Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Blestemul de la Frăsinei s-a abătut asupra mamei surorilor Gabor

RÂNDUIALĂ UNICĂ. Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România unde femeile nu au voie să intre. Mănăstirea se află pe teritoriul comunei Muereasca din județul nostru și este una dintre cele mai bogate și mai organizate așezăminte de acest gen având crescătorii de animale și sere modernizate. În această mănăstire, regulamentul Sfântului Calinic de a nu se mânca niciodată carne în mânăstire, de a nu intra niciodată femei și de a se face slujbă la miezul nopții până dimineață, este păstrat cu strictețe.

O catolică ucisă de un blestem ortodox

 Recentul deces al Veronicăi Bulăi ar fi trecut probabil neobservat, o știre de pagina 7 probabil, dacă ea nu ar fi fost mama cunoscutei Monica Gabor și mai ales dacă ciudatul accident în care și-a pierdut viața nu ar fi considerat deja ca o ,,curată sinucidere,, de cei care o suspectează că ar fi intrat în Mănăstirea de bărbați din Frăsinei. Femeia a murit la 22 august a.c., în apropiere de peștera Polovragi, strivită de un bolovan, desprins de pe o stâncă. Ea se afla cu un grup de turiști și venea de la Mănăstirea Frăsinei. În comuna Muereasca și în zonele limitrofe lumea vorbește că blestemul lui Calinic a lovit din nou. În Polovragi oamenii consideră moartea Veronicăi ca fiind un ghinion teribil care a dus la un accident stupid. O moarte datorată unui bolovan care îți cade în cap. Numai că mulți vâlceni consideră că Veronica și-a găsit singură moartea când nu a luat în seamă avertismentele care spuneau clar că la Frăsinei nu au voie să urce femei. Nimeni nu poate dovedi însă dacă chiar a intrat în Mănăstirea de bărbați. Jurnaliști de investigație au invadat după 22 august județul nostru încercând să obțină probe în acest sens. Organele statului nu au declanșat nicio anchetă considerând decesul ca urmare a unui accident, ceea ce este, de fapt, normal. Legenda Mănăstirii Frăsinei spune că Sfântul Calinic, după ce a ridicat lăcașul de cult, ar fi plecat pentru o perioadă. Când s-a întors, i-ar fi găsit pe preoți petrecând cu femeile din sat, moment în care Sfântul Calinic a făcut un legământ pe vecie, ca nicio femeie să nu mai aibă vreodată voie să intre în mănăstire. Cine îndrăznea să încalce această regulă, urma să moară în chinuri groaznice. La doi kilometri mai la vale a așezat o piatră în care a gravat cu litere chirilice un blestem adresat femeilor care cutezau să urce mai sus de acel semn. În locul respectiv, s-a ridicat o altă mănăstire unde pot veni doar femei. Aici și-a petrecut mama Monicăi Gabor ultima noapte din viața ei.

 Victimele vechiului blestem

 Probabil în timpul vieții lui Calinic au fost mai ușor de respectat interzicerile de la Frăsinei. Femeile erau mai credincioase și ascultau de soți, frați, părinți. În timp, însă, au apărut persoane de sex feminin, mai tinere sau mai în vârstă, care au decis să vadă ce se ascunde în Mănăstire. Unele poate doreau să dovedească că blestemul nu are putere. Altele erau mânate de curiozitate. Și au apărut. Au apărut cazuri de morți subite, de îmbolnăviri. Cu fiecare astfel de caz localnicii credeau și mai tare în blestem. Femeile se temeau mai mult. Călugării răspândeau și mai tare zvonul că cine intră aici o pățește. Pe o plăcuță aflată pe drum este scris blestemul Sfântului Calinic. ” Calinic cu mila lui Dumnezeu, episcop al Râmnicului Noul Severin. Acest sfânt locaș s-a zidit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă prin parte femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori aicelea. De aceea, sub grea legătură s-a oprit ca de la acest loc să nu mai treacă înainte sub nici un chip parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să fie asupra lor precum: sărăcia, gârbovia și tot felul de pedepse. Și iarăși cele ce vor păzi această hotărâre să ia blagosvlovenia lui Dumnezeu și smereniei noastre și să vie asupra lor tot fericitul bine. Amin. Calinic, Episcopul Râmnucului Noul-Severin” .

Pe drum, avertismentele pentru femeile care ar putea cuteza să ajungă până aici se repetă de mai multe ori. Au fost mai multe care au încălcat regula. ,,Am avut o fată în sat, studentă, care s-a îmbrăcat în straie bărbătești și a urcat până la mănăstire. La întoarcere, a luat o mașină cu lemne să coboare în sat. Mașina s-a răsturnat pe drum drept, iar fata a murit. Ceilalți care erau cu ea, au scăpat fără nicio zgârietură „, ne spune un sătean iar povestea ne-o confirmă un administrator de imobil din Ostroveni care i-a cunoscut pe părinții fetei care a murit. ” A murit o femeie care a vrut să urce aici? Nu mă miră, au fost multe cazuri. Chiar și anul trecut, un profesor a venit cu șase femei, cu toate că știa că n-are voie. S-a îmbolnăvit și a murit, pentru că blestemul nu se abate asupra femeilor ci și a celor care le permite sau le invită să vină aici” , declara un călugăr unui tabloid bucureștean.

 Nefericita pățanie a fetei din camion

 Întâmplarea cu mașina de lemne răsturnată o știe toată lumea din zonă. Tatăl, șofer de camion. Avea de făcut un transport din munte. O încărcătură imensă de lemne. Cei doi copii ai săi îl însoțeau. Un băiat, mai măricel și fiica, de 16 ani. Drumul îi era familiar omului. Cunoștea și mănăstirea și legământul. Așa că o data ce a oprit mașina și s-a dus să aprindă o lumânare, și-a rugat stăruitor fiica sa rămână pe loc. Preț de câteva minute fata a ascultat porunca părintelui. Apoi și-a ascuns părul sub șapca fratelui și a călcat teritoriul interzis. S-a închinat, a băut apa de la izvorul miraculos al Sfântului Calinic, apoi s-a întors în camion.

Nu era zăpadă, nici întuneric. Șoferul a trecut cu bine de toate serpentinele. Mai avea doi kilometri și ajungea în șoseaua națională. În dreptul stației de autobuz, direcția camionului s-a rupt. Cabina s-a răsturnat și peste ea întreaga încărcătură de bușteni. Ca prin minune, tatăl și fiul au supraviețuit. S-au ales numai cu răni ușoare. Fata a murit pe loc. Stătea, în cabina camionului, între tatăl și fratele ei.

Grozăvia tinerei necredincioase, pedepsită cu epilepsia

 Mihaela Marinescu e din Râmnicu Vâlcea. Toți vecinii cunosc drama familiei ei. Sora ei mai mica e bolnavă de ani în șir de epilepsie. De când a încălcat legământul. ” Era credincioasă, dar prea tânără și nesupusă. Am fost cu toții la biserica de jos. Cu părinții, cu rude. Era o exorcizare a unei persoane pe care o cunoșteam și voiam să asistam. A fost ceva înfiorător… Sora-mea nu credea nimic. Susținea că femeia se preface. Ne-am luat la ceartă, am sărit toți pe ea. Ea s-a enervat și a susținut că toate astea sunt prostii, menite să sperie oamenii. Și, ca să ne demonstreze că nu se teme, a plecat singură, pe drumul către mănăstire. Am crezut că ne păcălește, că doar se pre-face. Când totuși am văzut că nu apare, tata s-a dus după ea. A găsit-o așezată pe jos, sprijinită de poarta mânăstirii. Privea în gol și plângea. Am dus-o acasă și și-a revenit. Un timp nu s-a întâmplat nimic și am uitat cu toții incidentul. Doar mama aducea când și când un preot să sfințească în casă. Pe urmă, la vreun an – dacă nu și mai mult – au început coșmarurile. Se trezea peste noapte urlând, acoperită de sudori reci. Prima criza de epilepsie a avut-o pe stradă, din senin. Au dus-o pe brațe acasă. Pe urmă, crizele s-au îndesit. Mama n-a mai trăit mult. Lumea spune că a murit de inimă rea, din cauza soră-mii. Eu nu știu ce să cred. Sora-mea trăiește, dar e foarte bolnavă. Are zile când nici nu ne recunoaște. Am umblat cu ea și pe la medici, și pe la preoți. Dacă mă întrebați pe mine, nici o femeie nu trebuie să calce legământul” .

Și jurnalistele cred în blestem

 Presa din România s-a dezvoltat mult în anii de democrație. În presa scrisă, dar și în audiovizual se află multe jurnaliste de investigații, multe profesioniste în redactarea de știri sau realizarea de reportaje. Dovada elocventă că dincolo de pregătire, de religia în care s-au născut și de studiile absolvite există o credință a fiecăreia din ele că blestemul lui Calinic funcționează. Altfel măcar una în atâția ani ar fi încercat să facă live o documentare la Mănăstire pentru a dovedi că nu există blestem, ci doar accidente nefericite sau simple coincidențe. Moartea Veronicăi Bulai nu este, însă, de natură să fie încurajatoare pentru o astfel de inițiativă gazetărească. Indiferent care este cauza care a dus la căderea bolovanului de la Polovragi!

RADU DUMITRESCU

[email protected]