Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Termopanul „necuratului” de la Biserica din Măldărești

„Lucrarea este neautorizată. Biserica este un monument istoric de categoria A (monument istoric de importanțănaționalăși universală- n.r.) și pentru orice schimbare trebuia avizul Direcției pentru Cultură”, ne-a declarat Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Vâlcea ” „Nu văluați domne’ După ce văspun tovarășii de la Cultură. această biserică nu este nici a Direcției pentru Culturăși nici a dumneavoastră, este a poporului. Deci, poporul decide ce lucrări se fac acolo. Biserica este făcutăde oameni și eu sunt în fruntea lor ca slujitor”, a replicat preotul paroh Ion Popescu

 

În luna aprilie a acestui an, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Voievozi” din comuna Măldărești, Ion Popescu, a decis săschimbe tâmplăria la turlele lăcașului de cult, înlocuindu-le cu ferestre din geam termopan. Mișcare greșită Pentru a putea face acest lucru, părintele avea nevoie de avizul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Vâlcea, deoarece lăcașul de cult este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Vâlcea.

 

Scurt istoric

 

În comuna Măldărești, cele mai cunoscute obiective turistice sunt Culele Duca și Greceanu, ambele fiind monumente de arhitectură, ce dateazădin secolul al XII-lea, respectiv secolul al XVIII-lea. În aceeași zonăse mai aflăși casa memorialăDuca care funcționeazăîn prezent ca muzeu de arhitectură. Un alt obiectiv turistic de mare importanțăeste biserica „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Voievozi” din comuna Măldărești. Acest lăcaș de cult dateazădin anul 1790, ctitorii săi fiind jupânul Gheorghe Măldărescu, fiul său Constantin Măldărescu și soția sa Eva. Biserica este trecutăîn Repertoriul Monumentelor Istorice din Vâlcea, ca făcând parte din patrimoniul cultural național. Biserica are planul dreptunghiular, cu absida altarului poligonalăși două turle așezate pe baze cubice, cea a clopotniței fiind hexagonalăși cea a Pantocratorului, octogonală. Ferestrele lăcașului de cult sunt în retragere, cele exterioare subliniate în partea superioarăde că rămizi în relief așezate pe muchie și mărginite pe fiecare colț de figuri antropomorfice. Pridvorul este sprijinit de zece coloane de zidărie.

 

Lucrări ilegale

 

Așa cum spuneam mai sus, în luna aprilie 2007, părintele paroh al bisericii, Ion Popescu, a decis săschimbe tâmplăria și săpunăla turle geamuri din termopan. La scurt timp, în localitate s-a deplasat o echipăa Muzeului de Istorie Vâlcea care a văzut această schimbare. Ei au anunțat imediat conducerea Direcției pentru Culturăși Culte Vâlcea. „Prima datăam trimis o adresăcă tre Primăria comunei Măldărești, însă de acolo nu am primit niciun răspuns și nu s-a luat nicio măsură. Mai apoi, am trimis o echipăa Inspectoratului de Poliție Vâlcea, care a întocmit doar un proces verbal de constatare” – ne-a declarat Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Vâlcea. Acesta crede că lucrările care au fost făcute la biserica din Măldărești sunt ilegale, iar preotul paroh Ion Popescu, riscă săse aleagăcu un dosar penal. „Lucrarea este neautorizată. Biserica este un monument istoric de categoria A (monument istoric de importanțănaționalăși universală- n.r.) și pentru orice schimbare trebuia avizul Direcției pentru Cultură. Acele ferestre nu sunt conforme cu originalul. Dacă se gândea săpunăunele din lemn, nu cred că era o așa mare problemă, însă nu se poate ca la un monument istoric săpui geamuri din termopan. Trebuie sărecunoaștem că biserica are nevoie de reabilitări pentru că este fisurată, dar săfie făcut legal. În acest moment el poate intra în legalitate numai dacă dăacele termopane jos” – ne-a mai spus Florin Epure.

 

Somat săintre în legalitate

 

În data de 20 septembrie a.c., Direcția județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Vâlcea a trimis o ultimăadresăpreotului paroh Ion Popescu, în care îl soma săintre în legalitate. „Vărugăm săluați măsuri în vederea intrării în legalitate întrucât suntem sesizați că ați schimbat tâmplăria la Biserica „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Voievozi” din comuna Măldărești, monument istoric de categoria A, înscris pe Lista monumentelor istorice a județului Vâlcea 2004 cu codul VL – II – m – A – 09812.03. având în vedere regimul de monument istoric al bisericii, văaducem la cunoștințăurmătoarele: – orice intervenție asupra monumentelor istorice și în zona sa de protecție, se face numai pe baza și cu respectarea avizului emis de că tre Ministerul Culturii și Cultelor sau, După caz, al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Cultural Național Vâlcea, pe baza unei documentații elaboratăde specialiștii atestați în domeniu, în conformitate cu Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată. Executarea de lucrări asupra unui monument istoric, fără aviz, constituie contravenție și se sancționeazăconform legii” – se aratăîn adresa Direcției pentru CulturăVâlcea.   

 

Preotul Popescu spune că poporul a decis săschimbe tocă ria

 

Contactat telefonic, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Voievozi” din comuna Măldărești, Ion Popescu, ne-a declarat că nu domnia sa a decis săschimbe tâmplăria lăcașului de cult, ci comunitatea pe care o slujește. „Nu văluați domne După ce văspun tovarășii de la Cultură. această biserică nu este nici a Direcției pentru Culturăși nici a dumneavoastră, este a poporului. Deci, poporul decide ce lucrări se fac acolo. Biserica este făcutăde oameni și eu sunt în fruntea lor ca slujitor. Mai mult, acest lăcaș este condus de Consiliul Epitrefiei din Măldărești, iar eu sunt doar un simplu membru acolo. Dar nu vămai dau nicio informație prin telefon” – ne-a spus supărat preotul. Sinceri săfim, din convorbirea telefonică cu preotul paroh Ion Popescu nu am înțeles mare lucru. Un singur lucru ni l-a spus foarte clar și răspicat, că ne dăîn judecatădacă scriem un cuvânt despre Biserica „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Voievozi” din comuna Măldărești. Noi așteptăm cu interes săvedem pe unde va scoate că mașa preotul „reprezentant al poporului”, cum s-a autointitulat, atunci când autoritățile îl vor întreba  de ce s-au efectuat lucrări neavizate la un moment istoric de interes național. Conform legii, ceea ce s-a petrecut la Măldărești se încadreazăîn prevederile art. 24 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Acolo, spune foarte clar că ” în cazul realizării de lucrări neautorizate sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecție abilitat are dreptul săîntrerupălucrările până la intrarea în legalitate, săaplice sancțiuni și, După caz, sădispunărevenirea la situația inițialăși săsesizeze organele de cercetare penală”. Așadar, preotul Ion Popescu riscă săse aleagăcu un dosar penal.