Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Castelul Peleş intră în restaurare de ziua Regelui Mihai

Institutul Național al Patrimoniului anunță începerea lucrărilor de restaurare la o parte din Castelul Peleș – Terasa cu busturi și Terasa Fântânii lui Adonis (terasa de sud-est). Prin protocolul încheiat cu Casa Regală a României, în anul 2010 și reînnoit în anul 2012, Statul român, reprezentat de Ministerul Culturii, și-a asumat obligația ca pe perioada în care va administra Muzeul Național Peleș să investească în lucrări de punere în siguranță și punere în valoare a Complexului Peleș prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, având ca sursă de finanțare Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. Institutul Național al Patrimoniului este instituția abilitată să finanțeze și să urmărească execuția acestor lucrări de restaurare și conservare. În urma unei decizii de retrocedare, pe 1 martie 2007, Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, Regelui Mihai I. În iunie 2008, Regele Mihai I s-a întors oficial la Castelul Peleş, redevenit domeniu regal, după 60 de ani.Valoarea lucrărilor de consolidare-restaurare este de 955.769,75 lei TVA inclus, acestea urmând să fie executate într-un termen de 12 luni. Principalele lucrări care vor fi executate la cele două zone presupun consolidarea porțiunilor de zid prăbușit a Terasei Fântânii lui Adonis, refacerea zidăriei din piatră, refacerea pavajelor, curățarea și tratarea tuturor elementelor din piatră cu remontarea acestora pe pozițiile inițiale, consolidarea coloanelor fântânii centrale și a coloanelor foișorului la Terasa cu busturi și refacerea gazonului pe strat geodren etc.

„Institutul Național al Patrimoniului, printr-un gest simbolic, de ziua onomastică a M.S. Regelui Mihai I, anunță în mod oficial începerea lucrărilor de reabilitare a Castelului Peleș. De la debutul activității mele, în funcția de Director general al Institutului Național al Patrimoniului, am considerat reabilitarea Castelului Peleș o prioritate pentru instituția pe care o conduc. Acest eveniment înseamnă, în primul rând, un act de recunoștință al statului român față de Familia Regală a României. Restaurarea Castelului Peleș este un moment cu încărcătură simbolică și identitară. Locul în care s-au născut regii României, spațiul atâtor momente istorice din trecutul național, este un simbol al Patrimoniului Național. Restaurarea Complexului Peleș reprezintă un act de demnitate națională și un mesaj de încurajare pentru investiția în monumentele istorice de importanță universală. Îmi doresc ca anul viitor să putem recepționa aceste lucrări” a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Național al Patrimoniului.

350.000 de vizitatori anual

Castelul Peleş, reședința de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa. De asemenea, Complexul Muzeal Peleș este unul dintre cele mai vizitate muzee ale României, având un aflux de peste 350.000 turiști anual.