Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ULTIMUL BAL LA POLIŢIA VÂLCEA

În urma mai dur control făcut vreodatăla IPJ Vâlcea 29 de polițiști se află în cercetare prealabilă

Printr-un ordin al șefului IGPR, comisarul șef Adrian Cazan a fost demis din funcție și un număr considerabil de ofițeri și subofițeri ai acestei instituții se vor afla în cercetare prealabilă” din totalul constatărilor echipei de control a IGPR, cea mai gravădeficiențăa fost consideratăînregistrarea a 117 „denunțuri” penale la capitolul „petiții”, înlăturându-se, astfel, în favoarea infractorilor, aplicarea legii asupra unora care au comis tâlhării, furturi sau alte infracțiuni condamnabile

La sfârșitul săptămânii trecute, comanda Inspectoratului Județean de Poliție a fost decapitată. Printr-un ordin al șefului IGPR, comisarul șef Adrian Cazan a fost demis din funcție și un număr de 29 de ofițeri și subofițeri ai acestei instituții se vor afla, de acum, în cercetare prealabilă, urmând a se stabili, printr-o anchetăinternă, dacă aceștia se fac vinovați de fals, favorizarea infractorului, abuz în serviciu și neglijențăîn serviciu.

Liniștea de la etajul IV

Încă de la prima orăa dimineții de vineri, 9 noiembrie, dintr-un Volkswagen Touareg, cu număr de București, au descins în biroul comisarului șef Nicolae Sărdărescu, chestorul Doru Dumitrescu – adjunctul șefului Corpului de Control al ministrului MIRA și comisarul șef de poliție Petre Tobă, adjunct al noului șef al IGPR. Aceștia au cerut convocarea activului de comandăal unitatii, spre a le prezenta concluziile controlului tematic profesional ce a avut loc, timp de 40 de zile, începând cu data de 18 aprilie 2007, la Inspectorat. La ora respectivă, în sala de ședințe aflatăla etajul IV, s-au reunit un număr de 40 de lucrători, celor doi inspectori șefi adjuncți (comisarul șef Florin Marin și comisarul șef Nicolae Sărdărescu) alăturându-li-se comandanții Poliției municipiului Rm. Vâlcea, șefii de serviciu din municipiul și cei din teritoriu. La prezidiu au luat loc numai cei doi polițiști din București, spre a prezenta celor prezenți deficiențele constatate, abaterile de la prevederile legii, încă lcarea obligațiilor profesionale și indisciplina relevatăîn urma concluziilor controlului structurat pe compartimentele funcționale ale IJP Vâlcea. Timp de mai bine de 3 ore, s-a vorbit despre dezbinare, despre lipsa colaborării între factorii de comandăși subordonați, despre neraportarea unor accidente rutiere, despre raportări mincinoase, despre faptul că au crescut infracțiunile electronice și stradale, s-au înmulțit faptele cu violență, nu s-a făcut nimic pe linia prevenirii și limitării consumului de droguri, s-a instalat dihonia între comanda Poliției municipiului Rm. Vâlcea și comanda IJP, despre debandada în sectorul de investigații criminale și despre promovarea unor cadre fără ca acestea săîndeplinească normele și condițiile de avansare. Din totalul acestor constatări, cea mai gravădeficiențăa fost consideratăînregistrarea a 117 „denunțuri” penale la capitolul „petiții”, înlăturându-se, astfel, în favoarea infractorilor, aplicarea legii asupra unora care au comis tâlhării, furturi sau alte infracțiuni condamnabile (ex.: tâlhăria „rezolvată” de inspectorul Nicolăescu prin propunerea de înregistrare la „petiții”, furtul uni gard, al telefoanelor unei asistente din spitalul Vâlcea etc.).

Datorităvinovățiilor unor cadre ale instituției – deocamdatăneconturate juridic -, se aflăacum în cercetare prealabilă(anchetăinternăde stabilirea răspunderii și responsabilităților pentru faptele neconforme comise) un număr de 7 ofițeri (comisar șef Adrian Cazan, comisar șef Ion Preda, subcomisar Eugen Neață, subcomisar Alexandru Părăușanu, inspector principal Lucian Mongescu, inspector principal Ion Matei și comisar Ilie Voica), 19 lucrători de la Serviciul de Ordine Publică și 3 de la Judiciar (inspector Laurențiu Nicolăescu, agent șef Ion Argatu, agent șef Ion Târșăș.a.). S-a mai vorbit, la această întrunire, despre hărțuirea părților vătămate de că tre un inspector de poliție, favorizând infractorii într-o tâlhărie, despre abuzuri în serviciu și comiterea unor falsuri în înscrisuri oficiale, fapte foarte grave pentru statutul polițistului și onoarea instituției. În una din remarcile sale, plină de sarcasm, chestorul Doru Dumitrescu a spus: „Ori ofițerii dau dovadăde neprofesionalism și de diletantism, ori sunt mai corupți decât subofițerii că rora le semneazărapoartele băgate pe sub nas”. Menționăm că în conformitate cu prevederile legale și Statutul polițistului cercetarea prealabilăa celor 19 de la Ordine Publică și a celor 3 de la Judiciar cade în sarcina ofițerilor de la IGPR. De la această convocare a lipsit fostul inspector șef Adrian Cazan, demis încă de la începutul lunii, aflându-se în concediu de odihnă.

Final

Nu ne-am propus săanalizăm acum situația nefericităapărutăla IJP Vâlcea, ca urmare a constatărilor celui mai dur control făcut vreodatăaici. Așteptăm, optimiști, concluziile desprinse în urma cercetării prealabile dictate, însă nu putem sănu sancționăm politicul județean, pentru amestecul său în promovarea comisarului șef Adrian Cazan în funcția ce-i era, precum cascheta pe cap, prea mare. Deși trecutul său nu-l recomandăpentru vreo funcție de comandă(limitat profesional, nesociabil, lipsit de cutezanță, fără experiențămanagerială), el a apărut pe ultima sutăde metri la concursul organizat de IGPR pentru comanda Inspectorului, surclasând (cu pile și susținere politică ) pe ofițerii vâlceni ce și-au cucerit, pe bunădreptate, aprecierea de profesioniști și buni manageri și se disputau profesional „în finală”. Urmările se văd prea târziu și mare minune dacă vreunul dintre cei cercetați prealabil nu se va alege și cu o condamnare penală.

Nimeni din interiorul IJP (recte și „vulpițele” „lui Doi și-un sfert”) nu s-a interesat de activitatea „extracuriculară” a comisarului șef Adrian Cazan. În ciuda semnalelor transmise prin mass-media, superiorii săi nu au analizat-o atent, probabil și sub influența tutorelui acestuia Dan Valentin Fătuloiu. Acum se văd rezultatele, dar asta nu-i totul sau nu se știe totul. Avem convingerea că acest articol va fi citit de mai toți polițiștii vâlceni. Cu această credințăși pe această cale îi sfătuim pe aceia care ne-au lăsat mesaje în pagina de web a ziarului nostru să-și vadăde treabăși săaibăgrijăde profesia lor. Acum ei urmeazăa fi analizați! Și cum „milițianul” nu poate ajunge niciodată”polițist”, indivizii acestia, folosind serverul poliției municipiului Rm. Vâlcea, ne-au insultat, preamărindu-și tutorele Cazan destituit. Sperăm că realitatea de azi îi va pune la colț.

La treabă, deci, domnilor milițieni cu pseudonimele „Un om simplu” (86.123.178), „Un locuitor cu bun simț al urbei” (86.123.218), „Justițiarul” (86.123.177), „Concetățean” (86.123.209) și „Fost vecin” (86.123.199). ID-ul (cel din paranteze) vădăde gol și ne înjurați pe banii noștri, în timp ce, pe aceiași bani, oamenii de la Protecția internăse vor chinui săafle de unde avem noi informațiile acestea, nu săvădisciplineze pe voi.