Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BRACONIERI celebri din VÂLCEA, condamnaţi cu suspendare

La sfârşitul lunii octombrie 2014 cinci vâlceni au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de braconaj cinegetic. Ermin Ionuţ Nica, Cătălin Dumitru Radu, Cornel Alexandru Buduleci, Cristian Mihăilescu şi Vasile Ionuţ Şteţco erau cu toţii vânători autorizaţi. La momentul respectiv, în Dăeşti, oamenii legii au prins în flagrant, pe doi dintre ei cu un mistreţ ucis, în portbagajul maşinii, şi au mai efectuat ulterior 6 percheziţii domiciliare în judeţul Vâlcea, pentru a destructura reţeaua infracţională.

În timpul percheziţiilor au fost confiscate mai multe bunuri şi introduse în camera de corpuri delicte a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. Cei doi vânători, Ermin Ionuţ Nica şi Cătălin Dumitru Radu au fost şi arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. La o distanţă de 2 ani de la săvârşirea faptei în urma hotărârii nr. 214, din 21.04.2016, cei cinci inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse de închisoare cu suspendare şi le-au fost returnate bunurile confiscate.

Pedepse cu suspendare

Inculpatul Ermin Ionuţ Nica a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de braconaj în formă continuată. Cea de-a doua condamnare a fost de 1 an închisoare, pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Cele două pedepse au fost contopite în pedepsea cea mai grea, şi anume aceea de 2 ani şi 4 luni de închisoare, la care adaugă un spor de 4 luni. Pedeapsa rezultată este de 2 ani şi 8 luni de închisoare. În baza art. 91 Cod penal s-a dispus suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

Inculpatul Radu Cătălin Dumitru a fost condamnat la 1 an şi 4 luni închisoare pentru infracţiunea de braconaj în formă continuată. În baza art. 342 alin. 1 Cod penal a mai fost condamnat la 1 an închisoare, pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În baza art. 343 alin. 1 Cod penal a mai fost condamnat la 1 an închisoare, pentru infracţiunea de uz de armă fără drept. Cele trei pedepsele stabilite mai sus, se contopesc în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 4 luni închisoare, la care adaugă un spor de 8 luni închisoare. Pedeapsa rezultată este de 2 ani închisoare. În baza art. 91 Cod penal s-a dispus suspendarea executării pedepsei de 2 ani închisoare sub supraveghere şi s-a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

Inculpatul Buduleci Cornel Alexandru a fost condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de braconaj în formă continuată. În baza art. 83 alin. 1 Cod penal s-a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal.

Inculpatul Şteţco Vasile Ionuţ a fost condamnat la 1 an închisoare pentru infracţiunea de braconaj în formă continuată. Cea de-a doua condamnare este de 1 an de închisoare, pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pedepsele de mai sus au fost contopite în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an închisoare, la care adaugă un spor de 4 luni de închisoare. Pedeapsa finală rezultate este de 1 an şi 4 luni de închisoare. În baza art. 91 Cod penal s-a dispus suspendarea executării pedepsei de 1 an şi 4 luni de închisoare sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

Inculpatul Mihăilescu Cristian a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare. În baza art. 83 alin. 1 Cod penal se amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal.

Au primit înapoi bunurile confiscate, inclusiv carne congelată şi trofee de vânătoare

În urma prezentei hotărâri, lui Nica Ermin Ionuţ i s-au înapoiat următoarele bunuri: o armă de vânătoare cu alice, o armă (puşcă) cu glonţ, un încărcător, o lunetă şi mai multe cartuşe.

Lui Radu Cătălin Dumitru i s-au înapoiat următoarele bunuri: o armă (puşcă) de tir sportiv cu glonţ prevăzută cu lunetă, mai multe tuburi de cartuşe, un autoturism, cheia de contact, cartea de identitate a autoturismului sus-menţionat, certificatul de înmatriculare al aceluiaşi autoturism, un corn de cerb şi pachetele cu carne congelată.

Lui Şteţco Vasile Ionuţ i s-au înapoiat 3 coarne de cervidă.

Buduleci Cornel Alexandru i s-au înapoiat următoarele bunuri: o armă de vânătoare prevăzută cu lunetă, mai multe cartuşe şi un recipient de sticlă ce conţine bile metalice.

Lui Mihăilescu Cristian i s-au înapoiat următoarele bunuri: un pistol de autoapărare cu proiectil de cauciuc, 2 încărcătoare de pistol şi mai multe tuburi de cartuşe.

Măsuri pe perioada de încercare

Conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal au fost instituie în sarcina inculpaţilor Nica Ermin Ionuţ, Radu Cătălin Dumitru şi Şteţco Vasile Ionuţ respectarea, pe durata termenului de supraveghere, a următoarelor măsuri de supraveghere:
a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acesta;
b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c. să anunţe, în prealabil, Serviciului de Probaţiune Vâlcea, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d. să comunice Serviciului de Probaţiune Vâlcea schimbarea locului de muncă;
e. să comunice Serviciului de Probaţiune Vâlcea informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal se impune ca cei trei inculpaţi să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal coroborat cu art. 404 alin. 3 Cod pr. penală dispune că, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele două entităţi: Primăria oraşului Băile Olăneşti, jud. Vâlcea; Direcţia Administrării Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea.

În baza art. 85 alin. 1 Cod penal pe toată durata termenului de supraveghere, inculpaţii Buduleci Cornel Alexandru şi Mihăilescu Cristian trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acest serviciu;
b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c. să anunţe, în prealabil, Serviciului de Probaţiune Vâlcea, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d. să comunice Serviciului de Probaţiune Vâlcea schimbarea locului de muncă;
e. să comunice Serviciului de Probaţiune Vâlcea informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.