Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA MINATĂ

 

Ce spune legea?

Legea 481 din 2004, privind protecția civilă

Asanarea teritoriului de muniția rămasăneexplodată

” Asanarea terenului și neutralizarea muniției rămase neexplodate din timpul conflictelor armate se executăde că tre subunități specializate și specialiști pirotehnicieni din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

” Munițiile se distrug în poligoane ale Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Apărării Naționale sau pe terenuri puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale în a că ror razăadministrativ-teritorialăse executălucrările de asanare.

” Paza munițiilor și a terenurilor în curs de asanare, precum și însoțirea transporturilor de muniții se executăde personal autorizat.

 

După 63 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, munițiile și armamentul folosit de armatele române, ruse și germane încă mai sunt găsite îngropate în pământ în diferite locații din țară . Din păcate, marea majoritate a proiectilelor, obuzelor și grenadelor sunt găsite de populația civilă. În ultimii șase ani, la nivelul țării, nu mai puțin de 22 de persoane și-au pierdut viața în urma exploziei proiectilelor, iar 45 au fost grav rănite. În județul Vâlcea, din fericire nu au existat astfel de cazuri, însă pericolul este constant. Asta pentru că , din câte se pare, Vâlcea este împânzităde muniție neexpolodată. De-a lungul anilor, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) „General Magheru” Vâlcea au fost nevoiți sădetoneze mii de proiectile găsite și din Primul, dar și din al Doilea Război Mondial. Astfel, în cursul anului 2005 au fost executate 15 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniția rămasăneexplodatăși două de distrugere a muniției asanate. În 2006, au fost găsite și distruse 4 proiectile de artilerie de diferite calibre, 47 de grenade de mânădefensive, 2 lovituri AG-7 și 11.367 capse. De asemenea, în 2007 au fost găsite și distruse 983 proiectile de artilerie de diferite calibre și 11 grenade de mânădefensive.

 

Proiectile găsite în pădure

 

Așa cum spuneam mai sus, majoritatea proiectilelor și grenadelor au fost găsite chiar de cetățeni, pe câmp, în pădure sau atunci când săpau în pământ pentru a începe o construcție. În luna aprilie a anului 2005, într-o pădure în apropiere de localitatea Titești, un pădurar a găsit un proiectil de calibru 85 mm. El a anunțat imediat autoritățile locale, iar în cel mai scurt timp la fața locului au ajuns specialiști în pirotehnie din cadrul Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, precum și polițiști ai Biroului Arme, Explozibil și Substanțe Toxice. Proiectilul a fost luat din pădure și dus în poligonul Bujoreni pentru a fi distrus.

În data de 12 mai 2005, în urma unor săpături pe strada Poenari din Rm. Vâlcea, a fost găsit o grenadăde mână. La anunțare, specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgențăși ai Biroului Arme, Explozibil și Substanțe Toxice – din cadrul Inspectoratului de Poliție Vâlcea s-au deplasat la fața locului pentru ridicarea grenadei, dar și pentru a verifica dacă în zonămai sunt muniții.

În 2005, cele mai multe misiuni pirotehnice au avut loc în luna aprilie, în municipiul Rm. Vâlcea, cartierul Goranu. Acolo au fost găsite mai multe proiectile de artilerie de diferite calibre, grenade de mânădefensive și o bombăexplozivă.

În anul 2006, mai exact pe 26 septembrie, angajații ISU au găsit mai puține proiectile, doar 4. Unul dintre acestea a fost descoperit de un pădurar, într-o pădure din apropierea localității Perișani. Proiectilul era de calibru 76 mm exploziv, iar pirotehniștii au constatat că era vorba de un proiectil ce provenea din cel de-al Doilea Război Mondial. Ei l-au transportat imediat la poligonul din Bujoreni pentru a fi distrus.

 

Depozit de muniții în Râmnic

 

Una dintre cele mai mari „capturi” de armament din județul Vâlcea a fost chiar anul trecut pe strada Republicii, din cartierul Nord al Râmnicului. Dezgroparea și distrugerea proiectilelor a durat mai bine de o lună, deoarece în depozitul subteran erau nu mai puțin de 978 de proiectile de calibru 100 mm și un proiectil de 75 mm, toate fiind de proveniențăgermană. Specialiștii în pirotehnie ai ISU Vâlcea au lucrat chiar și duminica pentru asanarea zonei și distrugerea proiectilelor folosite în Primul Război Mondial la tunurile aflate în dispozitive de luptăpe Valea Oltului. „Proiectilele de artilerie au fost descoperite de niște muncitori, în timp ce săpau fundația unui viitoare construcții. Când au ajuns la fața locului, pirotehniștii, împreunăcu efective de polițiști și jandarmi, a luat măsura opririi circulației și evacuarea zonei pe o razăde circa 100 de metri. După securizarea zonei, echipa de pirotehniști a trecut la cercetarea, identificarea, dezgroparea, scoate proiectilele la supraFață și transportarea, depozitarea în siguranțăa acestora în Poligonul Goranu. Proiectilele au fost descoperite la o adâncime de circa 4 m Față de nivelul solului, iar După ce au fost scoase toate s-a început cercetarea cu detectorul de mine, pe întreaga supraFață care măsoarăcirca 300 mp., săpatăla adâncimea de 1,5 m., constatându-se că pe această arie nu mai existămuniție rămasăneexplodată” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, că pitanul că tălin Popescu. Proiectilele găsite erau în perfectăstare de funcționare și erau depozitate direct în pământ. În cazul unei explozii a proiectilelor respective, în zonăar fi existat pericolul ca pe o razăde aproximativ 500 de metri, săfie afectate mai multe blocuri de locuințe. Mai mult decât atât, la doar câțiva metri de depozitul de muniții se afla șoseaua ce leagăRâmnicu Vâlcea de Sibiu și implicit barajul de pe râul Olt.

 

A „pescuit” o grenadă

 

În 2007, angajații ISU Vâlcea au mai fost solicitați și în alte localități pentru asanarea teritoriului de muniție neexplodată. Astfel, pe 7 martie un pescar a găsit, pe malul râului Olt din apropierea localității Ionești, un dispozitiv artizanal suspect. „Obiectul a fost găsit într-o groapăexcavată, pe marginea râului Olt de Viorel Î., care era la pescuit. Acesta a găsit o pungăde plastic în care a observat un obiect ciudat, asemănător unei grenade. El a sunat imediat la 112 și în cel mai scurt timp la fața locului s-a deplasat o echipăde pirotehniști. S-a executat ridicarea dispozitivului și transportarea acestuia la depozitul de muniție special amenajat. La prima vedere, obiectul era dotat cu focos de grenadăîn perfectăstare de funcționare, atașat la un tub. El a fost în cele din urmădistrus în Poligonul de la Bujoreni” – ne-a mai spus că tălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

 

Bomba din curtea casei

 

În luna aprilie a anului trecut, Gheorghe Ș. din Păușești Otăsău a găsit o grenadărămasăneexplodatăchiar în curtea casei sale. El efectua săpături la rețeaua de alimentare cu apăpotabilăcând a dat peste muniție. Omul, speriat, a chemat imediat echipele de intervenție. „Grenada a fost găsităcu ajutorul detectorului de metale. Ea a fost luatăși transportatăîn condiții de siguranțăpentru depozitare. Potrivit primelor cercetări, grenada era de tip defensiv, de producție rusească și data din cel de-al Doilea Război Mondial. În momentul găsirii, aceasta era îngropatăla o adâncime de circa 40 cm, era în stare de funcționare, iar la impact cu corpuri dure putea exploda” – ne-a declarat că tălin Popescu.

toată muniția găsităpână acum în județul Vâlcea a fost transportatăcu o mașinăa ISU Vâlcea, ce are un dispozitiv special, la poligoanele din Bujoreni și Goranu. Bombele au fost distruse în totalitate. „Procedura de distrugere a proiectilelor este de a le băga în pământ. Cu cât mai adânc se face groapa, cu atât impactul este mai mic. Așadar, se face groapa și se bagătrotil pentru a acționa asupra încă rcă turii respective. Trebuie menționat că adâncimea gropii se calculeazăîn funcție de muniția găsită” – a conchis purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

 

În loc de concluzii”¦

 

La nivelul țării, în urmăcu ceva timp, s-a realizat o hartăa arsenalului neexplodat. Conform acesteia în Ardeal, Moldova și Dobrogea, pământul este plin de muniție de război din cele două conflagrații mondiale. Așadar, la acea dată, printre județele împânzite de muniție neexplodatănu se număra și Vâlcea. însă aceasta nu ne asigurăcă în anumite zone ale județului nu mai pot fi găsite depozite de armament ca cel din cartierul Nord al Râmnicului. Autoritățile locale spun că nu pot fi sigure de nimic, deoarece nu existănici un document sau hartăcare să-i îndrume săcerceteze anumite zone. Și astfel, ei așteaptăca vâlcenii sămai dea, din greșeală, peste proiectile sau grenade.