Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

‘Timpul petrecut in arest m-a facut mai puternic mai intelept’

” Mircea Gutău s-a întors acasă/ Interviu în exclusivitate cu primarul Râmnicului 

 

„În permanență, cât am fost în penitenciar, părintele Statie care venea mereu la mine, m-a sfătuit să mărog pentru dușmanii mei și să-i binecuvântez. Vreau săvăspun că nu i-am blestemat, l-am ascultat pe părintele Statie, dar nici să mărog pentru ei nu am putut” a mărturisit primarul

 

Vineri, 10 noiembrie, primarul Râmicului, Mircea Gutău a fost pus în libertate. Vestea s-a răspândit cu repeziciune printre râmniceni, care au așteptat, lunăDupă lună, cu speranța în suflet, reîntoarcerea edilului-șef. Deși a ajuns în municipiu la o  orăînaintată, Mircea Gutău a fost așteptat de zeci de susținători de-ai săi, care au vrut să-l vadăși să-l felicite, pentru revenirea acasă. 

Cu toate că drumul de la Aiud a fost destul de obositor, primarul a dat o scurtădeclarație de presăși a mers pe jos, însoțit de familie și prieteni,  până la primărie. „Nici nu știți cât de dor mi-a fost de oraș. Parcă e și mai frumos acum” a spus el. Mircea Gutău a mulțumit cu lacrimi în ochi celor care au crezut în nevinovăția lui și i-a asigurat pe râmniceni că își va respecta toate promisiunile făcute.

Primarul municipiului a acceptat sădea, în exclusivitate, un interviu publicației VOCEA VÂLCII. Cu această ocazie, a mulțumit din nou celor care l-au susținut, în permanență, în perioada cât a stat în arest. Mircea Gutău spune că scrisorile primite de la cetățeni i-au alinat foarte mult suferința și l-au făcut mai încrezător.  

 

” Reporter: Ați promis că veți munci de două ori mai mult, pentru a recupera timpul pierdut. Săînțelegem că doriți săvăluați revanșa Față de râmnicenii care v-au susținut și v-au așteptat acasă, plini de speranță?

” Mircea Gutău: Da, cu siguranțăvoi munci de două ori mai mult, pentru a recupera cele 4 luni pierdute. Am informații că la primărie existăcâteva întârzieri la investiții. Oricum, cert este că până la  terminarea mandatului voi finaliza tot ceea ce am promis râmnicenilor.

” Rep: Cum percepeți administrația publică localădin perioada în care ați lipsit din primărie?

” M.G: Deocamdată, nu am așa multe informații și nu vreau săvorbesc despre ceva ce nu cunosc foarte bine, dar mâine voi începe o evaluare profundăa activității primăriei din ultima perioadă . Vreau săvăd dacă au respectat proiectele începute, iar dacă nu au procedat astfel, voi organiza o conferințăde presă, în cadrul că reia voi spune ce s-a întâmplat în lunile în care am lipsit.

” Rep: Sunt destui cei care și-ar fi dorit săvăvadăcât mai mult timp posibil în spatele gratiilor. Acum, După 4 luni, ați reușit sădescoperiți cine sunt scenariștii tuturor necazurilor dumneavoastră?

” M.G: Pe de-o parte da, pe de altăparte nu. Dar nu aș vrea săfac public, deocamdată, numele lor. Sunt convins că Dumnezeu îi va pedepsi pentru tot răul care l-au făcut. Raportat la acest lucru, vreau săvăspun că în permanențăcât am fost în penitenciar, părintele Statie care venea mereu la mine, m-a sfătuit să mărog pentru dușmanii mei și să-i binecuvântez. Nu i-am blestemat, l-am ascultat pe părintele Statie, dar nici să mărog pentru ei nu am putut.

Rep: Credeți că ițele (ne referim aici la arestarea dvs.) s-au tras din zona politicului sau din mediul de afaceri?

” M.G: Sunt convins că s-au tras printr-o bunăcolaborare între mediul politic și cel de afaceri.

Rep: Sunteți, în continuare, supărat pe jurnaliștii care v-au fost ostili în toată această perioadă ?

” M.G: Sunt supărat doar pe acei ziariști care au dat naștere la tot felul de zvonuri neadevărate și care au dat dovadăde lipsăde deontologie profesională, lansând la adresa mea acuzații extrem de grave. Mulți dintre ei nici măcar nu au verificat, așa cum știu eu că procedeazăun jurnalist adevărat, informația din 3 surse, săvadădacă măcar 5% din cele spuse sunt adevărate. Sigur că sunt supărat, dar asta nu înseamnăcă le port ranchiună.

” Rep: Acum sunteți primar independent. Ați luat în calcul posibilitatea de a văreîntoarce în sânul PD-ului sau văveți orienta că tre o altăformațiune politică ?

” M.G: Eu am fost membru al Partidului Democrat și respect foarte mult această formațiune politică . În momentul de Față , nu măgândesc la o reîntoarcere în PD. Vreau ca justiția să-și spunăcuvântul. Oricum, nu măgândesc să măînscriu într-un alt partid.

” Rep: Ați simțit în vreun fel sprijinul PD-ului în toată această perioadă extrem de dificilăpentru dvs.?   

” M.G: PD-ul nu avea cum să măsprijine într-o astfel de situație. Un partid care se respectănu poate interveni în astfel de cazuri. A fost un necaz personal, iar PD-ul, repet, nu putea să măajute. În tot cazul, nu sunt supărat pe Partidul Democrat. Am simțit sprijinul unor membri ai acestei formațiuni politice, care, înainte de a fi arestat, nu îmi erau atât de apropiați. Alții, care credeam eu că îmi erau cu adevărat prieteni, nu mi-au dat nici măcar un telefon. Lucrul acesta m-a descumpănit, oarecum. În schimb, foarte mulți tineri democrați m-au susținut în permanență. Ei sunt cei care au crezut cel mai mult în mine și m-au încurajat tot timpul.

” Rep: După apariția interviului acordat de dvs. redactorilor publicației noastre, realizat  în penitenciarul Colibași, deputatul Emilian Frâncu a ieșit public și a spus că este o făcă tură.  Vărugăm sădeclarați public râmnicenilor și cititorilor ziarului VOCEA VÂLCII, dacă interviul a fost sau nu real.

” M.G: Cu siguranță, interviul a fost real. Vreau săvăfac o mărturisire”¦ În momentul în care știi că ești nevinovat și stai la închisoare pe nedrept, ești supărat și foarte debusolat. Reacțiile mele de atunci se datoreazăstării pe care o aveam la acel moment. Dar, repet, interviul a fost real.

Rep: Balul primăriei de anul trecut a fost un real succes. Mai aveți timp să-l organizați și în acest an?

” M.G: Da, sigur că da. Va fi un bal și mai frumos decât cel de anul trecut. Așadar, văaștept la balul primăriei. Chiar la începutul acestei săptămâni voi stabili data.

” Rep: O parte din consilierii locali v-au acuzat că investiția din Scuarul Revoluției a fost una exagerat de mare. Ei au considerat, fărăa face o dezbatere publică , că e mai potrivit ca fondurile alocate acestei investiții săfie redirecționate că tre subvențiile pentru că ldură. Râmnicenii așteaptăsăafle adevărul”¦

” M.G: Unii consilieri locali au crezut că dacă am intrat la închisoare, nu măvoi mai întoarce de acolo și au început să-mi aducă tot felul de acuze nefondate. Ceea ce s-a făcut în Scuarul Revoluției este ideea arhitectului, iar eu ca primar al municipiului Rm. Vâlcea măbazez pe specialiști. Dacă aceștia au stabilit așa, atunci așa va fi realizat până la capăt. Eu am câștigat alegerile, făcând câteva promisiuni: modernizarea Scuarului Revoluției, a Piațetei din Nord, Piațetei de la gară, care a fost abandonată. Așa ceva este de nepermis. Toate aceste investiții, vor fi finalizate, pentru că le-am promis râmnicenilor. Îmi pare rău că a fost acuzatăo firmă, pentru care eu am o mare considerație. Directorul acestei societăți, este vorba despre Hidroconstrucția, a fost membru PSD, însăacest lucru nu m-a împiedicat săavem o colaborare bună. Îl respect foarte mult pe acest om, pentru că a dat dovadăde caracter. ªtie să-și ținăcuvântul. Am văzut, în presă, pe perioada cât am fost închis, că această firmăa primit multe acuze, aduse de tot felul de persoane care vând sticle sau borcane sau au lucrat, cu lampa-n mână, în fundul pământului. Ei nu au calitatea moralăși profesionalăsăspunătot felul de aberații. Pentru toate lucrurile de care societatea Hidroconstrucția a fost învinovățită, de unii și alții, le cer, în mod public, scuze râmnicenilor. Mulți s-au gândit că dacă firma colaboreazăcu Primăria Râmnicului, la mijloc, e vorba de vreun ciubuc. Mărturisesc că nu am băut cu directorul societății nici măcar o cafea. Însă, repet, mi-a plăcut foarte mult că este un om de cuvânt. Vreau săvăd ce s-a întâmplat și cu proiectul de la Fețeni. Am înțeles că și acolo au fost probleme”¦ Dar așa se întâmplăcând se amestecă politicul cu administrația și când niște neaveniți, care habar nu au ce este aceea o hidroizolație pentru un bazin, dau din gurăîn stânga și-n dreapta, făcându-și campanie electorală. După cum vedeți, primarul s-a întors, iar lucrurile vor intra în normal.

Rep: Cum comentați faptul că în Râmnic s-a declanșat un adevărat „război al gunoiului”? Firma lui Silviu Prigoanăa fost declaratăcâștigătoarea licitației de salubrizare a municipiului iar peste câteva zile, consilierii locali vor decide cine va face curățenie în oraș: Urban sau Rosal Grup.

” M.G: Nu consilierii vor decide cine va face curățenie. Justiția și-a spus cuvântul, deja. Ne place, nu ne place, hotărârea definitivăși irevocabilătrebuie pusăîn aplicare. Consiliul Local are doar dreptul săaprobe proiectul de contract. Oricum, în zilele care urmează, voi clarifica și această situație.

” Rep: Ați spus că nu doriți nici chiar denunțătorului dvs. sătreacă prin acest calvar. E chiar Iadul pe pământ acolo?

” M.G: Cum săvăspun”¦ Cu riscul de a mărepeta, pentru un om nevinovat este un loc inimaginabil, înfiorător. Cred că cel mai mare rău pe care poți să-l faci unui om, este să-l privezi de libertate. Poate mulți se așteaptăsă mărăzbun, dar nu voi face asta. Am că pătat multăînțelepciune. Oricum, nici celor mai mari dușmani nu le doresc sătreacă prin ceea ce am trecut eu. De aceea l-am enumerat și pe denunțător”¦ Dumnezeu dăfiecă ruia După sufletul lui. Sunt sigur de asta.

” Rep: Se spune că în spatele gratiilor este o altălume, în care funcționeazălegea junglei. Ce v-a șocat sau v-a impresionat în aresturile și în penitenciarele prin care ați trecut?

” M.G: M-a șocat faptul că am stat închis, zile în șir, într-o celulă, care era de 1.80 pe 4 metri, împreunăcu alte 6 persoane. Imaginați-văcât era de mică „¦ M-a marcat teribil. Este cumplit sănu te poți plimba, sănu poți ieși la aer”¦ De multe ori, pierdeam noțiunea timpului. Strigam pe geam, la cei care aveau ceas, pentru că nici măcar așa ceva nu ai voie săai, să-i întreb cât este ora. Lupta cu timpul te șocheazăcel mai rău.

” Rep: Acolo, ați avut parte și de momente care v-au binedispus și v-au făcut săuitați pentru o clipăcă sunteți arestat?

” M.G: Momente care să măbinedispună, nu am avut niciunul. Clipe care m-au făcut să măgândesc că existăși lucruri mai grave decât ceea ce mi se întâmplămie, au fost câteva. Când am aflat că un sportiv de la Oradea a făcut un accident și a rămas infirm și când am auzit că cei doi copii ai prefectului de Cluj au murit”¦

” Rep: Ce mesaj aveți pentru râmnicenii care au crezut în permanențăîn nevinovăția dvs. și care, au realizat de la bun început, că sunteți victima unei înscenări jenante?

” M.G: Le mulțumesc mult de tot pentru că au crezut și cred în nevinovăția mea, lucru care mi-a demonstrat că sunt oameni de foarte bunăcalitate. Mulți dintre ei au realizat că este o făcă turăpe care cu siguranțăo voi demonstra.

” Rep: Ce personalități, prieteni sau cunoscuți v-au sprijinit în suferința avută? Ați primit încurajări prin scrisori?

” M.G: Am primit sute de scrisori, motiv pentru care vreau săle mulțumesc din nou râmnicenilor, care m-au impresionat până la lacrimi. Mi-au trimis iconițe, mi-au scris că în permanență, îmi pun acatiste. Solidaritatea preoților din Râmnic, care s-au rugat pentru mine, mi-a dat încredere. Este poate o recunoștințăa măsurilor pe care le-am luat de când am devenit primar. După cum știți, suntem singura primărie din țarăcare suportăm, din bugetul local, cheltuielile pentru încă lzirea bisericilor din Râmnic. Măbucur că preoții mi-au oferit, în schimb, că ldurăsufletească . Am avut în această perioadă foarte mulți prieteni adevărați. Ceea ce măbucurăcel mai mult este că prietenii în care am crezut cu adevărat, nu m-au trădat. Unii dintre ei au făcut-o. Dar pentru ei sufăr mai puțin”¦

” Rep:  Sunt mulți cei care visau săstea pe fotoliul de primar. V-au adus acuze din cele mai grave și au încercat săatragăelectoratul dvs de partea lor. Sunteți dispus săvăaruncați, în 2008, într-o luptăelectoralăîmpotriva lui Ion Nicolae și Gigi Matei, cei care au fost declarați din partea partidelor că rora aparțin, candidați oficiali la funcția de primar al Râmnicului?

” M.G: ªtiți, este un proverb care spune: „Ceea ce nu te omoară, te că lește”. Din această perioadă foarte, foarte grea a vieții mele am ieșit întărit. Nu vreau săpar lipsit de modestie, dar cred că vor abandona lupta și nu vor avea curajul săse înscrie într-o competiție directăcu mine, când voi candida pentru postul de primar. Au încercat să mătaie cu sabia, atunci când eram în genunchi. Îi aștept, dacă au curaj, săse lupte, acum, Față -n Față cu mine. Dar, sunt convins, v-am spus, că nu vor avea îndrăzneala nici măcar săcandideze.

Olivia Pirvu