Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea bagă problema gunoaielor sub preș

Problema deșeurilor din România ia amploare. În următorii 10 ani vor fi închise 234 de depozite pentru gunoaie. La rândul lor, acestea trebuie să fie înlocuite cu alte depozite ecologice care săcorespundăstandardelor Uniunii Europene. Până în data de 16 iulie 2009 și gropile de gunoi de la Drăgășani, Govora și că limănești se vor închide

 

În județul Vâlcea, situația depozitării deșeurilor este gravă. Dacă anul trecut în județul Vâlcea existau 9 gropi de gunoi, în acest an numărul lor s-a redus la jumătate. Depozitele de deșeuri de la Bălcești, Brezoi, Băbeni și Voineasa au fost închise la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, numai cel de la Voineasa trebuia închis imediat pentru că el nu mai corespundea standardelor Uniunii Europene. Celelalte trei depozite ar fi putut beneficia de o perioadă de tranziție până în 2017, însă , s-a ales procedura de închidere simplificată, care a redus costurile de închidere.

 

Alte trei depozite se vor închide

 

În data de 16 iulie 2009 și gropile de gunoi de la Drăgășani, Govora și că limănești se vor închide. Situația este cu atât mai gravăcu cât deșeurile din zonele rămase fărăgropi de gunoi sunt trimise în celelalte depozite din județ. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vâlcea, Ion Molea, ne-a declarat că : „Gunoaiele din aceste zone sunt transportate cu ajutorul firmelor de salubritate în depozitele existente în județ. Capacitatea unui depozit este estimatăpentru un număr de ani și se închide în funcție de gradul de umplere. Depozitele de la Drăgășani, Govora și că limănești vor mai funcționa până în 2009.” O chestiune importantăîn problemădeșeurilor din Vâlcea o reprezintăși faptul că groapa de gunoi din Horezu este singura din țară care se aflăpe terenul unei persoane private.

 

Deși este „expirată”, Groapa de gunoi de la Râureni funcționează

 

Inspectorii Gărzii de Mediu susțin că groapa de gunoi de la Râureni, nu corespunde standardelor europene, dar cu toate acestea funcționează. Inspectoratul Județean al Gărzii de Mediu a dispus sistarea activității depozitului de deșeuri de la Râureni și demararea procedurii de închidere. Garda de Mediu Vâlcea se aflăîn proces cu Primăria Râmnicu Vâlcea din cauza neregulilor găsite la groapa de gunoi de la Râureni. Aici, cu toate că legislația  prevede că   un depozit pentru deșeuri trebuie amplasat la cel puțin un kilometru distanțăde localitate și de cursurile de apă, gunoaiele fac parte din peisajul locului. Groapa de gunoi este situatăla distanța de aproximativ 200-300 de metri de prima locuințădin localitate și tot atât până la râul Olt.

 

Cum trebuie săarate un depozit ecologic pentru deșeuri

 

Un depozit de gunoi care corespunde standardelor UE trebuie amplasat la depărtare de minim un kilometru Față de localitate și de cursurile de apă. De asemenea, deșeurile trebuie depozitate în celule etanșe, impermeabile astfel încât levigatul (apăpoluatărezultatăîn urma ploilor și a degradărilor de deșeuri) sănu ajungăîn sol. Construirea unui depozit de gunoaie la standarde europene pentru o localitate cu circa 100.000 de locuitori costăpână la 3 milioane de euro. Conform declarațiilor comisarului șef al Gărzii Naționale de Mediu, Ion Molea: „Într-un caz ideal un depozit pentru deșeuri ecologic costădoar 3 milioane de euro pentru că trebuie îndeplinite mai multe proceduri care sădureze un interval lung de timp. În planul județean de gestionare a deșeurilor existădouă depozite zonale: unul la Fețeni și un altul a că rui amplasare și finanțare nu sunt definite.  Dacă ar fi începute lucrările pentru un nou depozit de deșeuri cred că nu s-ar termina până în 2009”. Important de menționat este faptul că depozitul de deșeuri de la Fețeni ar fi trebuit finalizat în luna octombrie a anului trecut. De asemenea, Ion Molea ne-a declarat că în opinia sa cea mai bunăsoluție pentru a rezolva problema deșeurilor în județul Vâlcea este construirea de incineratoare. „În județul nostru existăposibilitatea construirii de incineratoare cu recuperare de energie, iar costurile acestora pot fi recuperate în timp”. Întrebat dacă o soluție pentru România ar fi exportul de deșeuri, comisarul șef al Gărzii de Mediu ne-a declarat: „Nu o săne permitem săexportăm gunoi. În Occident, costurile de depozitare sunt foarte mari și, în plus, ar trebui plătit și transportul deșeurilor. Cred că ar trebui dezvoltatăideea incinerării.”