Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcenii pot deveni soldați profesioniști NATO

De la 1 ianuarie 2007, serviciul militar nu mai este obligatoriu, urmând săse treacă la o armatăde profesioniști angajați prin contract, pe bazăde voluntariat. Acum, Armata încearcă să-i convingăpe tineri că în structurile ei pot găsi un loc de muncă sigur. Foarte mulți tineri sunt tentați săînceapăo carierămilitarămai ales în condițiile în care salariile vor fi de peste o mie de lei (10 milioane de lei vechi). De curând,  Ministerul Apărării Naționale (MAN) a anunțat că s-au mai „îndulcit” condițiile pentru a deveni militar profesionist. De săptămâna viitoare,  va începe selecția celor care  doresc săfacă parte din structurile armatei profesioniste. Biroul de Informare – Recrutare al ministerului a  realizat încă de anul trecut o bazăde date cu cei care și-au depus opțiunile pentru a deveni militari. până acum, peste 725 de vâlceni au depus cereri pentru a obține un astfel de loc de muncă , urmând ca ei săfie chemați pentru a susține probele preliminare.

Criterii obligatorii

 Pentru a deveni soldați sau gradați voluntari, tinerii trebuie săîndeplinească o serie de criterii:  săfie cetățeni români cu domiciliul stabil în România,  săfie absolvenți ai unei școli de arte și meserii cu diplomăsau certificat de absolvire și săaibăvârsta între 18 ani și cel puțin 26 de ani împliniți.  De asemenea, tinerii  nu trebuie săfi fost condamnați pentru săvârșirea vreunei infracțiuni sau săfacă parte dintr-un partid politic și trebuie săfie apți din punct de vedere medical. Pentru a reuși săintre în structurile MApN, esențiale sunt probele sportive și psihologice. După ce va fi stabilit necesarul de soldați profesioniști, cei care vor avea punctaj maxim la probele de concurs vor lucra în armată.  Cei care vor trece testele și vor fi acceptați în cadrul armatei trebuie săparticipe la stagii de pregătire. Pentru județul Vâlcea, au fost programate două astfel de stagii, unul în perioada imediat următoare, iar al doilea în semestrul II al anului.  Pregătirea soldaților va dura în jur de 4-5 luni  pentru fiecare etapă, și se va ține în centre specializate, în funcție de arma aleasăde fiecare candidat. Spre exemplu, infanteria va fi la Făgăraș, partea auto la Pitești, vânătorii de munte la Brașov, geniu la Vâlcea, marinăla Constanța, aviație la Buzău. De menționat este și faptul că tinerii vâlceni pot fi repartizați la unități militare din diferite zone ale țării.

Drepturile soldaților și gradaților voluntari

Soldații și gradații voluntari vor avea dreptul la: soldălunară, ale că rei cuantum-uri se stabilesc potrivit legii, precum și alte drepturi bănești în conformitate cu reglementările în vigoare, echipament și hranăgratuite, asistențămedicalăși medicamente gratuite, compensație lunarăpentru chirie, în valoare de până la 50% din salariu, locuințăde intervenție, cu scutirea de la plata chiriei. „În cazul nerespectării angajamentului  prevăzut în contract, soldații și gradații voluntari sunt obligați sărestituie Ministerului Apărării Naționale contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru perfecționare, calculatăîn condițiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate”, a precizat Liviu Constantinescu, locotenent colonel în cadrul Centrului de Informare – Recrutare Vâlcea al MApN.

Alin Mitroi