Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Festivalul TINERE TALENTE, ediţia a 40-a, un SUCCES al Filarmonicii Ion Dumitrescu

Cu 40 de ani în urmă avea loc la Râmnicu Vâlcea prima ediţie a unei competiţii muzicale aparte – fără miza premiilor. Cum adică, o competiţie fără premii? Foarte bine! Participanţii – elevi la liceele de muzică si studenţi la conservatoarele din ţară, selectaţi cu exigenţă în perioada anterioară, urcau pe scena vâlceană pentru a-şi demonstra virtuţile artistice. Binemeritatele aplauze, cronicile muzicale pertinente, transmisiunile şi înregistrările radio apreciate peste ani, reprezentau girul consacrării acordat de critici muzicali, muzicologi, cadre didactice universitare şi desigur, publicul de calitate, entuziast.
S-a numit inspirat Festivalul “Tinere talente” şi îşi datorează rezistenţa în timp oamenilor inimoşi şi autorităţilor care au înţeles că un astfel de demers cultural este de natură să aşeze Râmnicul Vâlcii pe harta evenimentelor cu rezonanţă naţională şi internaţională.
Anul acesta, Festivalul “Tinere talente” a avut loc în perioada 18-20 mai, iar Organizator a fost Filarmonica “Ion Dumitrescu”, susţinută financiar de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea. Preşedintele festivalului a fost renumita pianistă Ilinca Dumitrescu, erudit om de cultură. Prefaţa momentelor concertistice a fost asigurată de dr. Vasile Macovei, solist concertist (fagot) al orchestrei Operei Naţionale Române, prof.univ. dr. Lavinia Coman de la Academia de muzică din Bucureşti, prof.univ dr. Ozana Kalmuski-Zarea, manager adjunct al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău.
Dobândind vocaţie internaţională, anul acesta festivalul a fost onorat de prezenţa pe scena de concert a studenţilor Academiei de Muzică,Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Republica Moldova, care au făcut o frumoasă impresie.
Un moment aparte, al aceleiaşi prime seri, de vineri 18 mai, l-a reprezentat concertul-spectacol “Cântând în fapt de seară” al studenţilor clasei de canto a profesoarei Georgeta Stoleriu: Ana Stamate, Francisca Bulai, Diana Preduşcă, Anca Păuleţ, Dan Macavei, acompaniaţi la pian de lect.univ.dr. Violetta Ştefănescu. A fost a probă de înalt profesionalism, pe care, aşa cum ştim, o cultivă discipolilor distinsa profesoară Georgeta Stoleriu: voce, prezenţă scenică, empatie, fior artistic – la nivel individual şi în coeziunea de grup.
Dimineaţa zilei de sâmbătă 19 mai a fost rezervată elevilor Liceului de Arte “Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea. A reprezentat o surpriză din multe puncte de vedere. Primul, şi cel mai important este calitatea selecţiei interpreţilor, talentul tinerilor care au evoluat la Galeriile de Artă din centrul municipiului. Felicitări deopotrivă copiilor şi inimoşilor lor profesori – aceia pe care îi ştim dintotdeauna că îndrumă cu har: Irina Stratulat, Robert Pâlşu, Monica Scurtu, Laura Stanca, Luminiţa Stancu, Monica Colcer, Ion Olteţeanu, Galina Nemţanu, Mihaela Manafu, Dorina Arsenescu – cele două din urmă fiind demnele continuatoare ale neobositei şi rodnicei activităţi desfăşurată de profesoara Irina Şaţchi. În ordinea succesiunii pe podiumul de concert au primit binemeritate aplauze: Leonid Lupaşcu, Darian Batski-Beleca, Simona Bucur, Cristiana Dragoş-Roman, Smaranda Iftimie, Petru Pane, Ştefan Aprodu, Robert Creimerman. De remarcat, de asemenea cadrul de desfăşurare – Galeriile de artă, unde s-au îmbinat armonios sunetele muzicii clasice cu atmosfera locului.
Deşi nu îmi face plăcere trebuie să spun că a devenit un obicei, ca la manifestările de acest gen să lipsească conducerea şcolii, dar şi părinţii. Există nenumăraţi profesori de muzică si la Liceul de arte şi la şcolile celelalte din municipiu pe care nu îi vedem la concertele filarmonicii, însoţiţi de elevii lor. Aici nu se pune în niciun caz problema de a obliga pe cineva să vină la concert. Acest lucru se face din pasiune. Iar dacă această pasiune nu există, prin ce altă modalitate se poate transmite tinerei generaţii care doreşte să urmeze o carieră muzicală interesul şi bucuria de a participa mai întâi ca spectator disciplinat şi apoi ca interpret al actului artistic? Performanţa nu se poate cumpăra, ea se plăteşte însă prin trudă individuală neostenită a viitorilor muzicieni şi prin susţinerea afectivă şi participarea fizică a celor apropiaţi – părinţi şi dascăli.
Şi iată că am ajuns la seara de luni, 20 mai 2018, a Concertului de gală, care a încununat cele trei zile de festival. Ca în fiecare an, spectacolele de seară au început la ora 18. Managerul Filarmonicii “Ion Dumitrescu”, prof. Petruţ Constantinescu a înmânat, pentru prima dată în istoria instituţiei Diplome de excelenţă: Ing.Mircia Gutău – primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Inaltpreasfinţiei sale dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, firmei “Dacos”, Doamnei prof. Agustina-Sanda Constantinescu, domnului ing.Nicolae Sofianu, Domnului Gheorghe Dican – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor plastici din România, Rotary Club Râmnicu Vâlcea şi Rotary Club “Cozia” Râmnicu Vâlcea – pentru implicarea activă în susţinerea fenomenului cultural în general şi a muzicii culte în special.
Sub bagheta maestrului Florin Totan am ascultat apoi Concertului nr.20 pentru pian şi orchestră de W.A.Mozart – în interpretarea Gabrielei Streche, piese vocale de W.A.Mozart în interpretarea sopranelor Daniela Panaite şi Anca Păuleţ, partea I a Concertului pentru vioară de J.Brahms – în interpretarea Teodorei Ciurezu, Tzigane de M.Ravel şi Melodii lăutăreşti de Pablo de Sarasate – interpretate de Nicolae Dobrovicescu, încununate de aplauze furtunoase.
Au fost trei zile de graţie, cu muzică bună, cu interpreţi valoroşi, despre care, cu siguranţă, atunci când vor concerta pe marile scene ale lumii, vom auzi, desigur, că au evoluat şi la Râmnicu Vâlcea, la “Tinere Talente”.
Festivalul ”Tinere Talente” nu ar fi putut exista fără implicarea întregului colectiv al Filarmonicii “Ion Dumitrescu” şi a competentului său manager prof. Petruţ Constantinescu, care au organizat exemplar acest festival de prestigiu. De asemenea, orchestra filarmonicii a jucat un rol determinant în reușita acestui festival.

C.VIDOR