Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Biblioteca Umană: Împrumută oameni, nu cărți

În Copenhaga, există o bibliotecă specială unde, în loc să împrumuți cărți, poți împrumuta oameni. Biblioteca Umană este un loc unde cititorii pot împrumuta ființe umane, care își împărtășesc poveștile și oferă conversații unice, inaccesibile în mod normal. Fiecare „carte umană” reprezintă un grup din societate care este adesea prejudecat, stigmatizat sau discriminat din diverse motive, cum ar fi stilul de viață, diagnostic, credință, dizabilitate, statut social, origine etnică și altele.

Întotdeauna oamenii oamenii au fost percepuți ca pe povești vii. Homo sapiens moderni au apărut acum aproximativ 50.000 de ani, iar de atunci, peste 108 miliarde de oameni au trăit pe Pământ, conform estimărilor Biroului de Referință a Populației (PRB). Cu o populație globală actuală de aproximativ 7,5 miliarde, noi reprezentăm doar aproximativ 7% din numărul total de oameni care au existat vreodată. PRB estimează că până în 2050, aproximativ 113 miliarde de oameni vor fi trăit pe Pământ. Imaginați-vă câte povești de viață există!

Biblioteca Umană organizează evenimente atât online, cât și în locații fizice, cum ar fi biblioteci, muzee, festivaluri, conferințe, școli și universități. Toate „cărțile umane” sunt voluntari care își împărtășesc experiențele personale.

Dacă ai o poveste de viață valoroasă din care alții pot învăța sau vrei să combati un stereotip și să ajuți la reducerea stigmatizării prin dialog, Biblioteca Umană îți poate publica povestea. În Danemarca, aceste biblioteci permit împrumutul unei persoane pentru a asculta povestea sa timp de 20-30 de minute.

Scopul principal al Bibliotecii Umană este de a ajuta oamenii să depășească prejudecățile. Fiecare participant are o etichetă de identificare, cum ar fi „șomer”, „refugiat”, „bipolar” etc. Prin ascultarea poveștilor altor persoane, participanții pot învăța să nu judece o carte după copertă și să devină mai empatici.

Acest proiect inovator, cunoscut sub numele de „Biblioteca Umană„, este activ în peste 80 de țări, contribuind la o mai bună înțelegere și acceptare a diversității umane.