GRAV. Un nou scandal a izbucnit în jurul gropii de gunoi de la Măldărești, acolo unde, de ani de zile, zace o adevărată bombă ecologică. Nu de puține ori, locuitorii din localitate s-au plâns autorităților că dinspre groapă vine un miros insuportabil, iar animalele lor se îmbolnăvesc și mor pe capete. Din păcate, abia acum se cere închiderea gropii de gunoi, iar cel ce e decis să ia măsuri imediate este președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea.
Substanțe periculoase deversate la Măldărești
De altfel, și în rândul mai marilor conducători ai județului Vâlcea au existat voci care au cerut închiderea gropii de gunoi de la Măldărești, motivând că aceasta nu este conformă cu cerințele europene, dar și că a obținut ilegal autorizațiile de mediu. Una dintre aceste voci a fost chiar vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Persu, care ar fi mărturisit, acum doi ani, că la Măldărești se deversează substanțe periculoase, respectiv deșeuri radioactive. ” ( ) Depozitul de deșeuri de la Măldărești funcționează într-un mod abuziv, ilegal. De și sesizate, instituțiile publice, care au dat niște avize total ilegale, nu au luat nicio măsură. Acesta e un exemplu de inactivitate crasă a prefectului, care trece cu vederea că societatea comercială respectivă a ocupat în mod abuziv hectare de teren și unde, din nefericire pentru populația din zonă, substanțe deosebit de periculoase sunt deversate anapoda. Acolo, e un adevărat focar de infecție, ca să nu spun mai mult. Vara, când e foarte cald, cei care locuiesc în zona aceea trăiesc un calvarÎn loc să ia măsuri, prefectul a afirmat că depozitul funcționează legal. Aiurea! Avizele sunt ilegale” – a dezvăluit Dumitru Persu în presa locală.
Ion Cîlea vrea să închidă groapa de gunoi
Acum, după câțiva ani, ce-i drept, președintele Consiliului Județean Vâlcea s-a autosesizat în privința neregulilor ce se petrec la groapa de gunoi de la Măldărești. Astfel că, zilele trecute, el a mers, alături de conducerile de la Garda de Mediu, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Administrația Bazinală a Apelor Olt, Agenția de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, specialiști din cadrul direcțiilor administrației publice a județului, la un control inopinat la Măldărești. Ceea ce a văzut acolo l-a îngrozit, iar, mai mult, a intrat și într-un conflict cu societatea ce deține acea groapă de gunoi, care i-a interzis să intre în incintă. ” De și nu este proprietara celor 30.000 mp de teren pe care funcționează depozitul de deșeuri, Societatea SACOMET Horezu a executat o serie de lucrări neconforme și fără autorizațiile absolut necesare, așa cum este cazul puțurilor de colectare ori al împrejmuirii incintei. După cum au subliniat participanții la această analiză, în loc să ia măsuri pentru corectarea neregulilor, conducerea societății care administrează depozitul s-a „specializat” în reclamant permanent împotriva tuturor celor care îndrăznesc să desfășoare acțiuni de control, mergând până la măsura radicală de a interzice intrarea oricărei echipe de inspecție în depozit. Reclamațiile numeroase ale locuitorilor din comuna Măldărești cu privire la proasta gestionare a depozitului și, pe cale de consecință, agravarea încălcării normelor minimale de protecție a mediului vin în completarea constatărilor organelor de specialitate care au epuizat toate formele de îndreptare a situației. Ca atare, factorii de decizie au hotărât să înceapă demersurile pentru închiderea, într-o perspectivă cât mai apropiată, a depozitului de deșeuri din Măldărești. De asemenea, s-a stabilit ca Agenția Județeană de Mediu și Administrația Bazinală a Apelor Olt să nu mai elibereze alte autorizații de funcționare a depozitului după expirarea acestora în luna august a.c. și, respectiv, în ianuarie 2014″ – Â a declarat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea.
Vâlcea duce lipsă de gropi de gunoi ecologice
Una din cele mai mari probleme ale județului Vâlcea este lipsa gropilor de gunoi ecologice, cele existente în diferite localități vâlcene fiind în acest moment un adevărat focar de infecție. Situația este extrem de gravă pentru că, în județul nostru, nu există decât trei gropi de gunoi și doar una este ecologică. Este vorba de cea de la Fețeni, care, însă, primește gunoi doar din municipiul Rm. Vâlcea. Astfel, s-a ajuns la varianta ca deșeurile din Vâlcea să fie transportate ori la Gorj, ori la Olt, ori în Argeș sau la gropile de gunoi neconforme cu normele europene cum este cea de la Măldărești. Autoritățile europene trag însă tot felul de semnale către România, pentru că termenul limită pentru a găsi o soluție de depozitare a deșeurilor este în anul 2015. Problema este că nu se mișcă nici un deget în rezolvarea situației destul de grave. România are posibilitatea de a primi fonduri europene nerambursabile pentru investiții în managementul deșeurilor, însă trebuie implicare și din partea statului.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu