Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Testele naționale, în plină desfășurare

Aproape 4.000 de elevi au intrat în probele de foc

„a fost ușor. Bine, trebuie sărecunoaștem că ne-au ajutat foarte mult, postând variantele de testare pe site-ul Ministerului Educației din ianuarie. Cred că o sa iau în jur de 9.50 – 9.80. Nu am cum săiau mai puțin având în vedere că am făcut tot” – ne-a spus Ana, elevăla Școala GeneralăNr. 10 din Râmnic

 

Aproape 4.000 de elevi vâlceni, absolvenți ai clasei a VIII-a, au luat startul, luni 18 iunie a.c., la testele naționale. Prima probăpe care tinerii au susținut-o a fost la limba și literatura română, miercuri ei susținând proba la matematică .

Primul examen din viață

Varianta la proba de limba și literatura românăa fost extrasăluni dimineața, la ora 9.00, de că tre comisia naționalăde examinare. Imediat, varianta a fost transmisăcă tre toate unitățile de învățământ și multiplicată. La examen s-au prezentat 3.952 de elevi, 14 dintre ei fiind nevoiți sădea testul în condiții speciale. Astfel, părinții unui elev al Școlii „Anton Pann” au solicitat ca fiul lor sădea examenul acasă, datorităfaptului că este imobilizat la pat. Alte două absolvente ale clasei a VIII-a se aflau în spital, iar alții erau bolnavi de varicelă. Toate cazurile au foste rezolvate fărănici un fel de incidente, tinerii fiind supravegheați pe parcursul examenului de profesori desemnați de Inspectoratul Școlar.

„A fost ușor” – Ana, absolventăa clasei a VIII – a

La limba și literatura română, elevilor li s-a cerut săanalizeze un fragment din poezia Anei Blandiana – Părinții. Varianta de subiectul a fost structuratăîn trei părți. Prima, cea mai amplă, a fost estimatăla 48 de puncte. În a doua parte, pentru a mai obține încă 18 puncte, elevii au fost nevoiți săredacteze o cerere pentru a obține o bursă. Cea de-a treia parte a subiectului a constat într-o compunere, ea valorând 24 de puncte. De asemenea, 10 puncte au fost acordate din oficiu. „A fost ușor. Bine, trebuie sărecunoaștem că ne-au ajutat foarte mult, postând variantele de testare pe site-ul Ministerului Educației din ianuarie. Cred că o săiau în jur de 9.50 – 9.80. Nu am cum săiau mai puțin având în vedere că am făcut tot” – ne-a spus Ana, elevăla Școala GeneralăNr. 10 din Râmnic. Lucrările elevilor vor fi corectate în trei centre de evaluare: Grupul Școlar „Ferdinand I”, Grupul Școlar Forestier și Grupul Școlar Oltchim din Râmnicu Vâlcea.

„Matematica, floare la ureche!”

La proba de matematică a fost extrasăvarianta 56. Astfel că , timp de două ore, absolvenții clasei a VIII -a au avut de rezolvat 15 exerciții și probleme, structurate în trei părți. Așadar, dacă rezolvau prima parte în totalitate ei primeau 32 de punte. Celelalte două părți au fost punctate cu 12, respectiv 46 de puncte, iar 10 puncte au fost acordate din oficiu. Elevii au ieșit foarte mulțumiți de pe porțile școlilor, încântați că subiectele au fost ușoare. „Nici nu măașteptam săfie așa de ușoare. Voi lua cam 8-9. Este o notăfoarte mare având în vedere că matematica nu e punctul meu forte” – ne-a zis Ionela Radu de la Școala Nr. 9. Pentru alții însă , proba la matematică a fost „floare la ureche”. Elevii spun că la un singur punct s-au cam încurcat, însă restul a fost simplu. „Punctul „d” de la problema 15 a fost un pic cam dificil, dar în rest am făcut tot. Nu am putut sămișcă m, dar nici nu am avut nevoie pentru că au fost subiecte pe care le putea face toată lumea” – a punctat Cosmin Popescu, absolvent al clasei a VIII- a. 

Alte examene

Probele de foc ale testelor naționale nu s-au terminat încă . Joi, 21 iunie a.c., elevii vor susține, la alegere, una din probele scrise la istorie sau geografie. După aceea, ei vor aștepta data de 24 iunie a.c., când la fiecare școalăvor fi afișate rezultatele probelor susținute. Elevii vor putea depune imediat contestațiile, iar în perioada 25-27 iunie, comisia de evaluare le va rezolva. În final, pe 28 iunie, elevii vor primi rezultatele finale ale Testelor Naționale din 2007. În urma rezultatelor finale, elevilor li se vor elibera certificate de absolvire a clasei a VIII-a. Cei ce nu reușesc săpromoveze, vor primi o copie După foaia matricolă, urmând a fi repartizați la școlile de arte și meserii.