Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Înălţarea Sfintei Cruci. Ce să faci ca să ai noroc tot anul

Ziua Crucii sau Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită de creştinii ortodocşi în data de 14 septembrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox şi este o zi de post negru.

Găsirea Sfintei Cruci s-a produs în urma poruncii Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită eforturile făcute de Elena, la Golgota au fost găsite trei cruci. Pentru a stabili care este adevărata cruce, episcopul Macarie a poruncit ca o femeie moartă să fie pusă pe fiecare cruce în parte. Odată ce Sfânta Cruce a Mântuitorului a fost atinsă, una dintre femei a înviat.

În tradiţia populară, se spune că în această zi începe cu adevărat toamna şi se termină vara. Pe 14 septembrie, se spune că trebuie să ţii post pentru bunăstarea familiei şi a gospodăriei. În zonele rurale, se începe culesul viei, se bat nucii şi de aduna ramuri de alun din pădure.

Tradiţia populară mai spune şi că florile de busuioc, maghiranul, cimbrul sau mentă trebuie sfinţite la biserică. Aceste plante pot să aline durerile de cap şi de dinţi, iar busuiocul poate fi pus şi în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor.

Nu este bine că, de Înălţarea Sfintei Cruci, să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peşte. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului. Se mai spune că nu trebuie să faci alte munci, cu excepţia culesului strugurilor, al nucilor şi al ramurilor de alun din pădure. De asemenea, nu este bine să omori şerpii sau gângăniile, pentru că vei fi pedepsit.

Se mai crede că, pentru a avea noroc tot anul, trebuie să sfinţeşti nişte monede şi să le păstrezi în portofel, alături de o cruciuliţă. În acest mod vei avea parte de belşug şi spor în muncă.