Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ai dreptate, n-ai dreptate, la Miliție iar se bate!

Motto: Doi cetățeni se întâlnesc pe stradă lângă sediul poliției. Primul întreabă: ” Unde pot găsi o ma șină de bătut (acte)? La care al doilea răspunde mirat: – Fugi repede de aicea că pe mine m-au bătut manual, iar tu vrei o ma șină

În câteva ediții trecute ale ziarului nostru am prezentat abuzurile, proasta educație și lipsa caracterului polițiștilor de la Postul de Poliție al comunei Șirineasa, pe fondul comportării necivilizate a șiefului de post Marius Iosif, dar și a agentului Marius Bălașa față de medicul comunal, la instigarea primarului liberal Dan Săraru, pus pe plătit polițe medicului cu care nu se află în relații tocmai amiabile. Cazul a depă șit rezolvarea lui pe cale administrativă, comanda Inspectoratului de Poliție Județeană trenând și tolerând  inexplicabil rezolvarea – într-un fel – a situației disciplinare, astfel încât, acum, va fi necesară intervenția Procuraturii și definitivarea în Judecătorie, abuzul în funcție a polițiștilor menționați fiind relevat și probat cu martori. Până acum, de când la comanda IPJ Vâlcea se află comisarul-șef Florin Marin, sesizările presei erau analizate de cei competenți din instituție și opinia publică primea răspuns operativ, prin comunicate de presă lămuritoare. Dar în acest caz, deși am sesizat prin presă și personal IPJ Vâlcea despre cele ce se întâmplă la Șirineasa, tăcerea s-a instalat în Cabinetul nr. 1, din motive pe care le cunoaștem și le considerăm doar ostentative. Nu ne mai miră nimic, de și și ziarul nostru a salutat numirea noului inspector-șef și i-a susținut, mediatic, prezența în rândul apărătorilor onorabili ai legii și instaurării ordinii și liniștii publice în județ. Despre cazul Șirineasa, în ediția trecută, am informat și de apariția celui de al treilea polițist în organigramă, subliminal atrăgând atenția că, prin această mișcare de cadre, gradul de indisciplină și nerespectarea programului,  pot deveni revoltătoare. Și s-a dovedit că nu am exagerat…

Externalizarea serviciilor

Din cele ce ni s-au declarat, cei doi lucrători din postul Șirineasa – Marius Iosif și Marius Bălașa – se preocupă rareori de problemele polițienești ale localității, ei fiind văzuți mai mult prin birturile comunelor învecinate și din Horezu sau prin discotecile teritoriale. Șeful de post Marius Iosif frecventează zilnic discoteca fratelui său din orașul Băbeni, unde, săptămâna trecută era să ia și bătaie de la niște rromi cărora le-a oprit muzica dată prea tare și pe care aceștia o plătiseră ca să o asculte. În loc să evite conflictele care pot face rău uniformei pe care o poartă, acesta provoacă dese scandaluri, folosindu-se de autoritatea instituției în care lucrează. Acum, că a venit și al treilea polițist „Bogdan Diaconescu, șieful de post și-a luat concediu medical dar tot la discotecă este de găsit. Omul împletește plăcutul cu utilul, în interes personal. Și astfel, în curând, ” Miliția” de la Șirineasa își va externaliza serviciile, folosindu-se de civili, că polițiștii locului au treabă în alta parte. Acum, la postul acesta, se vrea ca oamenii să fie bătuți de concetățenii lor, metodă veche ceau șistă, pentru că altfel nu se explică prezența lui Gigi Vlăduț „un individ fără căpătâi, pe care polițiștii îl țin la post – nu se știe pentru ce – cu treburi misterioase. Vlăduț a stat de pază la poartă postului, ca nu cumva să intre cineva peste milițieni, atunci când îl băteau pe Tiță Vasile, subiectul acestui articol. Încă mai trebuie tunsă blana de milițieni de pe unii polițiști din Vâlcea! Probabil trebuie să le mai scadă salariile, până rămân numai cei adevărați, care din pasiune pentru dreptate ar lucra și degeaba. În altă ordine de idei, după ce afli că se mai întâmplă așa ceva, bătăi ca pe vremea comuniștilor, parcă ai vrea ca un an sau doi să nu mai plătești partea de impozit care se duce la poliție. Așa ar fi normal. Mai pui un pic și îți angajezi bodyguard și uite așa putem ajunge la servicii mai bune.

Agresiunea fizică

La redacția noastră s-au prezentat mai multe persoane din comuna Șirineasa, însoțind un bărbat cu suferințe fizice evidente, bătut bine, molatec și în stare de vertij, care ne-au declarat că ruda lor a fost victima ” deprinderilor” polițiștilor Marius Bălașa și Bogdan Diaconescu, de la Postul Șirineasa, care l-au bătut crunt pe acesta, după ce l-au încătușat și l-au legat de un grilaj aflat în incinta postului de poliție. ” Dorim să facem un denunț opiniei publice despre cazul rudei noastre bătută cu bastonul în incinta postului de poliție, după ce agresorii au dat muzica tare ca să nu se audă țipetele celui maltratat. De altfel, vom face și un denunț penal la Procuratură și la superiorii lui din IPJ” „ne-au declarat aceștia. Evident, surprin și, ne-am întrebat: în ce parte a Ceceniei ne aflăm? Până acum, nu am mai aflat că se bat oamenii la declarații, la Poliția Vâlcea, pentru că primenirea cadrelor instituției de după Revoluție a făcut loc inteligenței în anchetarea cazurilor, în fața forței dezlănțuite a palmelor și a pulanului. ” Nu este voie să fie folosit pulanul, decât dacă ești în pericol, dacă te agresez eu pe tine, or până acum doar ei m-au agresat pe mine” „ne-a declarat victima. Personal, nu mă interesează că acești milițieni cu baston de torționari sunt „abia ie șiți de pe băncile șicolii” , că „nu au tact, nu au autoritate, nu șitiu să se impună” , că „salariile sunt mici” , că „nu sunt bani” etc. Nu vreau să ia bătaie și alții, în continuare, de la niște milițieni fără discernământ, așteptându-se ca aceștia să se „maturizeze” și să „capete experiență” . Să fie dați afară! Mai mult decât atât, vor trebui aflați și acei superiori care ne-au luat în derâdere, l-au menajat pe agentul Marius Iosif care a abuzat de funcție în amplificarea conflictului de la Dispensarul comunal, pe agentul Marius Bălașa care a atentat la libertatea presei, aruncând o umbră ru șinoasă asupra instituției care-i plătește. Vom continua să fim la fel de critici cu cei care i-au tolerat până acum (îi șitim!), ajutându-i, astfel, să- și facă datoria cu decență și onoare, pentru că funcționează pentru noi, sunt la dispoziția noastră și noi îi plătim.

Declarația victimei

” Subsemnatul Tiță Vasile „42 de ani, din satul Slăvitești, localitatea Șirineasa, în urma unei agresiuni comisă de polițiștii din comună asupra mea, pentru informarea opiniei publice și sancționarea lor morală, dau următoarea declarație:

” Miercuri seara, în jurul orei 18.00, în timp ce mă aflam la muncă la un om, a venit o ma șină a poliției din care au coborât agenții Marius Nicolae Bălașa și Bogdan Diaconescu. Mi-au zis că trebuie să mă duc cu ei la post să dau o declarație, dar nu mi-au spus pentru ce sau pentru cine trebuie să dau declarația. Am fost de bună-credință și m-am urcat de bunăvoie în ma șină și m-am dus la secție să văd despre ce este vorba. Numai că, atunci când am intrat în sediul postului de Poliție Șirineasa, cei doi polițiști au început să se comporte brutal cu mine. Au închis ușa, mi-au legat mâna stângă cu cătușele de grilajul unei u și și au început să mă bată cu brutalitate. Îmi spuneau într-una să recunosc că îi șitiu pe cei care au furat dintr-un magazin din localitate în urmă cu vreo două săptămâni. Le-am spus că nu șitiu nimic, dar atunci au devenit și mai violenți. Mi-au dat cătușele jos de la mâna stângă, dar apoi mi le-au prins pe ambele la spate și îmi dădeau cu bastonul la coaste. La un moment dat, m-am rezemat de un zid și atunci unul din polițiști mi-a zis răstit: „Băh, dă-te dracu’ în pmă-tii, nu mai mânji pereții!”. În acela și timp, îmi dădea cu bastonul la ficat. M-au bătut până mi-au amorțit mâinileUnul dintre agenți a venit cu o bâtă de baseball să dea în mine și atunci chiar m-am temut pentru viața mea. În tot acest timp, un agent scria declarația, fără ca eu să șitiu ce notează acolo, pentru că eu nu le-am spus decât că nu șitiu nimic de niciun furt. După ce a terminat de scris declarația, m-au obligat să o semnez. Am încercat de frică să mâzgălesc ceva acolo, dar aveam mâinile atât de amorțite de la bătaia pe care mi-au dat-o încât nu am fost în stare să semnez. Atunci mi-au înmuiat degetul în tuș și m-au obligat să îmi pun amprenta pe declarație. În tot acest timp, cei doi polițiști mă amenințau. Îmi ziceau: „Te duc în pădure să văd cum supraviețuiești. Sau te bag în sac și te duc în pădure, că oricum nu te caută nimeni, că nu ai pe nimeni!” . Și mă băteau în ritm de muzică, pentru că au dat drumul tare la muzică, probabil ca să nu audă nimeni cum mă lovesc. Din fericire m-au lăsat să plec în final, dar m-au aruncat în stradă ca pe un câine, de și ei m-au luat de la casa omului unde munceam” .

Pentru agresiunea suferită, Serviciul Județean de Medicină Legală a emis Certificatul medico-legal din imagine (în ediția print), concluzionând: Prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure „Necesită 4 „5 zile îngrijiri medicale de la producere.

Sondajul spune multe La comanda cotidianului Adevarul, în perioada 12 – 21 iulie, INSCOP Research a realizat un sondaj cu rezultate îngrijorătoare. În topul încrederii populației, Politia este codașa la încrederea în instituțiile executive ale statului. Topul este condus de Armata, urmată de BNR, SRI, SIE, DNA și Poliție – cu 45% încredere multă și foarte multă (față de 46,4% în luna mai 2013).

Final temporar

Din respect pentru instituția Poliție a României democrate, nu comentăm declarația victimei agresate, șitiind că la IPJ Vâlcea sunt mulți polițiști adevărați, adepți ai confruntării intelectuale cu cei care sunt certați cu legea și nu bătău și profesioniști, care nu pot fi de acord cu o astfel de metodă. Îi lăsăm pe aceștia să se uite în ochii bătău șilor și al acelora care i-au tolerat, de și noi am avertizat despre indisciplina de la postul Șirineasa. Nu ne bucurăm de viziunea noastră, dar nici nu putem suporta persiflarea la care am fost supu și, evitând să spunem ” batjocorirea” care ne-a fost subliminată. Înmulțirea actelor de indisciplină a lucrătorilor aflați sub actuala comandă instituțională, este de neînțeles, refuzând să credem ceea ce spun oamenii simpli ai județului că ” s-a dat și poliția în civilie” și că nu sunt oameni potriviți la locul potrivit! Vom reveni, pentru că milițienii de la Șirineasa încearcă acum un șiantaj asupra victimei lor, amenințându-l  cu arestarea, într-o altă cauză de care Tiță Vasile spune că este străin.

• Romeo POPESCU

romeo.popescu@voceavalcii.ro