Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tot Valcea-i fruncea

           ” la examenul pentru ocuparea funcțiilor de manager de spital, trei candidați vâlceni au obținut note peste 9. Este vorba despre actualul director al Maternității Vâlcea, Cristian Colța, directoarea Spitalului de urgență, Georgeta Săliște și directorul Spitalului din Brezoi, Gheorghe Cerbu, care au obținut nota 9.10

 

            Ziua de 17 noiembrie a fost una foarte importantă pentru aspiranții la fotoliile de manageri ai spitalelor vâlcene pentru că ei au trecut prin furcile caudine ale concursului pentru ocuparea acestor funcții. Actualii directori ai unităților sanitare din județ, precum și aspiranții la aceste posturi s-au prezentat sâmbătă la Craiova pentru susținerea examenului. La Centrul din Craiova s-au prezentat cei din județele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Au fost 49 de candidați pe 40 de posturi. Au existat situații în care doi candidați au concurat pentru un post, dar și spitale unde nu s-a prezentat nici un concurent. Astfel, candidații la concursul pentru ocuparea funcției de manager au susținut trei probe. Prima a avut caracter eliminatoriu și a constat dintr-un test grilă cu 50 de întrebări având drept tematică 40% legislația din domeniul sanitar și 60% management sanitar. Pentru a fi declarați admiși participanții trebuiau să obțină minim nota șapte. Concurenții nemulțumiți de notele primite au avut la dispoziție 24 de ore pentru depunerea contestațiilor, care trebuie soluționate în decurs de 48 de ore. Cei care au promovat testul grilă au participat la un interviu de selecție, în care și-au expus aptitudinile de comunicare, competențele de management, ambițiile profesionale, motivațiile ocupării acestei funcții și compatibilitatea cu postul pe care intenționează să îl ocupe. Cea de-a treia proba a constat în prezentarea unui proiect de management.

               Manager de excepție

            Medicul primar cu specializarea Obstetrică -Ginecologie Cristian Colța conduce destinele Maternității Vâlcea de 1 an și jumătate. Deși această unitate se confruntă cu reale probleme, cum ar fi costurile mari la utilități (că ldură, apă, electricitate), precum și cu lipsa unei aparaturi performante, până acum Cristian Colța s-a dovedit a fi managerul de care Maternitatea avea nevoie. Concursul de sâmbătă a fost doar o recunoaștere a calităților sale manageriale. Cristian Colța a obținut la examenul de sâmbătă nota 9.10. După ce va semna contractul cu Ministerul Sănătății pe o perioadă de trei ani de zile, Cristian Colța își dorește ca Maternitatea să devină un loc unde se practică medicină performantă, dar și cu aparatură la standarde europene: „Și până acum am muncit mult, însă în continuare trebuie să ne dozăm eforturile pentru creșterea calității actului medical. Examenul nu a fost deloc ușor, însă de acum suntem legitimi și putem face și treabă bună” ne-a declarat managerul Cristian Colța.

                Georgeta Săliște a promovat examenul

            Scaunul de manager general al Spitalului Județean nu s-a dovedit a fi foarte râvnit de medicii vâlceni. Pentru această funcție s-au înscris doi candidați: Georgeta Săliște, o economistă care s-a aflat, interimar, la conducerea spitalului din luna martie a acestui an și Ion Strigoiu, fost contabil șef în anii trecuți la Spitalul Județean. Cei doi economiști s-au „bătut” pentru funcția de manager general al celui mai mare spital din județ. Marele absent al „competiției” a fost Florian Ghiță, fostul director al Spitalului Județean. Deși acesta a dovedit în anii trecuți că are reale calități manageriale pentru a se afla în fruntea Spitalului Județean, a renunțat să se mai înscrie la concurs. În aceste condiții, scaunul Spitalului Județean Vâlcea a fost ca și adjudecat de economista Georgeta Săliște, care a obținut la examenul de sâmbătă nota 9.10. Contracandidatul său nu a promovat examenul. Nu pentru toate cele 9 spitale din județ au existat doritori, spitalul din Bălcești neavând nici un reprezentant. În acest caz, urmează ca Ministerul să găsească o soluție pentru asigurarea conducerii.

Magda Tolea