Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autoritățile locale trebuie sa conteste privatizarea de la OLTCHIM

SUSPANS. Cunoaștem grimasele pe care le-au făcut Emilian Frâncu sau Ion Cîlea, în momentul aflării noului acționar teoretic de la OLTCHIM. Nu înțelegem însă vioiciunea cu care prefectul Nadolu era ” topit după noul patron” , spunând chiar că societatea are ” viitor acum, cu siguranță vor fi încasate salarii, iar un an va funcționa fără probleme” .  Sperăm să fie ironie. În orice caz, națiunea de Vâlcea este complet paralizată de actul de vineri, când Dan Diaconescu, acest ” Țociu și Palade” într-unul singur, a jucat la cacealma și a câștigat. Lovitura este atât socială, cât și politică. Socială, pentru că se vor pierde 10 zile până când privatizarea va fi declarată eșuată și apoi o noua punere în scenă a licitației. Timp care curge în defavoarea OLTCHIM.

Viața politică a județului este la rândul ei turmentată, cred că este pentru prima dată când aici în județ vom avea parte de o alianță PDL „USL, având în vedere imbecilitatea sau certitudinea bancului economic al anului „Dan Diaconescu la OLTCHIM. Scenariile sunt simple și s-ar putea limpezi dacă toți actorii politici importanți, primarul Frâncu, președintele Cîlea, deputatul Buican și parlamentarii de Vâlcea vor contesta privatizarea pentru a evita un dezastru. Nu e momentul de ipocrizie, de discursuri gen Nadolu, de zâmbete false și de politețe față de noul patron de la OLTCHIM. Dar există mai multe teorii în Vâlcea pe această temă, din care am extras două mai pertinente. Prima spune că în varianta în care Dan Diaconesu ar cumpăra totu și combinatul, iar Vuza ar negocia în continuare cu Electrica Furnizare pentru cumpărarea creanței, am avea o surpriză totu și. Vuza ar cumpăra creanța, iar a doua zi ar bate la ușa lui DD pentru recuperarea banilor, fapt ce l-ar duce la excutarea silită a lui DD și la o ulterioară preluare a combinatului.

A doua teorie spune că Dan Diaconescu nu va achita suma și, în consecință, după zece zile procesul de privatizare ar eșua chiar cu o victimă, Remus Vulpescu. În atare condiții, noua conducere a Oficiului pentru Privatizare ar gândi o nouă schemă cu două entități OLTCHIM. Adică, în primă fază ar scoate la privatizare activele care nu produc PVC, implicit independente de petrochimia piteșteană. Acestea ar putea fi repornite chiar în două luni. Sunt, de fapt, secțiile pe care pusese ochii și PCC. Iar partea de PVC ar intra într-o adminitrare specială a statului până ce se vor încheia negocierile cu rafinăria de la Pitești. După ce se va încheia procesul preluării rafinăriei de la OMW (1 „2 ani) și s-ar crea sistemul integrat PVC + petrochimie, această nouă societate ar fi din nou scoasă la vânzare, alături probabil și de Oil Terminal. Mai sunt și alte teorii dar acestea ni se par pertinente, restul cu ru și, americanii, azerii și alte minunății care ar fi în spatele lui DD le luăm ca pe fantezii, tipice poporului român, amator de mituri. Până atunci, toți decidenții din administrația vâlceană și politică ar trebui să inițieze deja procesul de contestare a licitației de vineri.

VLAD SOARE