Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

“Carnavalul… tuturor” la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea vă invită luni, 23 martie, de la ora 19:00, la Sala Lahovari la „CARNAVALUL… TUTUROR”, un concert-periplu ce vă va purta în sfera colorată şi diversă a muzicii… de carnaval. Interpretează Orchestra Simfonică a filarmonicii condusă de Maestrul Octav Calleya, prezintă Mircea Bădescu.

Carnavalul este o sărbătoare care-şi are originea încă din timpul romanilor si grecilor, care obişnuiau să sărbătorească, la început de an, renaşterea vieţii, primavara. Pe întreaga suprafaţă a Europei, în special în Spania, Portugalia sau Franţa, populaţia obişnuia să organizeze festivităţi, mai mult sau mai putin ad-hoc, sărbătorind prin dans şi baluri mascate carnavalul de început de an. Etimologic, cuvântul „carnaval” se trage din dialectul milanez („carne vale”) și înseamnă literal „adio carne”. El datează din perioada în care biserica a impus ca aceste festivități să aibă loc doar înaintea postului de reculegere, rugăciune și abstinență, premergător Paștelui. Tradiţiile s-au păstrat şi au fost duse şi în Lumea Nouă, într-o formă sau alta, încă de la descoperirea acesteia.

Portughezii au fost primii care au adus ideea de carnaval şi la Rio de Janeiro, în jurul anului 1850. Petrecerile sunt puternic influenţate de aerul cosmopolit al Parisului, evidenţiat prin organizarea unor baluri mascate. Cu toate acestea, tradiţia europeană este adaptată Braziliei, devenind curând diferită de ceea ce se întampla pe vechiul continent. În timp, a importat elemente din tradiţiile africane şi amerindiene.

Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.