1

Taxi la feminin


De foarte multe ori, bărbații spun că locul femeilor este la cratițăși nicidecum la volan. Misoginismul și discriminarea, mascate sub formă de bancuri sau alte glume, sunt la cote maxime pe drumurile județene. Femeile ce conduc ocazional nu bagăîn seamăastfel de comportamente ale bărbaților, dar ce săte faci când șofatul îți este meserie și lucrezi toată ziua la volanul unui taxi. Redactorii VOCEA VÂLCII au stat de vorbăcu una dintre femeile ce a avut curajul săintre în lumea bărbaților și a plecat cu ea în cursăpe străzile Râmnicului. Calmă, stăpână pe sine și curajoasă, taximetrista ne-a demonstrat că egalitatea de șanse nu este doar un mit, o himeră.

Taximetristădin anul 2005

Monica Roibescu este o vâlceancă de 32 de ani, care spune că șofatul e viața ei. Ea s-a hotărât săse apuce de taximetrie la începutul anului 2005, când și-a dat demisia din funcția de gestionar al Fabricii de Nutrețuri Combinate din Băbeni. Carnet de conducere avea din anul 1993, iar mașina personală, un Renault Clio, îi stătea la dispoziție. Așa că , și-a întrebat soțul dacă este de acord și s-a apucat de treabă. „Soțul meu, care este și el șofer pe Dacos,  nu a fost nicio clipăîmpotrivă, din contrăm-a încurajat tot timpul, iar mama mea s-a ocupat de obținerea tuturor actelor necesare de la Primărie” – ne-a mărturisit Monica. Afacerea i-a mers destul de bine și După un an de zile de taximetrie și-a schimbat mașina, luându-și o Skoda Octavia. Programul său începe în fiecare dimineațăla ora 8.00 și se terminăla ora 18.00, deoarece, spune ea, mai trebuie săse ocupe și de fiul său, Radu, în vârstăde 10 ani.

Probleme în trafic

Monica ne-a mărturisit că , de doi ani de când este taximetristă, nu a avut nici măcar un accident. Numai că , mai în glumămai în serios, unii bărbați i-au spus săse lase de meserie și săse ocupe de altceva. „Într-adevăr, de-a lungul timpului am întâlnit șoferi care m-au trimis la cratiță. Și acum mai dai peste câte unul Nu măderanjează, eu îmi văd de treaba mea. Norocul meu este că sunt o fire sociabilăși măînțeleg foarte bine cu toată lumea. Din acest punct de vedere nu am probleme” – ne-a povestit taximetrista. Femeia spune că foarte mulți clienți sunt reticenți când se urcă în mașinăși observăcă la volan este o femeie. Acum, ea are clienți stabili, că rora le-a demonstrat că o femeie se poate descurca la volan la fel sau chiar mai bine ca un bărbat. „Diferențele de comportament, la volan, dintre bărbați și femei, vin, cred eu, din mentalitățile diferite pe care le au cele două sexe, în general. Existăși femei, dar și bărbați care încurcă toată circulația, deci nu cred că sexul conteazăatât de mult. Clienții au început săse obișnuiască săvadăla volanul taxiului o femeie și dacă mai stai de vorbăși cu ei, totul este OK” – a mai spus Monica. Taximetrista povestește că va continua să-și conducă propriul taxi până când va găsi altceva de făcut mai interesant și mai bine plătit. Nu vrea săfacă asta toată viața, însă , deocamdată, meseria asta o împlinește atât din punct de vedere spiritual, cât și financiar.

„Am întâlnit femei ce conduceau camioane și se descurcau bine”

În timpul că lătoriei cu taxiul pe străzile Râmnicului, Monica a avut câțiva clienți, că rora redactorii Vocea Vâlcii le-au adresat câteva întrebări. Majoritatea nu păreau a avea o problemăcă la volanul taxiului este o femeie și nu un bărbat așa cum suntem obișnuiți. „Dacă măduce la destinație întreg și nevătămat, nu am nimic împotrivăcă la volan este o femeie. însă , eu am încredere, pentru că nu este prima datăcând măurc la dânsa în taxi” – ne-a spus Ionuț F., din Rm. Vâlcea. La rândul său, o femeie, Elena V. – 44 ani, ne-a spus că de-a lungul vieții a avut ocazia săîntâlnească femei care conduceau camioane și se descurcau mai bine ca un bărbat. „Chiar măbucur săvăd că nu mai suntem marginalizate și ne putem angaja și noi, femeile, unde vrem fărăsăne temem de concurență. Chiar o admir pe doamna care conduce taxiul. E o dovadăde curaj ” – ne-a mărturisit femeia. 

Claudia Stanciu