Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

A murit așteptând Ambulanța

GHINION FATAL. O banală sticlă cu apă i-a fost fatală unui adolescent din comuna Popești. Lungu Daniel Marian, elev în clasa a IX-a la Liceul Horezu, a fost spulberat la finele săptămânii trecute de o autoutilitară în timp ce încerca să treacă strada prin fața  unui autobuz staționat. Șoferul de pe autobuz l-a rugat să-i aducă o sticlă cu apă de la cișmeaua de peste stradă. Adolescentul a trecut strada fără să se asigure și a apărut brusc în fața autoutilitarei, vizibilitatea șioferului fiind redusă de autobuzul staționat. Neșansa a lovit și a doua oară. Ambulanța a întârziat o oră din cauza unei bariere, timp în care băiatul s-a stins din cauza hemoragiei interne. Înnebuniți de durere, părinții au făcut plângere împotriva medicului de familie și a Poliției Horezu, pentru că au privit neputincio și cum se stinge copilul. Tatăl a declarat că săptămâna aceasta va face plângere și împotriva Serviciului de Ambulanță pentru că a acționat tardiv. Conducerea Ambulanței susține că șioferul a făcut tot ce s-a putut, dar CFR are reguli stricte și a refuzat să ridice bariera mai devreme decât îi permiteau procedurile.

Un adolescent de 15 ani din comuna Popești și-a pierdut viața săptămâna trecută din cauza neatenției. Tânărul se îndrepta către șicoală, și ar fi și ajuns dacă șioferul autobuzului nu l-ar fi rugat să-i aducă o sticlă cu apă de la fântâna de peste stradă. Adolescentul a trecut strada în fugă, prin fața autobuzului  staționat, fără să se asigure, și a fost izbit în plin de o autoutilitară. Șoferul autoutilitarei a fost luat prin surprindere și nu a mai putut evita accidentul. Mama și bunica băiatului au chemat  medicul de familie și Salvarea, dar tânărul s-a stins sub privirile lor. Lovitura a fost atât de puternică încât băiatul a făcut hemoragie internă. Medicul de familie a fost depă șit de situație, iar  Salvarea a venit după o oră de la apel. ” A venit dubița și l-a aruncat câțiva metri. A fost un zgomot asurzitor. Se vedea că copilul are piciorul rupt, pantoful era aruncat  la câțiva metri de el. Fiica mea a dat telefon la Salvare la 12.52 și ambulanța a plecat la 12.54, dar a ajuns la noi la 13.47. A venit după o oră. Au venit trei ma șini de Poliție, dar ambulanța nu a reu șit să ajungă odată cu ele” , s-a plâns bunica băiatului. Medicul de familie a declarat că băiatul a fost condamnat la moarte din momentul impactului.

Tatăl aruncă vina pe autorități

Tatăl nu crede în varianta medicului și a făcut plângere împotriva medicului de familie și a șiefului de post din Popești la Poliția Horezu. Aceștia sunt acuzați că nu au făcut nimic pentru salvarea băiatului de la moarte, cât și pentru faptul că nu le-au permis să- și transporte copilul la spital cu ma șina lor. Familia adolescentului a declarat că săptămâna aceasta va face o sesizare și împotriva Serviciului Județean de Ambulanță pentru că a ajuns la locul accidentului după o oră de la apelul mamei. Tatăl susține că a ajuns înaintea ambulanței, cu toate că au plecat cam în acela și timp și din acela și punct, din Râmnic. ,,O avea și copilul meu o vină, dar mi l-au lăsat să moară. Medicul de familie și șieful de post nu au făcut nimic să-l salveze. Am ajuns cu un sfert de oră înaintea ambulanței cu toate că am fost anunțat mai târziu. Eu cum am ajuns ? Spun că nu li s-a dat voie la barieră să treacă de și aveau girofarul pornit. Și au stat o oră. Au venit trei ma șini de poliție, dar salvarea nu a reu șit să vină la timp.  Nu am apucat să vorbesc cu el ” , a spus tatăl.

Medicul de familie, depă șit de situație

Medicul de familie din localitate, Simona Păun,  a declarat că a făcut tot ce i-a stat în putință, dar adolescentul suferise un accident mult prea grav care necesita servicii medicale speciale ce depășesc competențele unui medic de familie. ,,Am aflat că tatăl a depus plângere la Poliție împotriva medicului de familie și a șiefului de post.  Copilul era într-o stare destul de gravă, iar accidentul se întâmplase cu destul timp înainte de a fi anunțată. Avea fractură la picior și la mână. Nu se puteau face decât manevre de resuscitare, iar acestea se fac doar în baza unor proceduri standard aplicate doar de personal medical specializat în astfel de cazuri. Eu am făcut tot ce se putea face atunci. Medicina de familie e una, medicina de urgență e alta.” – a  precizat medicul Simona  Păun.

Ambulanța, oprită la barieră

Din declarațiile directorului medical  al Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea, dr. Adriana Gheniță, reiese că autospeciala care a plecat dinspre Râmnic spre Popești a întârziat mult și pentru că  a staționat la o  trecere peste calea ferată, la bariera de la Stoilești, unde  angajatul CFR a refuzat să ridice bariera din cauza regulilor CFR, care spun foarte clar că odată coborâtă, bariera se mai ridică doar după trecerea trenului sau finalizarea manevrelor. ” Ambulanța a plecat la caz la ora 12. 54, dar a ajuns în Popești abia la 13.47. Am înțeles că ambulanța a stat la bariera din Stoilești destul de mult timp, pentru că nu i s-a dat voie să treacă. Șoferul a cerut să i se permită trecerea pentru că are un caz foarte grav, dar angajatul CFR a refuzat să ridice bariera. Șoferul a făcut tot ce s-a putut, dar trebuie să ținem cont și de distanță și de trafic, iar în cazul de față și de bariera CFR. Din câte șitiu, copilul a făcut hemoragie internă” , a declarat Gheniță. Conducerea Serviciului Județean  de Ambulanță a demarat deja o anchetă internă pentru a se stabili exact unde a întârziat autospeciala și de ce. Șoferul autoutilitarei și cel de pe autobuz sunt cercetați și ei de Poliție. Primul pentru că nu a fost atent, cel de-al doilea  pentru că a oprit în  stradă, nu în stația de autobuz. Părinții au fost informați că cel mai probabil copilul a făcut ruptură de splină și a decedat în urma unei hemoragii interne.

DANA NEDESCU