Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Anveloparea blocurilor, o afacere pentru firmele din ” ograda” PDL

SECRETOMANIE. Așa cum am mai scris, reabilitarea termică a blocurilor din municipiul Râmnicu Vâlcea s-a transformat într-o afacere de sute de milioane de euro, pentru firmele clientelare. Informațiile legate de acest proiect susținut de municipalitate sunt ținute la secret, cu toate că, potrivit legii, ele sunt publice și ar trebui să fie accesibile chiar și cetățeanului de rând.  După primul an de anvelopare a blocurilor, în Râmnic, se observă discrepanțe uriașe în cuantumul contractelor încheiate pentru acela și serviciu. Teoretic, costurile anvelopării blocurilor au fost stabilite prin OUG nr. 18/2009, fiind împărțite astfel: Guvernul României – 50%, primăriile – 30%, iar asociațiile de proprietari – 20%.

VOCEA VÂLCII a scris de nenumărate ori despre reabilitarea blocurilor, devenită, repetăm, una profitabilă pentru firmele de casă ale PDL. Programul a fost pus în practică la începutul anului trecut, iar de atunci, devizele generale de lucrări s-au modificat de mai multe ori, în funcție de interesele personale ale celor care au cel mai mult de câștigat din anveloparea imobilelor. Nici până acum Primăria Râmnicului nu s-a sinchisit să explice cetățenilor de unde provin aceste diferențe enorme de preț, de și execuția programului se face din bani publici. De altfel, aceasta este și vina pe care ale și PSD și PNL au imputat-o celor care se află la cârma instituției, sugerând că ascund date importante din această afacere cu iz urât.

La ultima șiedință de Consiliu Local, Eduard Vârlan, consilier PNL, l-a certat pe primarul Romeo Rădulescu, căruia i-a reproșat că nu a dorit să-i furnizeze documentația privind prețurile anvelopării, de și ele fuseseră solicitate în mai multe rânduri de liberalii și social-democrații din Consiliul Local. În apărarea edilului a sărit, ca un leu ce- și apără teritoriul, nimeni altul decât pedelistul Grig Crăciunescu, care vorbește doar la zile mari, și atunci prost. Nici edilul municipiului nu s-a lăsat mai prejos, jignindu-l pe pesedistul Gigi Matei căruia i-a spus că s-a ” căsătorit” politic cu liberalul Eduard Vârlan. ” Dumneavoastră și soția, Eduard Vârlan, sunteți pe televizor de 2 săptămâni de zile și faceți un cuplu extraordinar domnule Matei. Însă trebuie să spuneți un lucru oamenilor: că vă împotriviți la toate investițiile pe care dorim să le facem în municipiu” , a replicat primarul.

Menționăm că în șiedința de Consiliu Local ale și municipali au aprobat documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție pentru izolarea termică a încă zece blocuri de locuințe, cuprinse în programul pentru anul 2010. Firma care a câștigat lucrările de reabilitare termică a imobilelor pentru următorii patru ani este nimeni alta decât SC DELTA ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚI ȘI MONTAJ 93 SRL (DELTA ACM), societate cunoscută pentru afacerile pe care le face pe bani publici, având un ” spate” puternic: PDL.

Actele sunt ținute la secret

Consilierii PSD și PNL au refuzat să voteze proiectul de hotărâre, motivând că municipalitatea nu le-a pus la dispoziție documentațiile de avizare a lucrărilor, acordul cadru de furnizare, precum și hotărârea prin care s-a aprobat caietul de sarcini. ” Domnule primar, în șiedința de comisie nu ni s-au pus la dispoziție documentele. La șiedința trecută de comisie, un director de al dumneavoastră a părăsit comisia, acum un consilier. Trebuie să vedeți ce se întâmplă acolo Â Văd că nu vă interesează. Am cerut să ne dați și nouă documentațiile de avizare a lucrărilor, pentru a ne lămuri cum s-a ajuns la aceste sume. Nimeni nu a vrut să ni le pună la dispoziție. După aceea vreau să vă întreb, dacă șitiți, și trebuie să șitiți, pentru că ați fost președintele comisiei de licitație anul trecut, de ce timp de patru ani, toate anvelopările blocurilor vor fi făcute de o singură firmă: DELTA ACM. Vrem să ne dați și nouă acordul cadru de furnizare, hotărârea prin care s-a aprobat caietul de sarcini, dacă puteți. Dacă nu, noi nu putem să votăm așa ceva, pentru că am văzut o practică la blocurile celelalte. S-a ajuns la o creștere astronomică unică în România de peste 400%. S-a pornit de la un preț și s-a ajuns la altul. Am observat, ați făcut raportul de audit energetic pentru toate blocurile, iar proiectarea pentru a se putea face prin încredințare directă, ați făcut-o pe fiecare bloc în parte. Vrem și noi aceste acte,  pentru a putea vota în cunoștință de cauză” , i-a spus Vârlan primarului Rădulescu.

Pentru a masca refuzul instituției de a pune la dispoziție informațiile solicitate de ale și PSD și PNL, care, atenție!, sunt de interes public, alesul local Grig Crăciunescu (PDL) l-a făcut mincinos pe Vârlan susținând că acesta nu a solicitat documentația. ” Comisa de buget-finanțe, în perioada la care se referă domnul Vârlan, a fost prezidată de mine. Îmi pare rău că Eduard Vârlan apelează la diferite subterfugii pentru a arăta cetățenilor că este fără de pată. Nu este posibil ca un consilier local să părăsească șiedința în timpul acesteia. Vreau să vă informez public că Vârlan nici măcar nu ne-a solicitat acele documente celor din primărie. Domnul Vârlan nu a mai avut răbdare să aprobăm solicitarea respectivelor acte și s-a ridicat, părăsind sala de șiedințe” , a afirmat alesul. În replică liberalul i-a explicat acestuia că este vorba de acte publice care nu trebuie să rămână la secret. ” Domnule, aceste documente sunt publice. Trebuie date și în ziare. De ce atâtea secrete?” , întreba consilierul PNL. Fără să înțeleagă esența problemei, Romeo Rădulescu i-a răspuns: ” Nu este nimic ascuns. Este totul la vedere. Dacă solicitați documentele, le-ați fi primit. Firma care a câștigat licitația, nu am nicio problemă să recunosc asta, este DELTA ACM. Domnilor, stați puțin vă opuneți să mai izolăm alte zece blocuri?” . Intervenind în discuție, Matei a spus: ” Ba da, sigur că da. Dar nu oricum și nu cu oricine” .

În concluzie, primarul și ai săi consilieri nu vor să priceapă că opinia publică nu se poate mulțumi cu vorbe goale și promisiuni că actele întocmite înainte și după licitația de care vorbeam nu au hibe și că sunt de-o limpezime profundă. Cetățenii vor să se convingă cu ochii lor că banii publici sunt cheltuiți așa cum trebuie, iar municipalitatea are nu datoria, ci obligația legală să furnizeze informațiile. Asigurările celor care conduc instituția, potrivit cărora ” totul e la vedere, totul e bine” , nu mai țin de mult. Vrem să vedem documentația. Domnilor, ce vă reține în a ne arăta actele? E ordin, de sus, de la partid, să le țineți la secret? Se vede că da

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU