Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Zeci de școli din Vâlcea își așteaptă elevii în condiții jalnice

Fonduri de la Guvern necheltuite / Rea voințăsau neputințăa autorităților locale

Cei mai mulți bani au ajuns la Liceul Teoretic „Matei Basarab”, unde director adjunct este nimeni altul decât liberalul Cristian Buican. Astfel, pentru reabilitări și înlocuirea tocă riei, școala a primit 4,5 miliarde lei vechi. Din aceștia, până la ora actuală, nu au fost cheltuiți decât 2,5 miliarde

 

Încă din luna martie a acestui an, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a alocat, prin patru Hotărâri de Guvern, peste 260 de miliarde lei vechi pentru investiții și reabilitări în școlilor din județul Vâlcea. Astfel, 228 de unități de învățământ au beneficiat de fonduri pentru investiții, consolidări, reparații capitale, reabilitări și achiziționare de mobilier. până aici toate bune și frumoase. Numai că , primarii localităților și directorii de școli nu s-au sinchisit săcheltuiască toți banii. An de an, mass-media a relatat că foarte multe unități de învățământ nu pot obține autorizația sanitarăde funcționare din cauza stării jalnice în care se aflăclădirile unde învațăelevii. Nu mai reprezintăpentru nimeni o noutate acest lucru. Sălile de clasăcu mobilier din anii ’70, acoperișuri cu găuri din loc în loc, toaletele insalubre din fundul curții și multe alte neajunsuri nu i-a motivat în niciun fel pe directorii de școli și pe primari. Cu toate că au avut la îndemânăfonduri de miliarde de lei vechi, ei nu le-au folosit. În rândurile de mai jos, îi vom arăta cu degetul pe cei care, din rea voințăsau din neputință, nu au folosit sumele de bani venite de la Minister pentru asigurarea unor condiții mai bune în școli.

 

13,7 miliarde lei vechi, necheltuiți în școlile din Râmnic

 

Un ultim raport al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea relevăfaptul că aproape toate unitățile de învățământ importante din Râmnic au primit în total circa 26 de miliarde lei vechi pentru reabilitări. Cei mai mulți bani au ajuns la Liceul Teoretic „Matei Basarab”, unde director adjunct este nimeni altul decât liberalul Cristian Buican. Astfel, pentru reabilitări și înlocuirea tocă riei, școala a primit 4,5 miliarde lei vechi. Din aceștia, până la ora actuală, nu au fost cheltuiți decât 2,5 miliarde. De asemenea, Colegiului Național „Alexandru Lahovari” i-au fost repartizați 1,5 miliarde lei vechi, încă din luna martie. Din păcate însă , nici până la ora actualăbanii nu au fost investiți.

Despre Seminarul Teologic Rm. Vâlcea s-a scris în nenumărate rânduri. Se știe foarte bine că , anul trecut, pentru investiții majore, Seminarul a „înghițit” peste 7 miliarde lei vechi. Anul acesta, unitatea de învățământ a mai primit încă 2 miliarde de lei vechi, pe care însă , până acum, nu i-a folosit. Mai mult decât atât, Ministerul Educației a alocat bani pentru reabilitări și Colegiului Tehnic Energetic, Școlii Nr. 9, Grădiniței „Nicolae Bălcescu” și Grădiniței Nr. 1 – Nord. Nici aici, directorii școlilor nu au folosit banii, ei rămânând în totalitate în conturile ministerului. În concluzie, aproximativ 13,7 miliarde lei vechi din fondurile alocate pentru școlile din Râmnic nu au fost utilizați pentru îmbunătățirea condițiilor din unități.

 

Primari vâlceni repetenți la investiții  

 

A rămas mai puțin de o lună de zile până la începerea școlii. Primarii localităților vâlcene se pare că au cu totul și cu totul alte probleme decât organizarea licitațiilor și începerea lucrărilor în școli. De exemplu, în localitatea Băbeni, Consiliul Local a primit de la Ministerul Educației 4,2 miliarde lei vechi pentru două unități de învățământ. Astfel, pentru Liceul Industrial Băbeni s-a primit suma de 1,7 miliarde lei vechi, iar pentru Grădinița Băbeni – obiectiv de investiții – s-au alocat 2,5 miliarde lei vechi. Raportul Inspectoratului Școlar Vâlcea aratăfoarte clar că și în acest caz nu a fost cheltuit nici un leu. De asemenea, și Consiliul Local Brezoi a primit anul acesta sume importante de bani pentru reparații capitale și reabilitări pentru trei școli din oraș. Astfel, Liceul Teoretic Brezoi și Școala cu clasele I – VIII din Brezoi au nevoie de reabilitări, iar pentru asta au primit 1,5 miliarde lei vechi, respectiv 1,1 miliarde lei vechi. Totodată, pentru Școala cu clasele I – IV Nr. 1 – Brezoi au fost alocate 2 miliarde de lei vechi, clădirea unității având nevoie de reparații capitale. Din câte se pare, lucrările nu au început la niciuna din școli, având în vedere faptul că raportul ISJ Vâlcea aratăcă nu s-a cheltuit niciun ban.

 

Nepăsarea aleșilor locali

 

Situația din localitatea Budești este însă dramatică . Asta pentru că Consiliul Local a primit nu mai puțin de 9,42 miliarde lei vechi pentru reabilitarea a șapte unități de învățământ din localitate, dar, conform raportului, nu s-a făcut nimic până acum. Primarului Budeștiului, liberalul Gheorghe Mirea, nu s-a sinchisit săse ocupe de începerea lucrărilor și astfel sute de copii vor începe școala în aceleași condiții insalubre ca și în anii trecuți. Nici primarul localității Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea, nu s-a preocupat prea tare. Ministerul Educația a alocat pentru trei școli din localitate suma totalăde 4,65 miliarde lei vechi, care nici până la ora actualănu au fost investiți. Exemplele în acest sens pot continua. Printre localitățile unde nu s-a investit aproape deloc în reabilitarea unităților școlare, mai putem enumera și orașul Olănești, localitatea Olanu, stațiunea Băile Govora, comuna Roșiile, localitatea Șirineasa, comuna Tetoiu, dar și localitatea Zătreni.

 

Exemple demne de urmat    

 

însă , existăși primari și directori de școli care și-au dat interesul pentru a le oferi elevilor lor condiții mai bune pentru a învăța.  Printre aceștia se numărăcei din orașul Bălcești. Pentru cele trei școli din localitate s-au primit 3 miliarde de lei vechi. Banii au fost cheltuiți în totalitate pentru reabilitarea sălilor de clasăși a grupurilor sanitare. Și autoritățile din localitatea Grădiștea au reușit săinvestească toți banii veniți de la Minister. De asemenea, Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu a primit 18 miliarde lei vechi, mare pare din acești bani fiind deja investiți, iar lucrările Continuă .

 

Inspectoratul Școlar, în control

 

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea s-a arătat extrem de nemulțumităde faptul că o buna parte din  sumele alocate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului nu au fost folosiți. De aceea, în perioada 27 august – 15 septembrie a.c., mai multe echipe mixte de control vor străbate județul în lung și-n lat pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiții și reparații desfășurate în această varăîn școlile vâlcene. Inspectorii școlari vor pune accent pe modalitatea în care au fost cheltuite fondurile alocate prin cele patru Hotărâri de Guvern. De asemenea, fiecare școalăîn parte va fi verificatădacă are sau nu autorizație sanitarăde funcționare.