Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tinerii vâlceni – victime ale alcoolului

” 40 de cazuri de comăetilică

” „în fiecare searăavem cel puțin un caz de comăetilică în rândul tinerilor vâlceni. Îi culegem de pe străzi, din fața discotecilor, a barurilor sau din boscheți. De multe ori îi găsim și bătuți” – ne-a mărturisit Paul Podărelu, medic șef al Serviciului de AmbulanțăVâlcea

 

Realitatea socialădin Vâlcea ne pune în fața unei drame, consumul de alcool printre tineri a crescut în ultimul timp atât ca volum, cât și ca frecvență. De la începutul anului, medicii Serviciului de AmbulanțăVâlcea s-au confruntat cu nu mai puțin de 40 de cazuri de comăalcoolică . Majoritatea victimelor sunt tinerii, care consumăcantități mari de alcool în diferite baruri și discoteci. Medicii spun că adolescenții, având o greutate corporalăscă zutăși ficatul mai mic decât adulții, se intoxică mai repede și cu mai puțin alcool. De asemenea, ei avertizeazăcă alcoolismul se dezvoltămai rapid la tineri decât la adulți. „În fiecare seară, avem cel puțin un caz de comăetilică în rândul tinerilor vâlceni. Îi culegem de pe străzi, din fața discotecilor, a barurilor sau din boscheți. De multe ori, îi găsim și bătuți. De exemplu, zilele trecute a avut loc o bătaie în discotecă la Bujoreni, iar unul dintre tineri, a fost bătut crunt și tăiat la o mânăpână la os. L-am găsit în stradă, plin de sânge și aproape că intrase în comăalcoolică . Consumul de alcool a devenit un sport național la noi” – ne-a mărturisit Paul Podărelu, medic șef al Serviciului de AmbulanțăVâlcea. El spune că aproximativ un sfert din persoanele transportate la spital în comăalcoolică sunt de sex feminin.

Copil de 13 ani dus la urgențe în comăalcoolică

La începutul anului 2007, un caz foarte grav a fost acela al unui tânăr de 16 ani din Rm. Vâlcea, Ilie B., care a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean (SJ) Vâlcea în comăalcoolică . Medicii spun că a ajuns în timp util la spital, însă dacă mai întârzia câteva minute, putea muri. Din păcate, acesta nu este un caz singular. Un alt copil de 13 ani, din că limănești, După ce a consumat băuturi alcoolice în cantități mari, a ajuns în stare gravăla urgențe, iar altul de 14 ani a suferit o intoxicație cu alcool. „Și-n anii trecuți am avut cazuri de copii în comăalcoolică , însă doar unul sau două . Anul acesta, numărul tinerilor ce consumăbăuturi alcoolice în cantități mari a crescut semnificativ. Este un lucru extrem de grav Din fericire, cei trei copii au fost aduși în timp util, iar După ce le-am pus o perfuzie cu vitamine și-au revenit” – ne-au declarat cadrele medicale de la SJ Vâlcea.

Claudia Stanciu