Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Voi ține cu dinții ca OLTCHIM să fie privatizată cu fonduri de investiții”

Așa cum am mai scris în numărul trecut al ziarului, la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o dezbatere cu privire la soarta societăților comerciale de pe platforma industrială, în special OLTCHIM, CET Govora și Uzinele Sodice Govora. Locul desfășurării a fost sala de festivități a combinatului chimic vâlcean, iar organizator a fost Consiliul Județean Vâlcea. De la discuții au lipsit reprezentanții USG (conducerea a plecat la Varșovia pentru a participa la o ședințăa consiliului de administrație al Ciech). În schimb, au fost prezenți, pe lângă consilierii județeni, directorii OLTCHIM și CET Govora, parlamentarii de Vâlcea Aurel Vlădoiu și Mihail Popescu, precum și numeroși reprezentanți ai întreprinderilor de pe platforma industrială.

În deschiderea ședinței, dr. ing. Constantin Roibu, directorul general al OLTCHIM, a făcut o scurtăprezentare a întreprinderii, parcurgând toate etapele de dezvoltare din ultimii 20 de ani, precum și perspectivele de modernizare. Ambițiile echipei manageriale de la OLTCHIM sunt mari în acest sens: retehnologizarea instalațiilor de producție, în paralel cu preluarea unor societăți care asigurămateria primăsau energie pentru combinatul chimic. „Vreau săvăspun că suntem în tratative avansate pentru cumpărarea instalației de pirolizăde la Arpechim Pitești. Intenționăm de asemenea, săintrăm ca acționari la USG și CET Govora și vrem săpreluăm împreunăcu alte firme întreprinderea Salrom. Vrem săintrăm acționari la CET Govora împreunăcu USG, dacă vor, pentru a putea constitui un centru energetic. Intenționăm că lângă CET Govora sălipim cât mai multe microhidrocentrale și hidrocentrale de pe Olt pentru a exista prețuri cât mai mici la energia electrică . Eu nu țin ca OLTCHIM săaibă51% din acțiunile CET, însă în viitor peste 80% din producția CET-ului va fi destinatăcombinatului chimic. Am discutat cu premierul că lin Popescu Tăriceanu și avem tot sprijinul acestuia pentru a crea la Vâlcea un centru energetic. Vreau săvămai spun că voi ține cu dinții atât cât voi putea ca OLTCHIM săfie privatizatăcu fonduri de investiții, și nu cu un investitor strategic”, a declarat managerul general al OLTCHIM. Despre evoluția din ultimii 16 ani a întreprinderii etalon a economiei vâlcene, Constantin Roibu a adăugat că s-a plecat de la o cifrăde afaceri 183 milioane USD în 1990 și a ajuns la peste 616 milioane USD în anul 2006.

La rândul său, directorul general al CET Govora, ing. Mihai Bălan, a spus că întreprinderea are nevoie urgentăde fonduri pentru finanțarea unor ample lucrări de modernizare și retehnologizare în vederea creșterii eficienței și a respectării condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană . „Rețeaua primarăde apăcaldăși că ldurăcare duce spre municipiul Râmnicu Vâlcea are nevoie urgentăde reabilitare, având în vedere că are deja o vechime de 25 de ani. De asemenea, am calculat că numai pentru modernizarea instalațiilor de producție din cadrul centralei am avea nevoie de suma totalăde 150 milioane euro. La toate acestea trebuie sămai adăugăm investițiile care trebuie săle facem pentru a produce „energie verde”, conform cerințelor de mediu impuse de Bruxelles. Pentru asta, avem nevoie de investiții estimate la suma de 100 milioane euro, doar pentru a produce 23 MW”, a precizat ing. Mihai Bălan, directorul general al CET Govora.