Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

UN TANAR SI-A ANUNTAT SINUCIDEREA

          În numărul nostru trecut am prezentat situația juridică a râmniceanului Marian Tufeanu, tânăr acuzat de procurorii DIICOT Biroul Teritorial Vâlcea că ar fi comis infracțiunea de falsificarea instrumentelor de platăelectronică , în formă continuată, deținerea de instrumente de platăelectronică falsificată, în vederea punerii în circulație și deținerea de echipamente în scopul contrafacerii acestor instrumente.

Ancheta condusăde procurorul Valentin Preoteasa s-a finalizat printr-un rechizitoriu care a fost supus judecă rii Tribunalului Vâlcea Secția Penală. La data de 13 septembrie a.c., prin încheierea ședinței din Camera de Consiliu președintele completului de judecată Gheorghe Cerbeanu a respins propunerea de arestare preventivăa învinuitului Marian Tufeanu, dispunând obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea Rm. Vâlcea, pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 13 septembrie 2006. După câteva zile, recursul penal declarat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatăși Terorism a fost judecat la Curtea de Apel Pitești Secția Penală. Președintele secției penale dr. Doru Mercan și judecă torii Dumitru Diaconu și Constantin Duțescu (nume cunoscute din procesul Gutău – Dicu) au respins recursul, considerându-l nefondat. Drept urmare, procurorul Valentin Preoteasa, de la DIICOT Biroul Teritorial Vâlcea a emis o ordonanțăprin care a dispus ca învinuitul (atenție, tânărul nu este inculpat, ceea ce înseamnă că nu s-au relevat indicii temeinice ale vinovăției, urmând ca instanța de judecatăsăle identifice și săle reliefeze juridic) Marian Tufeanu sănu părăsească localitatea pe o perioadă de 30 de zile cuprinsăîntre 12 octombrie 2006 și 10 noiembrie 2006 și, zilnic, acesta, la ora 8 dimineața, pe întreaga perioadă amintită, săse prezinte la Poliție.

         Comportare de milițieni

         Cu puțin timp în urmă, în cabinetul maestrului avocat Octavian Fieroiu, am purtat un dialog cu tânărul Marian Tufeanu. Dincolo de cele stabilite prin anchetă, nu am dialogat despre vinovăția sau nevinovăția lui. Deocamdată, el se aflăsub imperiul prezumției de nevinovăție. Dar despre comportamentul aberant, insultător, milițienesc al polițiștilor FrunzăAlexandru și Ion Stoica, am purtat vii discuții. Nu am putut crede că doi tineri polițiști, creații ai școlii de După 1989, au împrumutat metodele de anchetăale foștilor milițieni, folosind amenințări, insulte, strigăte și cuvinte descalificante împotriva concetățeanului lor anchetat sub prezumția de nevinovăție. De mai mult timp, în redacția noastră, s-au strâns multe informații negative despre cei doi, dar nu le-am dat curs, considerând că nicicând un anchetat nu apreciazăfavorabil pe anchetatorii săi, denigrându-i. însă , privind comportarea lor în societate, i-am pus sub observare și am tras concluzia că starea de indisciplină și lipsa fermității comenzii la nivelul conducerii IJP Vâlcea, prin cele ce fac public reprezentanții instituției, lasăde dorit. Frunzăși Stoica, îmbrăcați atemporal, cu mâinile în buzunare, mai tot timpul, rostind cuvinte, în vârful buzelor, cu o lehamite specifică bulevardiștilor, cu pantofii nefăcuți și ținuta neîngrijită, ei fac notădiscordantăeticii polițistului democrat. Ba mai mult, polițistul Alexandru Frunzăîși planteazăun cercel în ureche, făcându-te săcrezi că este un aprig susținător sau reprezentant al celor cuprinși în prevederile articolului 200, din Codul penal. Aceștia-s oamenii și, dacă mai trebuie și alte dovezi, vom reda fragmente dintr-un dialog înregistrat în urma unei convorbiri telefonice avute de noi cu un haker aflat în penitenciarul Colibași. Acesta-i demască și-i acuzăpe oamenii legii de lucruri ilegale, greu de crezut că ar fi minciuni, După cum se manifestăei în societate și suficiența moralăsau materialăce o abordeazăzi de zi, ostentativ. Atât avocatul Octavian Fieroiu, cât și cadrele sanitare ale Spitalului Județean Vâlcea secția unde s-a internat temporar tânărul Tufeanu i-au descalificat pe polițiștii amintiți, scoțând în evidențăobrăznicia manifestată, lipsa bunului simț și amenințările proferate. De toate aceste abuzuri și comportări necuviincioase, l-am anunțat, la timpul lor,  pe inspectorul șef al IJP Vâlcea comisar șef Adrian Cazan, însă , până acum, nimic nu s-a întâmplat. Se spune că cei doi s-ar afla sub protecția sa.

         Tânărul și-a anunțat sinuciderea

         În ziua când editam acest număr, am intrat în posesia unei scrisori pe care tânărul Marian Tufeanu a lăsat-o părinților săi, anunțându-și sinuciderea. Operativ l-am anunțat pe inspectorul șef Adrian Cazan, că ruia i-am simțit surprinderea și îngrijorarea. Din această scrisoare de adio, fragmentul de încheiere a mesajului, spune totul: „Închei prin a vătransmite că am ajuns la concluzia că viața, într-o țară în care dreptatea se face După bunul plac al unor oameni ca domnul procuror Preoteasa și cu polițiștii menționați mai sus (Stoica și Frunză n.r.), nu mai are nici un sens. ADIO!” În afara deznădejdii mesajului lăsat părinților lui, se cuvine a analiza și decențal celor doi polițiști, plecând de la convingerea că dacă aceștia s-ar fi comportat civilizat cu tânărul anchetat, acesta nu ar fi apelat la gestul suprem și nu ar fi avut ce le reproșa. După cum ne-a declarat, polițiștii s-au comportat irațional cu anchetatul, de parcă acesta le făcuse lor vreun rău. Prin comparație cu comportamentul polițiștilor occidentali pe care îl remarcă m prin filme Stoica și Frunzădevin ridicoli și dacă se confirmăabuzul comis, chiar ar trebui supuși unui control psihologic. Altfel, oare cum și-ar putea corija acești polițiști tarele educaționale, manifestate plenar sub protecția hainei și autorității organului coercitiv al statului, dacă șefii lor se fac că nu-i observăși nu dau cu ei de pământ? Dincolo de toate, este posibil ca abuzivii polițiști săaibăpe conștiințăviața unui râmnicean. Redăm, alăturat, conținutul biletului de adio.

                                                                                                          „¢ Romeo POPESCU       

 

         Dragii mei părinți,

         Încep prin a-mi cere iertare pentru suferința prin care, fărăvoia mea, ați trecut în ultimele douăluni și pentru cea pe care dispariția mea v-ar putea-o provoca. Vărog săînțelegeți că nu am mai putut suporta bătaia de joc la care am fost supus în ultimele luni de că tre domnul procuror Preoteasa și de că tre polițiștii de la DIICOT Vâlcea, în special d-l FrunzăAlexandru și d-l Stoica. Ați văzut și voi că deși eu eram un om liber, trebuia sămăprezint zilnic la sediul DIICOT Vâlcea unde eram lăsat săaștept în frig, insultat și batjocorit prin cuvinte de genul „Bă, tu ești prost?!” sau „Ieși, mă, afară!!!”. În clipa de fațănu măpot împăca cu gândul că voi fi arestat și pot spune că sunt aproape sigur că deși este nedrept, acest lucru se va întâmpla!! Ați văzut și voi presiunile pe care polițiștii le-au făcut asupra doamnei doctor Popescu Daniela ca eu săfiu externat din spital fărăa fi operat, polițiștii argumentând că intervenția chirurgicalăla care urma săfiu supus va împiedica arestarea mea preventivăși că acest lucru va apărea în presă, urmând săatragăSpitalul Județean de Urgențăîntr-un scandal.

Închei prin a vătransmite că am ajuns la concluzia că viața, într-o țară în care dreptatea se face După bunul plac al unor oameni ca domnul procuror Preoteasa și cu polițiștii menționați mai sus, nu mai are nici un sens. ADIO!