Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Un guvern în care cinci miniștri sunt suspecți de acte de corupție, nu mai e credibil”

” Interviu în exclusivitate cu Elena Udrea, secretar executiv al PD:

” „Categoric, După scandalul cu Remeș, trebuia săplece tot guvernul. Am săvăaduc aminte de cazul biletului scris de Tăriceanu, care era a treia demonstrație că premierul Tăriceanu funcționeazăexact ca PSD-ul. Dacă șeful guvernului funcționeazăașa, dacă cinci miniștri sunt cercetați pentru fapte de corupție, atunci acest guvern ar fi trebuit săplece”, considerăElena Udrea

 

” Rep. : Credeți că După alegerile europarlamentare din 25 noiembrie se va tranșa situația pe scena politică ?

” Elena Udrea: Normal era ca situația După scena politică săse tranșeze După referendum când a fost o victorie clarăa președintelui și a partidelor care l-au susținut, PD și PLD, împotriva restului clasei politice, dar nu a fost așa. Probabil că aceeași insatisfacție pe care am resimțit-o eu, o au și cetățenii de bunăcredințăcare au ieșit și au votat practic împotriva celor 322 de parlamentari, care l-au suspendat pe președinte, și pentru Traian Băsescu. Ne așteptăm ca După aceste alegeri, dacă nu neapărat săse tranșeze situația pe scena politică , măcar, în ceea ce privește PD, săavem o confirmare pe care ne-o aratăsondajele de opinie de aproape 6 luni de zile.

” Rep.: Cât de oportun ar fi fost pentru PD în cazul în care moțiunea împotriva guvernului ar fi trecut săintre acum la guvernare?

” E.U.: Pentru PD nu ar fi fost cea mai bunăsoluție pentru că , în acest moment, PD este partidul cel mai bine cotat în preferințele electoratului. PNL a luat o serie de măsuri, s-a angajat în mai multe cheltuieli, care vor afecta categoric bugetul pe anul viitor și de această situație ar fi fost răspunzător PD pe final de guvernare. Se știe că întotdeauna finalul guvernării erodeazăpartidul aflat la putere. Pentru PD n-ar fi fost cea mai bunăvariantăintrarea la guvernare. Dimpotrivă, PD s-a stabilizat ca partid de opoziție, s-a păstrat ca partid de opoziție din momentul în care a fost dat afarăde la guvernare pe 1 aprilie 2007 de că tre domnul Tăriceanu și domnul Hrebenciuc. Situația cea mai bună, din punct de vedere electoral, este cea în care ne aflăm acum, partid cu adevărat de opoziție, partid care într-adevăr respectăvoința electoratului. Dacă am fi fost într-o situație absolut normalădin punct de vedere al regulilor democrației, un guvern care are doar 20% și care nu-și mai trece nici un proiect de lege prin Parlament, pe care nici măcar cei care l-au votat la instalare 1 aprilie 2007 nu-l mai susțin și anume PSD, ar fi trebuit săcadă. În această situație, Partidul Democrat ar fi trebuit sălase deoparte interesul electoral și trebuia categoric să-și asume guvernarea pentru că era o răspundere Față de țară . Coerent cu propriile decizii de până acum, PD a votat această moțiune, dar ați văzut bine ce s-a întâmplat.

” Rep.: Știți că un procent covârșitor de 60% dintre români cred că PD este încă la guvernare?

” E.U.: Nu am cunoștințăde rezultatul acestui sondaj, dar dacă este așa, atunci trebuie sămuncim mai mult pentru a le explica oamenilor că ceea ce se întâmplăastăzi, nici pe departe nu este în răspunderea democraților, ci doar în răspunderea guvernului liberal.

” Rep.: Existăsemnale că Emil Boc s-ar fi întâlnit cu Cosmin Gușăși că ar putea avea loc o reconciliere pentru susținerea proiectelor democrate. Aveți cunoștințădespre asta?

” E.U.: Nu știu. N-am auzit până acum. E prima oarăcând aud, dar ce pot săvăspun este că în PD au loc doar cei care pot aduce voturi, doar cei care cred în proiectele partidului și nu-și abandoneazăechipa și care dovedesc, pe lângă loialitate, competențăîntr-un anumit domeniu. Dar, în principal, în PD au loc toți cei care pot aduce voturi.

” Rep.: Cum comentați faptul că președintele Traian Băsescu a participat la lansarea candidaților PD pentru alegerile europarlamentare?

” E.U.: Aș vrea sănu fim ipocriți, în general, în ceea ce privește susținerile publice. Traian Băsescu a fost sufletul Partidului Democrat, a fost candidatul propus de PD Alianței DA pentru președinția României, este și acum spiritul care dominăacest partid pentru că rareori un partid poate produce un astfel de om politic. Noi avem adoptat prin rezoluție, că la următoarele alegeri, Traian Băsescu va fi candidatul PD-ului. La referendum, PD și Traian Băsescu au făcut din nou echipă. Ar fi o ipocrizie săîncercă m săascundem această relație care dureazăde 15 ani. Pe lângă relație politică , este și una sufletească între PD și Traian Băsescu. În plus, cu cine săcolaboreze Traian Băsescu ca președinte? Cu domnul Iliescu, cu domnul Tăriceanu, cu domnul Hrebenciuc, cu domnul Patriciu, cu cine săcolaboreze? El colaboreazăcu cei cu care a făcut niște proiecte pe care românii le-au votat.

” Rep.: Credeți că dacă președintele ar participa și la o lansare a candidaților PSD ar închide gura târgului?

” E.U.: Le-aș dori să-l invite sau mi-aș dori să-l invite. Cred că ar închide, în primul rând, gura PSD-ului. Mi-aș dori din suflet să-l invite și PSD-ul și PNL-ul, dar nu cred că o săse întâmple așa ceva.

” Rep.: Referitor la scandalul „Șpagăpentru Remeș”. Credeți că demisia lui Remeș a rezolvat problema de credibilitate a actualului guvern?

” E.U.: În niciun caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat cu Remeș nu este singular. Avem un guvern în care cinci miniștri au dosare penale. Un guvern în care cinci miniștri sunt suspecți de acte de corupție, nu mai e credibil. Aici vorbim despre o imagine pe care un guvern trebuie săo aibă. Ei nu sunt aleși prin votul poporului, pe ei nu-i legitimeazănimic. Dacă avem un guvern în care propriul popor nu mai are încredere, cum săne așteptăm săaibăcredibilitate externă. Pe lângă faptul că este un guvern clar sub auspiciile corupției, el nu mai are nici susținere în Parlament. Categoric, După scandalul cu Remeș, trebuia săplece tot guvernul. Am săvăaduc aminte de cazul biletului scris de Tăriceanu, care era a treia demonstrație că premierul Tăriceanu funcționeazăexact ca PSD-ul. Aceasta este relația pe care că lin Popescu Tăriceanu, ca om politic, își închipuie că trebuie săo aibăcu justiția. Vămai amintesc cazul telefonului dat procurorului general Ilie Botoș, cazul chemării la Palatul Victoria a ministrului Monica Macovei pentru a-l ajuta pe Dinu Patriciu care avea dosar la Parchet și ultimul și cel mai cunoscut, cazul biletului în care îl ruga pe președinte săintervinăla Parchet. Dacă șeful guvernului funcționeazăașa, dacă cinci miniștri sunt cercetați pentru fapte de corupție, atunci acest guvern ar fi trebuit săplece.