Acasă Cultură “Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale”

“Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale”

Lansare de carte

EVENIMENT. Vineri, 11 octombrie a.c. peste 100 de cadre în rezervă ale SRI, dar şi râmniceni interesaţi de adevărata istorie, a făcut ca sala de festivităţi a Bibliotecii Judeţene să devină neîncăpătoare. Aceştia au participat la lansarea volumului „Fereastra serviciilor secrete” a generalului (r) SRI Aurel Rogojan, şeful de cabinet al celebrului Iulian Vlad. La eveniment a participat şi generalul (r) Iulian Vlad, cel care a condus Departamentul Securităţii Statului înainte de Revoluţia din 1989.

După câteva discursuri extrem de lungi, moderatoarea evenimentului, conferenţiarul universitar Gabriela Russu Păsărin, a preferat să poarte un dialog interactiv cu autorul cărţii, Aurel Rogojan, care a răspuns cu plăcere provocării dialogului.

Iată ce a răspuns Aurel Rogojin întrebat fiind de ce s-a preferat ca persoane care au acţionat împotriva siguranţei naţionale să fie condamnate la închisoare pentru infracţiuni minore, iar, ulterior, li s-a permis să ocupe funcţii de conducere, făcându-se trimitere la europarlamentarul Laszlo Tokes. „Având în vedere nişte cazuri care sunt menţionate şi în carte, răspunsul poate fi cu mai multe direcţii. Nu în ultimul rând, a prevalat un sentiment umanitar. O condamnare pentru infracţiuni contra securităţii statului însemna o extraordinară pedeapsă privativă de libertate de 15 sau 20 şi ceva de ani. Invocarea unei infracţiuni minore era practic o aplicare a legii în nişte condiţii care nu duceau la acest efect. Ca să închei ideea, unii poate nu ajungeau la Focşani, ajungeau la Rahova”, a afirmat Rogojan. Mai mult, generalul prezintă în cartea sa fotocopia după angajamentul eurodeputatului Laszlo Tokes, prin care acesta se obliga, în 1975, să nu mai aducă atingere securităţii statului român. Autorul cărţii a acceptat să comenteze şi despre dizidentul Ion Pacepa, despre care a spus că nu el este autorul cărţii „Orizonturi roşi”. Cartea „Fereastra serviciilor secrete” a mai fost prezentată în alte opt oraşe ale ţării şi se are în vedere retipărirea ei întrucât toate exemplarele s-au vândut deja.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul
Articolul precedentDănicei, comuna minunilor
Articolul următorIlie Fârtat a intrat în atenţia procurorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.