Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Afacere cu iz PENAL! Fârtat a lăsat oraşul Horezu să dârdâie

Din data de 7 ianuarie 2017, locuitorii oraşului Horezu nu mai au căldură, la temperaturi de cel puţin minus 20 de grade. Oamenii nu ştiu cum să se mai înfofolească pentru a face faţă gerului care s-a abătut asupra judeţului nostru. În schimb, furnizorului SC SACOMET SA nu îi pasă de acest lucru! Nu vrem să ne punem în pielea celor care au copii mici! Numai părinte să nu fii în Horezu! Pentru acest lucru, horezenii trebuie să-i “mulţumească” fostului edil liberal Ilie Fârtat, care a făcut o afacere păguboasă: a concesionat serviciul de termoficare unei firme prietene, care nu este în stare să livreze căldură oraşului Horezu şi astfel peste 500 de locuitori îngheaţă de frig în locuinţele lor.

Au închis liceul

Inspectorul şef Andra Bică a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că Liceul Constantin Brâncoveanu din Horezu, îşi va închide porţile din cauza problemelor cu furnizarea agentului termic de către Sacomet. Cei 2.000 de elevi au fost trimişi acasă. Ar fi fost ideal dacă nu ar fi fost trimişi în nişte apartamente îngheţate bocnă! În jur de 400 de locuitori sunt afectaţi de lipsa agentului termic din Horezu.

Primarul Sărdărescu a declarat că liceul va trece pe vechiul sistem de încălzire. „Duminică seara îl decuplam de la reţea şi vom da drumul la centrala liceului. Se va trece pe combustibil lichid, pe motorină.”.

Sacomet-ul a fost luat prin surprindere de frig

Problemele legate de lipsa agentului termic se repetă în fiecare an la Horezu. Asta din cauză că furnizorul Sacomet face aprovizionarea de pe o zi pe alta: „Era previzibil ca asta o să se întâmple, deoarece au astfel de probleme în fiecare an! Niciodată nu au avut stoc de rumeguş. Ce aduceau astăzi, ardeau până mâine!” a mai declarat primarul orașului Horezu.

Primarul Sărdărescu vrea să le construiască centrală cetăţenilor din Horezu

Pentru a scăpa de aceste probleme, deloc plăcute, primarul Nicolae Sărdărescu a decis să construiască o centrală nouă. Că se va face cu fonduri europene sau proprii, administraţia locală, doreşte să ia „taurul” Sacomet, de coarne şi să-şi construiască propria centrala. De fapt, aşa era şi în urmă cu patru ani de zile până să îşi bage fostul edil, Fârtat, „coada”!

„O să merg la Bucureşti şi chiar dacă nu ne finanţează (în cel mai rău caz), eu tot o să construiesc o centrală! Va funcţiona tot pe biomasă.” a încheiat primarul Sărdărescu.

Fostul primar, Fârtat, anchetat penal tocmai pentru că a concesiunea firmei Sacomet serviciul de termoficare a oraşului

La începutul lunii martie a anului 2014, pe rolul Judecătoriei Horezu a fost înregistrat un dosar penal pe numele fostului primar al oraşului Horezu, liberalul Ilie Fârtat. Acesta s-a trezit luat la ţintă de procurori după ce un consilier local l-a reclamat pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Dumitru Drăgănescu, consilier local din partea PC, a fost cel care a sesizat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu de faptul că edilul şef a externalizat serviciul de termoficare a oraşului unei firme care înregistra datorii către bugetul local şi de stat. Pentru a facilita afacerea realizată cu Sacomet SRL Horezu, firmă administrată de Florin Nicolaescu, primarul liberal a şters „din pix” aproximativ două miliarde lei vechi, datorie înregistrată de firma lui Nicolaescu către bugetul local.

„Am contestat modul în care a fost făcută externalizarea acestui serviciu. Nu am nimic personal cu domnul primar sau cu administratorul acestei firme. Problema este că Sacomet SRL înregistra în primăvară datorii de 200.000 lei către bugetul local şi aproximativ 400.000 lei către bugetul de stat. Nici nu putea să se înscrie la licitaţie. Am depus contestaţia şi plângerea încă din mai, abia acum au ajuns cu cercetările la primărie. Îmi pare rău, dar modul în care s-a efectuat această afacere este unul dubios. I-am avertizat şi pe cei care se ocupă de anchetă că dacă vor încerca să muşamalizeze acest caz voi solicita şi o anchetă din partea DNA”, a explicat consilierul Drăgănescu la vremea respectivă.

Alături de primarul Ilie Fârtat a mai fost trimis în judecată încă un funcţionar public din cadrul Primăriei Horezu, dar şi societatea Sacomet SA. Funcţionarul este Victoria Gheorghescu – şefa Biroului Resurse Umane din cadrul Primăriei oraşului Horezu. Aceasta este acuzată că a executat ordinul primarului Fârtat de a radia, din actele publice, datoria Sacomet. În schimb, din partea firmei beneficiare va fi tras la răspundere patronul Florin Nicolaescu.

Procesul se afla pe rol.

Afacere păguboasă încă de la început

Pentru horezeni, mutarea efectuată de primarul Fârtat şi afaceristul Nicolaescu s-a dovedit a fi un adevărat dezastru încă din 2014. „Păi nu are cum să fie ok. Centrala termică a oraşului a înghiţit peste 20 de miliarde lei vechi pentru a fi adaptată alimentării cu biomasă. Toată investiţia a fost făcută pentru a reduce costul gigacaloriei însă dacă anul trecut populaţia plătea 250 lei/gigacalorie, din momentul în care a preluat Nicolaescu serviciul de termoficare al oraşului preţul a crescut la 350 lei.”, declara Dumitru Drăgănescu.