Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

3 hackeri din Vâlcea, arestați pentru un ” tun” de 110.000 de euro

DESCINDERI. Hackerii din Vâlcea au intrat din nou în vizorul oamenilor legii. La sfârșitul săptămânii trecute, o armată întreagă de polițiști, procurori DIICOT și mascați din mai multe județe au descins și la Vâlcea, efectuând 8 percheziții domiciliare la 5 suspecți și arestând 3 dintre aceștia.

Totul s-a întâmplat joi, 16 mai a.c., când polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 11 percheziții domiciliare în județele Argeș, Vâlcea, Covasna, Prahova și în municipiul București, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni informatice, respectiv licitații frauduloase pe Internet. Au fost puse în aplicare 20 de mandate de aducere pe numele suspecților. La acțiune au participat polițiști din cadrul B.C.C.O. Ploiești, S.C.C.O. Vâlcea, S.C.C.O. Covasna, I.P.J. Argeș și jandarmi din cadrul B.S.I.J. și I.J.J. Vâlcea.

Sigur, ca la orice operațiune de acest tip, în care sunt ” vânați” hackerii, nu puteau lipsi informațiile de bază ale FBI, Secret Service, Ambasada SUA, SRI și D.I.P.I, precum și sprijinul companiei Ebay.

Așa cum spuneam, în Vâlcea au avut loc 8 percheziții, la 5 hackeri, doar trei dintre ei fiind într-un final reținuți preventiv. Mai mult decât atât, au mai fost audiate încă 10 persoane, audierile ținându-se la sediul DIICOT Vâlcea.

În fapt, oamenii legii au descoperit că suspecții acționau ilegal atât în România, cât și în străinătate. Ei își creau conturi pe site-uri de licitații on-line folosind adrese de email cu date de identificare false. Pe conturile create, hackerii postau anunțuri fictive de vânzări de autoturisme, comunicau cu victimele prin email sau telefonic și apoi ridicau banii proveniți din aceste infracțiuni. În străinătate, aceștia ridicau banii proveniți din infracțiuni și îi expediau în țară prin diferite servicii de transfer bancar cât și prin colete. Victimele infracțiunilor sunt persoane fizice din Italia, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Austria, Germania, Albania, România” „susțin oamenii legii.

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate înscrisuri, bunuri și valori folosite de suspecți la comiterea infracțiunilor, respectiv șiapte laptopuri, cinci hard-diskuri, trei unități centrale, trei tablete IPad, 38 de telefoane mobile, memory stick-uri, cartele S.I.M., carduri de memorie, CD-uri și DVD-uri, documente bancare, formulare de încasare bani, modem-uri de conectare la internet și 30.000 de euro.

Prejudiciul total cauzat de hackeri se ridică la suma de 110.000 de euro, ei fiind acum cercetați pentru săvâr șirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, licitații frauduloase pe Internet, înșelăciune și spălare de bani.

CLAUDIA STANCIU