Acasă Arhiva Tot Băsescu-i fruncea!

Tot Băsescu-i fruncea!

” Conform ultimelor sondaje de opinie

Lumea contemporanăe obsedatăde sondajele de opinie. Se măsoarăorice, de la încrederea în liderii politici, până la optimismul integrării în UE. Periodic, pentru a se cunoaște situația politică pe eșicherul național, se comandăsondaje de opinie. Orice analist politic care vrea săparăserios și competent face trimiteri la sondaje de opinie. Ulterior, graficele cu evoluția simpatiilor electorale pe partide, gradul de încredere în principalii lideri politici și alte informații de acest gen fac obiectul unor intense dezbateri la radio sau pe ecranele televizoarelor. De altfel, lumea contemporanăe obsedatăde sondajele de opinie. Finanțat de Fundația Societatea Civilă(unde printre proprietari sau fondatori ar fi scenaristul și regizorul TV Stelian Tănase), sondajul de Față a fost realizat pe un eșantion de 1.253 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 13-19 ianuarie și are o marjăde eroare de 2,9%.

Topul încrederii

Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a realizat un sondaj din ale că rui rezultate se constatăcă președintele Traian Băsescu se bucurăde încrederea a 53% dintre români, fiind urmat de guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu – 49%. Al treilea loc în topul încrederii este ocupat de președintele Partidului Noua Generație, Gigi Becali – 37%. Urmeazăla același capitol al încrederii, ministrul de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu – 33%, Theodor Stolojan – 32% și comisarul european Leonard Orban – 30%. Apoi, urmează, la egalitate, Bogdan Olteanu, Mircea Geoanăși Mona Muscă , întrunind fiecare opțiunea a 26% dintre cei chestionați. Premierul că lin Popescu Tăriceanu se claseazăDupă toți aceștia, ocupând locul șapte.

Topul neîncrederii

Pe primul loc în topul neîncrederii se aflăAdrian Năstase (85%), urmat de fostul președinte Emil Constantinescu (84%). „Pictarea” cifrelor Continuă , anunțând că 35% la sutădintre români doresc ca premierul că lin Popescu-Tăriceanu săfie schimbat din fruntea guvernului. În mod palpitant și reparatoriu, 31% ar dori ca el să rămână , în vreme ce altor 34% le este indiferent. (Marja de eroare fiind de 3%, s-ar putea și ca 32% sădorească schimbarea premierului, iar 34% menținerea lui!).
Cine-i mai bun ca premier?    

Sondajul aratăcă numai 68% dintre votanții PNL îl vor pe Tăriceanu premier, ca și 29% dintre votanții democrați, 25% dintre cei social-democrați, 21% dintre peremiști, 58% dintre udemeriști, 24% din electoratul PNG, 38% din cel al PNÎCD și 23% din cel al PIN (nefiind prea clar ce-ar însemna „electoratul” acestor două partide din urmă).
Sondajul relevăși o loviturăde „Zoro”, adică niciun votant al PC nu-l mai vrea pe Tăriceanu în fruntea guvernului: 67% se pronunțăpentru schimbarea lui, iar 33% sunt indiferenți.
Anticipatele    

O treime dintre repondenți s-au pronunțat în favoarea anticipatelor. Democrații ar fi votați, la viitoarele alegeri europarlamentare – în cazul în care Alianța D.A. s-ar rupe – de 53% din electoratul ADA, 33% ar vota PNL și 4%, PLD. Adică – traducând mesajul autorilor sondajului – pe eventualele liste comune ale PD și PNL, pentru euroalegeri, raportul ar fi de 2 la 1!
Alegeri parlamentare

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar PNL și PD ar decide săparticipe pe liste separate, alegătorii ADA ar vota în proporție de 56% cu PD. Liberalii ar obține 36%, în condițiile în care 6,5% dintre persoanele întrebate s-au declarat nehotărâte. Dacă Alianța D.A. nu s-ar sparge, ea ar primi votul a 45,7% dintre români, PSD ar obține 19,1%, iar Partidul Noua Generație, 12%. UDMR ar fi votatăde 5,6%, Partidul Liberal Democrat, 5,1%, iar Partidul România Mare ar fi preferat de 7,4% dintre votanți. Manipularea prin sondaje de opinie este folositoare în situația actualădin România, marcatăde o înaltădozăde confuzie. În acest moment, mai bine de jumătate din electorat nu știe ce se va alege din președintele Băsescu și din disputa cu premierul Tăriceanu, de nebunia pesediștilor și trădarea oamenilor lui Voiculescu. Comentariile sunt de prisos.

Raul Pop

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.