Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea sub ape

Inundațiile își fac de cap prin județ

În localitatea vâlceană Malaia, precipitațiile au atins, vineri, 10 august 2007, 130 de litri pe metrul pătrat, aici, producându-se inundații în mai multe zone. Locuitorii comunei susțin că nu au mai văzut așa o ploaie de vreo 30 de ani

 

Meteorologii au transmis avertizări cod galben și portocaliu pentru mai multe județe ale țării, printre care și Vâlcea. În perioada care urmeazăau fost  anunțate ploi în averse, descă rcă ri electrice, furtuni și posibile că deri de grindină. În acest moment, codul portocaliu a fost retras pentru județul nostru, Vâlcea rămânând, totuși, la cel galben. Cu toate acestea, se pot produce, în continuare, scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie cu efecte de inundații, creșteri de debite, depășiri ale cotelor de atenție și ale cotelor de inundație pe râurile mici și pe cursurile superioare ale râurilor. Deși erau așteptate precipitații de până la 60 de litri pe mp, în unele zone, însă , cantitatea de apăcă zutăa atins cifre record.

 

Malaia – precipitații de Guiness Book

 

În localitatea vâlceană Malaia, precipitațiile au atins, vineri, 10 august 2007, 130 de litri pe metrul pătrat, aici, producându-se inundații în mai multe zone. Locuitorii comunei susțin că nu au mai văzut așa o ploaie de vreo trei zeci de ani. Tot din cauza precipitațiilor abundente, au avut de suferit și locuitorii din Voineasa, unde a plouat cu 100 de litri pe mp. „Am avut alunecă ri de teren pe Valea Măceșiului, unde, și-n prezent, se lucreazăcu 3 Wole și 4 basculante ale Secției Vâlcea de la Drumuri Naționale.  În plus, am avut probleme și cu 2 străzi din zonăcare au fost inundate, pentru că apa și-a ieșit din matcă „ – ne-a declarat primarul comunei Voineasa, Gheorghe Dobrin. Inundațiile au făcut ravagii și pe DN7A, ce leagăVoineasa de Brezoi, drumul blocându-se datorităaluviunilor și pietrelor că zute pe carosabil.

 

Rromii din Drăgășani, victimele lenei

 

Nici în municipiul Drăgășani, situația nu a fost mai bună. Primarul Gheorghe Iordache susține că cele mai mari probleme au fost pe strada Primăverii, unde inundațiile au dat de cap autorităților mai multe zile. „Aici sunt câteva case de rromi. Ei au cerut ajutorul pompierilor încă de când au dat primele pică turi de apă. Nu au fost în stare să-și sape un șanț” – ne-a mărturisit Adrian Mesescu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) Vâlcea. Probleme cauzate de precipitații, s-au înregistrat și în zona Pesceana și Capul Dealului, din municipiu. „Câteva case mai joase au fost inundate din cauza precipitațiilor abundente. Spre norocul nostru, am primit sprijinul pompierilor, care ne-au ajutat săscoatem apa” – spune edilul-șef.  

 

Consiliul Județean se face că plouă

 

Inundațiile au creat probleme și în Lăpușata, unde, din cauza intemperiilor,  un podeț s-a rupt, sătenii fiind nevoiți săfolosească un alt drum de acces.

În Râmnic, au fost inundate subsolurile la șase case particulare. „Vineri noaptea (10 august – n.r.), la Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea pompierii au fost nevoiți săscoatăapa din arestul unității. De fiecare datăcând plouămai tare, apa intrând la deținuți” – a mai adăugat Adrian Mesescu. Din fericire, până acum, nu s-a înregistrat nicio victimăîn urma ploilor abundente ce au inundat, practic, mai multe localități ale județului. „Au mai fost probleme cu un drum județean ce face legătura între localitățile Bălcești și Ghioroiu. A fost blocat din cauza unei alunecă ri de teren. Acolo sunt probleme de foarte mult timp, dar Consiliul Județean Vâlcea nu a alocat, până acum, nici un leu pentru reperarea drumului” – a conchis el.