Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pinguinul imperial a dansat în Zăvoi! Marea premieră va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Detașându-se de viața din televiziune, pășind doar un pas înapoi, face ce știe mai bine, teatru. Nu trebuie să amintesc de Marele Premiu al Clubului Român de Presă sau de Marele Premiu al APTR, primite de-a lungul timpului, nici de piesa ”Dumnezeu se îmbracă de la second hand”, care, în regia maestrului Ion Caramitru, se joaca de ani buni la Teatrul Național din București, ca să ne dam seama despre cine este vorba. Iulian Margu scoate la iveală o nouă piesă cu care lasă fără cuvinte pe mulți dintre cei care au avut privilegiul să asiste la avanpremiera piesei care a avut loc pe 4 aprilie 2019 în cocheta sală a Teatrului Ariel din Zăvoi.
Dramaturgul Iulian Margu i-a încredințat tânărului, dar talentatului regizor al Teatrului Municipal Ariel, Vlad Popescu, punerea în scenă a piesei ”Dansul Pinguinului Imperial”, spectacol care ilustrează, cu accente de umor pe alocuri, drama părinților rămași singuri după ce copiii le-au plecat să muncească în lumea largă, unii dintre aceștia, dezrădăcinându-se și abandonându-și părinții.
Dintr-un spectacol – lectura, cum fusese gândit inițial de către dramaturg, cu o sclipire de geniu, Vlad Popescu transformă indicațiile regizorale care însoțesc orice text al unei piese, într-un personaj – Regizorul, căruia îi dă viață actorul Gabriel Popescu. Astfel, intervențiile, uneori pline de umor ale noului personaj, sparg monotonia vieții celor doi protagoniști a căror viață se petrece 24 de ore din 24 în propriul magazin de produse second hand, în care nu mai intră nimeni, ritmul vieții celor doi fiind dat doar de ceasul deșteptător care îi anunță orele la care trebuie să își ia medicamentele, dar și timpul care se scurge fără milă spre inevitabilul Final.
Una dintre scenele remarcabile ale piesei, momentul în care cei doi foști învățători bătrâni și bolnavi trebuie să își ia fiecare pumnul său de medicamente, este transformat de regizorul Vlad Popescu într-un moment de tragi – comedie, care, astfel, mai îndulcește amarul pe care îl simte și spectatorul, ori de câte ori, ceasul deșteptător, cu un sunet strident îi anunță pe cei doi, când este timpul luării medicamentelor, care, aproape au devenit mesele lor de zi cu zi.
Cei doi părinți, ai căror copii plecați din țară pentru un trai mai bun, se resemnează cu singurătatea, iar pentru a se obișnui mai ușor cu ideea sfârșitului inevitabil, întruchipează Moartea într-un personaj drag lor, celebrul explorator Emil Racoviță, de a cărui viață au fost fascinați, botezându-și copilul cu numele acestuia.
La finalul acestui spectacol neconvențional, cei prezenți la avanpremieră au avut ocazia să dialogheze pe tema piesei cu autorul, cu regizorul și cu actorii care fac parte din distribuția acestei piese: Camelia Constantin, Dan Constantin, Gabriel Popescu și Alin Păiuș. Jocul actorilor de pe mica scena a teatrului din Zăvoi mi-a dat senzația că asist la o piesă jucată de actori demni de scene ale unor teatre mari.
Abia ieșită la rampă, piesa „Dansul Pinguinului Imperial”, inspirată de povestea reala de viață a unei familii râmnicene a fost selectată la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Astfel, în vara acestui an, în cadrul acestui festival de teatru, apreciat ca fiind al treilea în lume, va avea loc și premiera.
În această piesă, în care aparent există o singură poveste, reală însă, a celor doi părinți bătrâni și bolnavi, rămași singuri, se împletesc, de fapt, trei narațiuni, pe care, vă provoc să le descoperiți, invitându-vă să mergeți la spectacolul care va avea loc duminică, 21 aprilie 2019, în Sala Zăvoi, începând cu ora 19.

25 aprilie 2019 RĂUTATEA PĂMÂNTULUI