Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ani grei de puşcărie pentru cei care au jefuit trei munţi din Vâlcea

În data de 3 iunie 2016 Curtea de Apel Pitești a dat soluția definitiva într-o parte a dosarului privitor la retrocedările ilegale de păduri din munții Puru, Galbenu și Petrimanu din județul Vâlcea. S-a decis astfel condamnarea celor patru inculpaţi, care au vândut masa lemnoasa către compania austriacă Holzindustrie Schweighofer din pădurile retrocedate ilegal.

Curtea de Apel Piteşti a majorat cuantumul despăgubirilor civile la plata care vor fi obligaţi să achite în solidar toţi cei patru inculpaţi, de la suma de 8.460.256 lei, la suma de 17.668.111,58 lei. La aceasta se va adăuga dobânda legală calculată de la data pronunţării prezentei decizii şi până la data achitării integrale a prejudiciului cauzat.

În total s-au acordat 23 de ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru Mircea Basarabă, Gheorghe Deaconeasa, Mihai-Dan Petrulian și Constantin Păduraru.

Conform decizii Curții 662 din 3 iunie 2016, inculpatul Basarabă Mircea a fost condamnat la:

3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 255 alin. 1 Cod penal anterior raportat la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000;

6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000

Curtea de apel Piteşti a dispus ca Basarabă Mircea să execute pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare la care se adaugă un spor de 1 an, în total pedeapsa de 7 ani închisoare.

Inculpatul Deaconeasa Gheorghe a fost condamnat la:

5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000;

5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 254 alin. 2 Cod penal anterior raportat la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;

Curtea de apel Piteşti a dispus ca Deaconeasa Gheorghe să execute pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani şi 6 luni închisoare, la care se a adăugat un spor de 2 ani, în total pedeapsa de 7 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Inculpatul Petrulian Mihai-Dan a fost condamnat la:

6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000;

Inculpatul Păduraru Constantin a fost condamnat la:

3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 249 alin.1 şi 2 Cod penal anterior.

În continuare vom reaminti, pe scurt, faptele pentru care au fost condamnaţi inculpaţii:

Administratorul SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, Mircea Basaraba, Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voinea, Mihai Petrulian, fost asociat al firmei administrate de Basarabă dar și Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, au fost trimişi în judecată în luna februarie a anului 2012, într-un dosar în care au fost acuzaţi de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale sau uz de fals şi dare de mită.

Conform nostrasilva.ro, inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate.

Inculpaţii Basarabă Mircea, Deaconeasa Gheorghe, Voineasa şi Petrulian Mihai Dan au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare” datat 24 februarie 1907.

Inculpatul Basarabă Mircea a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris.

Pentru ca inculpatul Deaconeasa Gheorghe şi îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit.

În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în niciun fel să se pronunţe cu privire la acest aspect.

La data de 18 aprilie 2007, inculpatul Păduraru Constantin, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a dispus în mod nelegal şi fără a efectua verificări introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a acestui ultim document şi, imediat după data primirii, a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, la data de 4 ianuarie 2008, inculpatul Păduraru Constantin i-a trimis inculpatului Basarabă Mircea două înscrisuri cu caracter clasificat referitoare la faptul că, în urma unor controale interne, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina inculpatului Păduraru Constantin în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris.

Ca urmare a inducerii în eroare şi a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Basarabă Mircea şi Petrulian Mihai Dan au intrat în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier.