Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Telegrama care l-a împins pe Hitler spre sinucidere a fost vândută

O telegramă trimisă de către adjunctul lui Adolf Hitler, comandantul nazist Hermann Goering, către fostul dictator german la sfârşitul celui ce-al Doilea Război Mondial a fost descoperită într-un seif din Carolina de Sud (SUA) şi vândută în cadrul unei licitaţii pentru 55.000 de dolari.

După încheierea celor de-al Doilea Război Mondial, trupele americane au golit buncărul în care s-a sinucis Hitler, iar câteva documente au fost luate de căpitanul american Benjamin Bradin. În 1958, fiul căpitanului a inclus telegrama într-o lucrare pentru facultate şi i-a oferit-o cadou unui profesor. Se pare că profesorul a dat-o unui alt elev de-al său şi, astfel, acesta a scos-o la licitaţie, după ce a ţinut telegrama mulţi ani într-un seif, neştiind valoarea adevărată a acesteia, pentru că nu ştia limba germană. Există multe dezacorduri în privinţa adevăratului proprietar al documentului.

Telegrama conţine răspunsul comandantului Hermann Goering la un ordin secret emis de Adolf Hitler, care spunea că, dacă va păţi ceva, conducerea să fie preluată integral de către adjunctul său.

„Aceste prevederi au fost atât de surprinzătoare şi serioase pentru mine, încât m-am simţit obligat să presupun că, în cazul în care până la ora 22:00 nu apare niciun răspuns, aţi rămas fără libertatea de acţiune. Voi considera atunci ca îndeplinite condiţiile formulate în decret şi voi acţiona întru bunăstarea Naţiunii şi a Patriei”, scrie în telegrama transmisă de Goering.

Oamenii din jurul lui Hitler s-au folosit de acest mesaj pentru a-l acuza pe Goering de „înaltă trădare” şi pentru a-l întoarce pe dictator împotriva adjunctului său. Acest lucru a dus la depresia conducătorului nazist.

Suma obţinută în urma licitaţiei acestei telegrame a fost de peste două ori mai mare decât cea estimată iniţial, de circa 20.000 de dolari, telegrama fiind vândută în final pentru suma de 55.000 de dolari.