Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea, pe primul loc la victime din accident

Razia de pe DN 67 s-a încheiat cu 40 de amenzi

În cadrul unei conferințe de presăce a avut loc joi, 30 august a.c., comisarul șef Florian Marin a discutat despre cauzele producerii accidentelor rutiere pe drumurile vâlcene ” polițiștii au oprit mai multe mașini, înmânând șoferilor pliante pentru combaterea accidentelor și au explicat fiecă rui conducă tor auto care sunt consecințele vitezei excesive ” Georgel Trașcă , de 31 de ani, din Budești, este unul dintre puținii conducă tori de moped care avea polița de asigurare și cursul necesar absolvit la o școalăde șoferi care-i permitea săcircule cu mopedul ” La Bunești, radarul oprise un Logan înmatriculat în Constanța pentru că șoferul depășise pe linie Continuă . Acesta a fost amendat, iar polițiștii i-au suspendat permisul de conducere

Se pare că șoferii vâlceni nu conștientizeazăurmările grave pe care le poate avea un accident rutier produs din cauza vitezei excesive. O statistică recentă, realizatăde Poliția RutierăVâlcea, aratăcă numai în luna august s-au produs 61 de accidente. Conform acestei statistici, 8 dintre persoanele implicate în accidente rutiere au murit, 21 au fost răniți grav și 66 răniți ușor. Din totalul celor 61 de accidente, 13 au avut drept cauzăviteza excesivăși neadaptată.

Subcomisarul Gabriel Ciobotoiu, coordonatorul programului „Stop accidentelor! Viața are prioritate!” a explicat: „Acest program a început fără succes în Vâlcea. Niciodatănu am avut o astfel de situație. Este alarmant și sunt sceptic în ceea ce privește realizarea acestui proiect. A crescut numărul mașinilor, infrastructura s-a diminuat. Orice program am demara noi nu va da rezultate, pentru că nu s-a făcut niciun centimetru de șosea”, a mai adăugat el supărat.

În cadrul acestui program, la nivelul întregii țări vor fi desfășurate lunar acțiuni tematice pentru prevenirea accidentelor rutiere. Aceste acțiuni vor fi organizate de Poliția Română, cu sprijinul partenerilor și au drept scop conștientizarea opiniei publice asupra consecințelor grave ce se pot produce pe fondul nerespectării prevederilor legale în domeniul circulației rutiere.

Astfel, în fiecare lunăse vor aborda anumite tematici. Luna august a avut ca tematică viteza excesivă, urmând ca în luna septembrie, polițiștii săse ocupe de educația rutierăpentru pietoni și motocicliști. Pentru combaterea unor astfel de incidente neplăcute, zilele trecute, Serviciul Poliției Rutiere pe linie de control al traficului auto a organizat o razie pe mai multe drumuri județene. 

Drumurile județene au nevoie de iluminat public

În cadrul unei conferințe de presăce a avut loc joi, 30 august a.c., comisarul șef Florian Marin a discutat despre cauzele producerii accidentelor rutiere, concluzionând că una dintre ele este starea deplorabilăa drumurilor naționale și județene. „Starea proastăa acestor drumuri nu ne ușureazădeloc munca în combaterea accidentelor. Cred că și Consiliul Județean ar trebui săne ajute cu iluminatul public, deși nu asta este problema noastrăcea mai mare, cât cea a amenajării străzilor”, a explicat Florian Marin.

Lipsa iluminatului public, precum și șoselele neamenajate corespunzător, nu sunt singurele inconveniente, subliniate de Florian Marin, din cauza că rora apar incidente rutiere. În opinia sa și străinii sunt de vină, mai ales cei din Italia și Spania care vin și transformă șoselele în adevărate piste. „Ni s-a spus că avem suficienți polițiști la serviciul rutier. Avem 40 cu toții, dacă mai renunțăm la 10 dintre ei, închidem și punem lacă tele la poliție. Acum avem mașini în dotare, dar nu avem polițiști. Este ca și cum ne-am plimba cu mașinile pe lună. Săfac contract cu Dumnezeu sămai pot angaja un polițist?”, a afirmat Marin.

Punctele negre ale Vâlcii dau bătăi de cap polițiștilor

Comisarul șef Florian Marin nu înțelege de ce este tras la răspundere pentru ce se întâmplăpe șoselele vâlcene. „Înțeleg săfiu tras la răspundere pentru că un polițist a vorbit urât unui șofer sau că nu a ajuns la timp la locul incidentului, dar de aici până a mi se reproșa că sunt de vinăpentru că într-un sat de pe nu știu ce coclau, singura mașinăde acolo lovește singura bătrânădin sat de 90 de ani e deja prea mult. Eu nu pot răspunde pentru nepăsarea unui polițist”, a explicat adjunctul IJP.

Cele mai multe accidente au loc pe DN7, DN 64 și  DN 67. Pentru aceste drumuri naționale, Florian Marin a cerut Consiliului Județean Vâlcea săle ilumineze, în special porțiunile cu treceri de pietoni și zona punctelor negre. această zonăse referăla localitățile Golești, Bujoreni, că limănești și Câineni, unde au loc cele mai multe accidente din cauza drumurilor jalnice.

„De la începutul lui 2007, județul Vâlcea ocupălocul cinci pe țară , locul șapte în ceea ce privește numărul de decedați (39) și locul I la răniți grav (156), devenind un județ-problemăpe linie rutieră. Dacă nu ne ajutănimeni, noi nu avem putere prea mare”, a mai spus, supărat, comisarul șef.

Așa cum văspuneam, joi, Poliția Rutierăa desfășurat o amplăacțiune „în cascadă” pe DN 67 menităsăprevinăevenimentele rutiere și să-i descopere pe contravenienți. La această acțiune, au participat 6 echipaje, dintre care patru radare, iar jurnaliștii prezenți au plecat în acțiune cu echipajele SPR, la că zănești, Stoenești și Mihăești.

Mașini fără numere de înmatriculare

Pentru început, ne-am oprit în stația de autobuz de lângă fabrica de pâine Vel Pitar. Aici, polițiștii au oprit mai multe mașini, înmânând șoferilor pliante pentru combaterea accidentelor și au explicat fiecă rui șofer care sunt consecințele vitezei excesive. Puțin mai departe de locul unde se înmânau pliantele se aflau radare care urmăreau dacă sfaturile de a circula prudent vor fi urmate de cei care au primit pliantele.

Concomitent cu împărțirea pliantelor, se solicitau și actele la control, ocazie cu care au fost descoperite în trafic două mașini cu numere provizorii expirate. Posesorii obținuserănumerele de înmatriculare permanente, dar nu le montaseră.

Mopedist cu acte în regulă

Apoi, am plecat spre că zănești. La intersecția spre platformă se aflau două camioane staționate pe dreapta. Agentul șef adjunct, Marian Simion, le-a atras șoferilor atenția sănu intre pe drum național înainte de a-și curăța roțile de noroiul care în trafic poate provoca evenimente rutiere nedorite. Ne-am oprit apoi la primul radar, unde polițiștii îl trăseserăpe dreapta pe conducă torul unui moped. Georgel Trașcă , de 31 de ani, din Budești, avea polița de asigurare și cursul necesar absolvit la o școalăde șoferi care-i permitea săcircule cu mopedul. Polițistul care îi verifica actele l-a felicitat, afirmând că este primul conducă tor de moped care are actele în regulă. După câteva minute, ne-am decis sămergem mai departe spre celălalt radar.

O că ruțăcondusăde copii, întoarsădin drum

Pe drum, agentul Simion a solicitat unui că ruțaș, care circula pe drum național, săse îndrepte pe un drum lateral, explicându-i că este interzis accesul că ruțelor pe DN67. Acesta s-a conformat și a cotit prima la dreapta.

Abia am trecut de intersecția care duce spre Primăria Mihăești când ne apare în Față o altăcă ruță. Era condusăde un copil, iar în spate se aflau alți 4 copii. Aceștia se îndreptau spre o livadăsăculeagămere. Polițistul i-a oprit din drum, spunându-le săse întoarcă de unde veniseră. Am așteptat săîntoarcă că ruța și i-am urmat spre casă, aceasta fiind destul de aproape de locul în care i-a oprit polițistul. Copiii au intrat cu că ruța în curte, iar agentul șef adjunct Simion le-a cerut sădeshame calul și sănu mai iasăîn drum cu atelajul. O orămai târziu, când ne-am întors pe același drum, că ruța dispăruse din curte, semn că îndemnul polițistului fusese ignorat.

Depășire pe linie Continuă în fața radarelor

Ne-am îndreptat spre Bunești. Aici radarul oprise un Logan înmatriculat în Constanța pentru că șoferul depășise pe linie Continuă . Acesta a fost amendat, iar polițiștii i-au suspendat permisul de conducere. ªoferul a început săse scuze în fel și chip și rugându-i pe polițiști sănu-i ia permisul. „Nu putem domnule săte ajutăm cu nimic. Este problema dumneavoastrăcă nu mai ajungeți la destinație. Trebuia săvăgândiți la asta înainte de a încă lca marcajul longitudinal. Păi faceți așa când suntem aici 4 mașini de poliție inscripționate? Dacă încă lcați legea când suntem noi aici, ce sămai zic când nu vedeți nicio mașinăde poliție?!”, i-a spus supărat polițistul.

5.200 RON în numai trei ore

În numai trei ore, polițiștii au aplicat 40 de amenzi contravenționale, însumând 5.200 RON. Dintre acestea, 27 pentru vitezăexcesivă. Totodată, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, șapte permise (trei pentru viteza excesivăși patru pentru depășiri neregulamentare). A fost sancționat un conducă tor auto care conducea un moped fără a avea cască de protecție și i-a fost reținut certificatul de înmatriculare.