Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Teodor Trancă va scoate din apă „rechinii” corupției

Promisiuni la instalarea în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea

Întrebat de ce opinia publică nu aflăde actele de corupție care se săvârșesc în județul nostru, Teodor Trancă a spus: „Nu vreau săvădezvălui din secretele mele profesionale, însă , veți vedea, că în viitorul apropiat vor apărea. Trebuie săapară”

Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul a Vâlcea, Teodor Trancă , a precizat, zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presăcâteva dintre problemele cu care se confruntă justiția vâlceană . Teodor Trancă a declarat presei că , în acest moment, Parchetul de pe lângă Judecă toria Horezu se aflăîntr-o situație extrem de delicată, datoritănumărului mic de procurori, fapt ce a condus la o întârziere a soluționării cauzelor pe care le au justițiabilii de aici. „Am fost săptămâna trecutăla București și m-am rugat pur și simplu de cei de la CSM ca sădetermine, în vreun fel, pe unul dintre cei care au terminat Institutul Național al Magistraturii, săvinăla Horezu. Nu cred, însă , că se va întâmpla acest lucru” – a zis el. Mai mult, prim-procurorul a mărturisit că , de curând, a primit, de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) un tabel cu posturile care vor fi scoase la concurs, în luna septembrie, pentru cei care au minim 5 ani vechime în justiție. Din păcate însă , spune Teodor Trancă , Parchetul Horezu nu este prins în această schemăde ocupare a posturilor. „Lucrurile la Horezu sunt ocupate și din cauza statutului unora dintre procurorii care ocupănu de fapt, ci de drept acele posturi. De exemplu, doamna Carmen Vălimăreanu este detașată, 3 ani de zile, la Consiliul Superior al Magistraturii. Detașarea înseamnă , automat, blocarea postului. Așadar, pe această perioadă , de acum încolo, în locul ei nu poate veni nimeni. Pe de altăparte, procurorul Smedescu, de 2 ani când, ba e la serviciu, ba e în concediu. Din câte am înțeles, CSM-ul ar fi aprobat pensionarea dumnealui, dar nu apare decretul prezidențial privind eliberarea sa din funcție. Așadar, din moment ce acest decret nu apare, nu putem cere ocuparea, în mod legal, a acestui post” – a mai spus Teodor Trancă .

 

„Trebuie sătrezim conștiințele”

 

Pe de altăparte, prim-procurorul a mai adăugat că existăși probleme de ordin subiectiv, zice el, referitoare la modul în care organele de poliție din județ înțeleg săsoluționeze cu prioritate anumite dosare. „Venisem în funcție doar de câteva zile și, în momentul în care am văzut că existăprobleme legate de operativitate, am trimis o dispoziție inspectorului-șef al Inspectoratului Județean de Poliție, Adrian Cazan, ca subalternii săi săsoluționeze, în primul, rând dosarele foarte vechi, care ne alterează, în mod esențial, indicatorii profesionali. Din câte am aflat cele mai vechi dosare pe care le au sunt din anul 2000. Mai mult, într-o ședințăde lucru cu Poliția Vâlcea, am hotărât ca termenul de soluționare al cauzelor sănu depășească data de 15 august” – a spus el presei. Teodor Trancă a precizat că într-o situație similară, privind existența unor dosare foarte vechi la IJP, se aflăși Poliția Brezoi. „Aici, existădosare nesoluționate de vreo doi ani de zile, care au cauze extrem de complexe. Din câte am aflat, unul dintre ele se referăla un prejudiciu de vreo patru miliarde lei vechi. Deocamdată, nu vreau săculpabilizăm pe nimeni sau săgăsim țapi ispășitori, însă , este nevoie sătrezim conștiințele și săresponsabilizăm pe fiecare dintre ei, ca săștie ce au de făcut pe viitor” – a afirmat Trancă .

 

Prim-procurorul dorește reformă în actul de justiție

 

În ceea ce privește eficientizarea activității procurorilor vâlceni, primul procuror a spus: „Cu cât momentul tragerii la răspundere este mai aproape de cel al  săvârșirii faptei, cu atât calitatea actului de justiție este mai mare. Acesta este un element de calitate. Cel de-al doilea aspect, vizeazăadministrarea completăși După lege a probatoriului și efectuarea tuturor actelor de urmărire penală, necesară soluționării cauzelor. Responsabilitatea noastră, este înfăptuirea actului de justiție. Dacă nu facem ce trebuie, el nu va fi de o calitate corespunzătoare” – a mai spus Trancă . În plus, el a menționat că vrea ca justițiabilii vâlceni săse alinieze normelor privind reforma din sistem. „Este foarte bine ca procurorii săse specializeze, în cadrul domeniului de activitate pe o anumităcategorie de infracțiuni” – a opinat el. Întrebat de ce opinia publică nu aflăde actele de corupție care se săvârșesc în județul nostru, Trancă a spus: „Nu vreau săvădezvălui din secretele mele profesionale, însă , veți vedea, că în viitorul apropiat vor apărea. Trebuie săapară”.

 

 

Magistratul a încercat sădemonteze acuzațiile ce i se aduc

 

Menționăm că în urmăcu ceva vreme, magistratul, Teodor Trancă , a fost cercetat de procurorii-inspectori ai Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru săvârșirea a nu mai puțin de trei infracțiuni. Acesta era învinuit de producerea unui accident de circulație (în stare de ebrietate), soldat cu o victimăși fugăde la locul faptei. Cea de-a doua infracțiune care îi era pusăîn cârcă , făcea referire la favorizarea unei bande de hoți de mașini și, în fine, justițiabilul era acuzat de luare de mităde la un anume Gheorghe Mudura, care ar fi tras o țeapăArpechim Pitesti de peste 15 miliarde lei vechi, între anii 1997-1998 și care, cu ajutorul lui Trancă , ar fi scă pat de închisoare. Încercând săse apere contra acuzelor ce i se aduc frecvent, Teodor Trancă a spus: „Iatăce spune hotărârea 2003 din 25 septembrie 2006. „În urma verifică rilor efectuate de inspectorii judiciari, s-a constatat că aspectele negative menționate în evaluarea raportului de activitate al domnului Teodor Trancă nu au fost confirmate”” – a mai adăugat el. Cât privește acuzația de luare de mităcare planeazăasupra magistratului, Trancă a spus că nici aceasta nu este adevărată, dând citire unei adrese, care spunea că magistrații au dispus neînceperea urmăririi penale pentru acuzația de mită, pentru care era învinuit. Teodor Trancă s-a dezvinovățit și de acuzația care viza fuga de la locul accidentului de circulație, al că rui autor a fost cu mai mulți ani în urmă. „Săvăspun cum a fost cu accidentul. În 2004, eram prim-procuror la judecă toria Horezu și făceam, zilnic, naveta la Rm. Vâlcea. În aceea zi, am cerut acordul să măduc până acasăși să măîntorc,. Datorităfaptului că era gheațăpe jos, mașina a derapat și am lovit-o. Am reparat-o din banii mei, nu a fost nicio problemă. Acesta a fost gravul accident de care s-a tot vorbit” – a conchis magistratul.