Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Toamna, după treieratul grâului, vine circul

 Un spectacol de zile mari se desfășoarăzilele acestea pe eșichierul politic național. PSD a primis că va rupe pisica în două și a anunțat că va depune o moțiune de cenzurăîmpotriva actualului guvern. Asta înseamnă că PSD dorește că derea liberalilor de la Palatul Victoria, la doar 5 luni de la investirea acestui guvern în Parlament, cu voturile lor. Pentru a îndeplini toate condițiile de comedie bufă, scena politică românească mai avea nevoie de un circar. Acum îl are, în persoana unui „pierde varăpe la Bran”, pe numele lui adevărat: Mircea Geoană, care, speriat de pisica arătatăprin gardul ardelenesc, a promis că va introduce moțiunea de răsturnarea guvernului Tăriceanu. Dar, mult iubiții și stimații care se încă lzesc pe margine, visând la gloria partidului lor, ar face bine săse abțină. PSD este neputincios. Geoanănu are resurse pentru a pune în practică amenințarea. Confirmădoar proverbul: câinele care latrănu mușcă . Pentru că și dacă depune moțiunea, nu este sigur că aceasta va trece.

     Nu este exclus ca parlamentari din PSD săvoteze împotrivă. La fel, parlamentarii din alte partide. Îmi vine în minte o întâmplare comică cu doi prieteni plecați în delegație. Unul din ei era mai tânăr. Tânărul îl tot întărâta pe colegul său săagațe niște fete, pentru o seară. Dar cel mai în vârstăse împotrivea. De ce? Dacă fetele acceptau, el ce se făcea? Cam așa și cu PSD. Dacă moțiunea va fi acceptată, ce va mai face acest partid? Cu toate că are un număr mare de parlamentari, este un partid izolat. Săzicem că va încerca săfacă o nouămajoritate, cu PC, UDMR și… PRM ? Nu iese. Săzicem că va încerca o majoritate cu PD. Nu cred că iese. De asemenea, nu îi iese nici PD pasiența. Numai cu PLD, nu are cum forma un Guvern. Practic, o moțiune va duce la alegeri anticipate în primăvară , cel mai devreme. Între timp, actualul Guvern va gestiona activitatea curentă. Parlamentul nu va mai legifera, ocupat fiind cu respingerea diferitelor încercă ri de formare a unui nou Guvern. 

     Acum, motivele care stau la baza deciziei de depunerea moțiunii, țin de scorul slab al PSD în sondajele de opinie, dar și de percepția că partidul s-ar afla la putere, prin susținerea pe care o acordăîn Parlament guvernului PNL. Primul act al spectacolului politic s-a desfășurat la Cluj. Liderului național al PSD, i-a pus provincia mâna-n gât. Social democrații din teritoriu, nu știu, nici până acum, dacă sunt la guvernare sau în opoziție.  Liberalii își văd de treaba lor la guvernare, prezenți acolo cu voturile pesediste, iar primarii liberali primesc cu nemiluita fonduri de la buget, consolidându-și poziția în fața electoratului. Astfel, circul Continuă . Totuși, depunerea unei moțiuni de cenzurăeste singura mutare inteligentăpe care PSD o poate face în condițiile actuale, mutare ce va fi benefică și pentru PNL. Raționamentul meu are următoarele premize. Ambele partide au scoruri electorale slabe. Legea pensiilor nu a adus rezultatele scontate, în principal din cauzăcă a fost croităîn grabăși prost, fără a i se fi camuflat izul de pomanăelectorală. Apoi, alianța informalădintre cele două partide bulverseazăo mare parte din electorat, electorat ce consideră(pe bunădreptate) că PSD și PNL sunt incompatibile. Ca acțiune, moțiunea de cenzurăse dovedește necesară schimbării.

     Ca răspuns, vor avea loc alegeri anticipate, probabil câștigate de PD+PLD, dar cu posibilitatea formă rii guvernului pe o perioadă de doar un an de zile, dacă nu și mai puțin. Pe 10 septembrie se „decide” în PSD depunerea moțiunii. Durează1-2 săptămâni pentru elaborarea textului, 1-2 săptămâni prin parlament, până la votare, 3 luni pentru organizarea de alegeri anticipate și o săptămânăpână la instituirea noului cabinet. Rezultăun cabinet efemer „februarie – noiembrie 2008”, fără timpul necesar pentru a guverna eficient, dar cu timp suficient pentru PNL și PSD săfacă mare tărăboi din postura de opozanți. Drept urmare, va avea loc amânarea alegerilor pentru Parlamentul European. Acesta este, cred eu, motivul principal al prognozatei și trâmbițatei moțiuni de cenzură. Iatăunde a dus politica celor 322. Iatăultima sutăde metri a fundăturii spre care aleargăliberalii și politica românească de mai bine de un an. Păcura groasă, revărsatădin belșug, ca o adevăratămaree, în apele și așa sulfurate ale politicii naționale, va lua foc, cât de curând. Absolut sigur! Toamna asta va fi din nou una a marilor încercă ri în politica și soarta românească . Dar va fi ultima mare mârșăvie politică la care vom asista.        

     După ea, După aceste mari dislocă ri politice la care vom asista și care vor produce mare vuiet și în Occident, scena politică românească va arăta altfel, pentru și mai mult timp. Unora le va conveni, altora nu, cu siguranță. Iar acest lucru reprezintăîn sine marea încercare a democrației românești post-comuniste. Se va ajunge la mari și neașteptate scindări, în partide, în presă, în intelectualitate, iar responsabilitățile nu mai vor fi atât de ușor escamotate ca și până acum. Și totul, dar absolut totul, va porni de la electorat, de la acest electorat prefigurat deja cu ocazia referendumului anti-băsescian, mult mai greu de manipulat și dus de nas sau cu zăhărelul, acum. fără săfiu liberal, constat că , de bine, de rău, Tăriceanu și-a confirmat numele. Și l-a transformat în renume. Mai este încă tare. Săreziști atâta amar de vreme la cârma țării, având președintele împotrivăși susținere infimăîn Parlament, După ce ți-ai trădat foștii parteneri portocalii… Asta da politician!

     P.S.În orice caz, După debarcarea lui Tăriceanu, viitorul guvern va avea un prim-ministru surpriză. Dacă informațiile noastre sunt corecte, va avea loc o nouăloviturăde imagine a președintelui Băsescu. Mulți sunt aceia care nici nu știu cum săle mulțumească celor 322 care au decis suspendarea „marinarului”. Au reușit să-i predea acestuia o lecție fără de care rămânea la stadiul de politician modest, necizelat și previzibil în acțiuni.