Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

AVIZ PRIMARILOR din VÂLCEA! Un infractor încearcă să vă păcălească!

Foto: arhiva Vocea ValciiUn infractor de drept comun, care a fost condamnat anul trecut pentru deturnare de fonduri europene, încearcă acum să-i păcălească pe primarii din judeţul Vâlcea, dându-se drept consultant specialist în accesarea de fonduri nerambursabile. Omul nu are decât 22 de ani, dar pare deja expert în escrocherii.

Alexandru Paranţuca, căci despre el este vorba, a încercat de curând să intre pe sub pielea a trei edili din judeţul Vâlcea, pe care-i „vrăjea” să-l angajeze consultant, garantându-le că vor accesa fonduri europene pentru infrastructura din comunităţile lor.

De curând, primarii din localităţile Costeşti, Bărbăteşti şi Pietrari au pus bazele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară în vederea accesării de fonduri europene pe PNDR 2014 – 2020. Ideea se pare că ar fi pornit de la Alexandru Paranţuca, cel care se dă specialist în atragerea de fonduri nerambursabile. În toată această „afacere”, Paranţuca trebuie să fie consultant, firma sa recent înfiinţată depunând deja actele la Primăria Bărbăteşti pentru închirierea unui spaţiu şi pornirea activităţii.

Numai că, planurile sale au fost încurcate zilele trecute, când primarii celor trei localităţi au aflat, cu surprindere, că aşa-zisul specialist în fonduri europene este, de fapt, un şarlatan dovedit, care are un trecut penal interesant după ce a deturnat fonduri nerambursabile şi a fost condamnat.

Primar Costeşti: „Eu nu îmi asociez numele cu astfel de oameni”

Primarul din localitatea Pietrari, Nicolae Moraru, nu ştia absolut nimic despre infractorul Alexandru Paranţuca, el aflând despre acest individ de la redactorii Vocea Vâlcii. Este şi cazul primarului din comuna Costeşti, Toma Peştereanu, care, după ce a aflat de la noi că cel care urmă să fie consultant în accesarea de fonduri nerambursabile, a luat decizia de a nu-şi asocia numele cu astfel de indivizi.

„Nu am făcut nicio hârtie cu el până acum. Alexandru Paranţuca a venit cu propunerea de asociere între cele trei comune, iar el urma să fie consultantul nostru pentru accesarea de fonduri europene. Dar, noi acum nu i-o mai acceptăm, pentru că nu lucrăm cu astfel de oameni. Trebuia să ne spună de la început că a fost implicat într-un dosar penal. Eu nu am avut nicio hârtie să văd cine este individul. De acum înainte o să verific fiecare persoană care vine cu o propunere, pentru că eu nu îmi doresc să îmi asociez numele cu astfel de oameni” – ne-a declarat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.

De asemenea, primarul din Pietrari susţine că va purta discuţii cu edilii din Costeşti şi Bărbăteşti pentru a rupe orice legătură cu firma condamnatului Paranţuca.

„Abia acum am aflat, după primul dumneavoastră apel, că acest Paranţuca a lăsat o adresă la Primăria Bărbăteşti să închirieze un spaţiu pentru consultanţă, pentru o firmă care a fost înfiinţată în 2015. Adresa este pe numele soţiei cred, Cristina Dana Paranţuca, iar el s-a recomandat a fi consultat pentru proiectele europene. În echipa lor mai este şi un fost director de la Regia de Drumuri, un om mai în vârstă, pe care ni l-a prezentat şi nouă. Noi acum lucrăm la hotărâri pentru asociaţie, să le propunem în Consiliul Local. Acum o să vorbesc şi cu cei doi colegi de la Costeşti şi Bărbăteşti şi le voi spune că ne întâlnim şi să stabilim să nu facem nici măcar un pas cu această persoană. Cine ştie în ce măgării ne băga!” – ne-a spus primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru.

Paranţuca a deturnat fonduri de aproape 8.000 de euro

Despre Alexandru Paranţuca, Vocea Vâlcii a scris în anul 2013, atunci când, în calitate de preşedinte al Asociaţiei NeXt and Co., din Râmnicu Vâlcea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, în repetate rânduri, a retras bani din contul asociaţiei, ce erau alocaţi pentru un proiect european, şi i-a folosit în scopuri personale.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, Alexandru Paranţuca a retras în patru rânduri bani dintr-un cont al asociaţiei, bani viraţi de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi pe care i-a folosit în scopuri personale. Suma totală deturnată se ridică la 7.982,56 euro. „La datele de 24, 27 şi 28 august şi 3 septembrie 2012, Paranţuca Alexandru, în calitate de preşedinte al Asociaţiei NeXT and CO., a retras din contul bancar al asociaţiei şi a utilizat în alte scopuri suma de 7.982,56 euro primită de la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, agenţie care implementează în România programul «Tineret în acţiune» în numele Comisiei Europene. Banii au fost primiţi cu titlu de avans în baza unui contract în vederea derulării proiectului denumit «Creating Networks through the Environment Evaluation Meeting Romania 2012», având ca beneficiar asociaţia NeXT and CO cu sediul în mun. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea, în calitate de organizator. Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 7.982,56 euro la care se adaugă dobânda contractuală” – se arăta atunci într-un comunicat al DNA.

Condamnarea…

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, iar aici instanţa a trimis dosarul către Tribunalul Vâlcea, care în data de 11 iunie 2014, l-a şi condamnat pe Paranţuca la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, interzicându-i să mai facă parte din vreo asociaţie sau fundaţie.

„Condamnă pe inculpat la 1 an şi 6 luni închisoare. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii,pe durata executării pedepsei, a drepturilor prevăzute la art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal (activitatea de membru fondator ori membru în organele de conducere al asociaţiilor sau fundaţiilor) în baza art. 81 Cod penal; dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal. menţine măsurile asiguratorii luate în cursul urmăririi penale. Admite acţiunea civilă obligă pe inculpat la plata sumei de 7.982,56 euro, la care se adaugă dobânda de 0,93 euro pe zi, începând cu 27.03.2013, în lei la cursul din ziua plăţii, către partea civilă ANPCDEFP. Ia act că inculpatul a achitat suma de 4.000 lei” – se arată în decizia instanţei Tribunalului Vâlcea.