Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ADEVĂRUL DESPRE SOARTA OLTCHIM

președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea și directorul combinatului Mihai Bălan caută soluții pentru salvarea Oltchim

IMPLICARE. De și situația de la combinatul chimic Oltchim ține prima pagină a ziarelor și prime-time-ul televiziunilor naționale de câteva zile, puțini cunosc situația reală financiară a Oltchimului, dar și eforturile pe care le fac celelalte societăți de pe platformă pentru a ține Oltchimul în viață. De altfel, tot la fel de puțini cunosc și dezinteresul Ministerului Economiei pentru soarta acestui combinat. În rândurile de mai jos, vom prezenta o analiză detaliată a întregii povești și cu toții vom putea să trage propriile noastre concluzii.

Lanțul slăbiciunilor care ar putea fi curmat de ministrul Economiei

Odată cu repornirea secției de la Oltchim, începând cu data de 15 septembrie a.c., efortul financiar făcut de CET GOVORA este de 17,8 milioane lei. Până la data de 31.10.2012, acest efort s-a ridicat la suma de 6,4 milioane lei, reprezentând contravaloarea energiei electrice și termice livrate. La data de 30 septembrie 2012, datoria Oltchim către CET era de 102 milioane lei. Până la sfârșitul lunii octombrie, aceasta a crescut la valoarea de 109 milioane lei, prin livrarea de energie termică în valoare de 1 milion lei și energie electrică în valoare de 6 milioane lei. Datoria SC CET Govora SA către SC Complexul Energetic Oltenia SA a crescut de la valoarea de 63 milioane lei, la data de 30 septembrie 2012, la valoarea de 72,3 milioane lei, la data de 31 octombrie 2012, valoarea cărbunelui furnizat și neachitat fiind de 8 milioane lei și valoarea energiei electrice livrate fiind de 1,3 milioane lei. Având în vedere situația existentă, prezentată mai sus, singura soluție pentru achitarea acestor debite este realizarea cesiunii creanței pe care SC CET Govora SA o are de încasat de la SC Oltchim SA către SC Complexul Energetic Oltenia SA având în vedere că atât SC Oltchim SA cât și SC Complexul Energetic Oltenia SA au ca proprietar Statul Român și sunt în administrarea MINISTERUL ECONOMIEI, COMERȚULUI ȘI MEDIULUI DE AFACERI.

Ministrul Chițoiu trebuie să intervină!

Livrarea cantității de energie electrică solicitată suplimentar, față de cea aprobată de SC Oltchim SA, pentru luna noiembrie, în valoare totală de 25,8 milioane lei, ar însemna cumpărarea ei de alți furnizori în scopul revânzării ei către SC Oltchim SA. Având în vedere situația SC Oltchim SA, înseamnă că, în acest caz SC CET Govora SA se obligă necondiționat să plătească această energie cumpărată, fără a avea nicio garanție a încasării contravalorii ei de la SC Oltchim SA. Dacă SC CET Govora SA ar livra către SC Oltchim SA cantitatea de energie electrică cerută pentru luna noiembrie, de 63.888 MWh, CET Govora ar fi în imposibilitate de a mai efectua plăți către furnizorul de gaze, către bugetul de stat, către alți furnizori și în primul rând către SC Complexul Energetic Oltenia SA. În aceste condiții, există posibilitatea ca SC Complexul Energetic Oltenia SA să întrerupă livrările de cărbune, cu toate consecințele economice, juridice și sociale ce decurg din aceasta, și chiar să blocheze încheierea unui nou contract de furnizare cărbune pentru anul 2013.

CET-ul și Consiliul Județean ajută, în mod concret, Oltchimul

În perioada 15 septembrie „31 decembrie 2012, CET Govora trebuie să furnizeze energie electrică către Oltchim la o putere de 11 MW, din producția proprie, în baza hotărârii Consiliului Județean din data de 31 august 2012. Valoarea energiei electrice livrate în această perioadă este de 9,7 milioane de lei, din care 4 milioane lei pentru perioada 15.09-31.10.2012, la care se adăugă suma de 1 milion lei plătiți către SC ELECTRICA FURNIZARE SA, pentru a se aproba schimbarea furnizorului pentru SC Oltchim SA, deci un total de 10,7 milioane lei. Această hotărâre a fost luată datorită faptului că oprirea furnizării de energie electrică către SC Oltchim SA ar fi însemnat oprirea Stației de Epurare Biologică și a stațiilor de pompare apă brută, care aparțin SC Oltchim SA, deci oprirea furnizării de apă brută și a evacuării apelor uzate de pe Platforma industrială, ceea ce ar fi însemnat oprirea SC CET Govora SA, Uzinelor Sodice Govora – Group CIECH și SALROM – Salina Ocnele Mari. De asemenea prin rețelele SC Oltchim SA se alimentează încă 33 de societăți comerciale, mici și medii, de pe platforma industrială care ar fi trebuit să- și întrerupă activitatea. Din totalul celor 11 MW livrați, aceste 33 de societăți comerciale consumă 7 MW.

MAGDA POPESCU