Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Taxăde protecție la Drăgășani

” Doi șantajiști care terorizau elevii de la școala „Nicolae Bălcescu”, prinși în flagrant

” Tudor și Gârglescu instauraserăteroarea printre elevii de la „N. Bălcescu”. Aproape zilnic, îi așteptau la poarta școlii cerându-le bani, pentru a fi protejați, promiteau ei, de „bătăușii” din zonă. „Dacă ne dați bani, nu o săaveți probleme cu ăia mai mari decât voi. Or săvăcearămai mult decât noi, și apoi, or săvăbată Mai bine ne dați nouăși avem noi grijăde ei” – le spuneau tinerii șantajiști

 

Marcel Tudor și Ion Gârglescu, ambii de 19 ani, au ajuns în arestul poliției, După ce au fost prinși, în flagrant, de procurorii și polițiștii din Drăgășani. Oamenii legii aflaserăde mai multăvreme că cei doi tineri cer taxe de protecție elevilor de la școala „Nicolae Bălcescu” din localitate, însă , spun polițiștii, până acum, nu au reușit săstrângăprobe concludente pentru a-i trimite După gratii.

Teroarea

Tudor și Gârglescu instauraserăteroarea printre elevii de la „N. Bălcescu”. Aproape zilnic, îi așteptau la poarta școlii cerându-le bani, pentru a fi protejați, promiteau ei, de „bătăușii” din zonă. „Dacă ne dați bani, nu o săaveți probleme cu ăia mai mari decât voi. Ăia or săvăcearămai mult decât noi, și apoi, or săvăbată Mai bine ne dați nouăși avem noi grijăde ei” – le spuneau tinerii șantajiști. Dacă nu reușeau săconvingăelevii de „bunele” lor intenții, treceau la amenințări, chiar cu bătaia în cazul în care suflăcuiva vreo vorbădespre discuția avutăcu ei. Speriați și hărțuiți în permanențăde cei doi băieți, copiii au ascuns, săptămâni în șir, adevărul părinților și conducerii școlii. Convinși că micuților le este prea frică sădestăinuie adevărul despre cele ce li de întâmplă, Gârglescu și Tudor au făcut, în câteva luni, bani frumoși. Vreo 6 sau 7 milioane lei vechi, estimeazăoamenii legi. Frământați de grija că nu pot face rost de sumele de bani cerute de șantajiști, copiii își plăteau „taxele” în obiecte: camere de fotografiat sau chiar telefoane mobile.

Adevărul

Văzând că „afacerea” devine din ce în ce mai profitabilă, tinerii s-au gândit chiar să mărească sumele de bani, pe care le cereau de la elevi. Astfel, cu doar câteva zile în urmă, unul dintre șantajiști, i-a spus unui elev, Mihai S. (în clasa a VIII-a la „Nicolae Bălcescu), că trebuie să-i aducă 3,5 milioane lei vechi, sugerându-i că , în caz contrar, îi va aplica o „corecție”. Conștientizând că nu poate săfacă rost de atâția bani, copilul s-a decis sărupătăcerea și a spus totul părinților săi, care, au depus plângere la poliție și au anunțat conducerea școlii, cu privire la pericolul la care sunt expuși elevi.

Mihai Mazilu, comisarul-șef al Poliției municipiului Drăgășani, spune că nu s-ar fi reușit trimiterea în arest a șantajiștilor fărăajutorul părinților copiilor și a directorului unității de învățământ. „Ne-au ajutat foarte mult. Au înțeles că nu putem să-i trimitem, în judecată, pe cei doi, decât dacă depun o plângere la sediul poliției. Și, în plus, le suntem recunoscă tori că au fost de acord cu flagrantul gândit de noi și de procurori” – ne-a declarat șeful poliției din Drăgășani. El mai spune că atât Tudor, cât și Gârglescu erau „clienți” mai vechi ai Poliției municipiului Drăgășani și sunt cunoscuți ca doi tineri certați cu legea și destul de violenți.

Flagrantul

Comisarul-șef Mihai Mazilu ne-a spus că imediat După întocmirea plângerii (făcutăde părinții lui Mihai S.) referitoare la șantajul practicat de tineri printre elevii de la școala din Drăgășani, câțiva polițiștii de la investigații criminale, împreunăcu unul din procurorii de la Tribunalul de pe lângă Judecă toria Drăgășani, Dacian Caplea, au și început procedurile de punere în practică a flagrantului. „Plângerea a fost făcutăîn  data de 20 martie, în jurul orei  8.30, iar, în numai o oră, banii pentru flagrant erau deja marcați chimic” -a mai adăugat comisarul-șef. Mihai Mazilu susține că la numai o orăDupă pregătirea flagrantului, polițiștii care s-au ocupat de acest caz, i-au și arestat pe cei doi tineri la câțiva metri de școală, acolo unde șantajiștii își dăduserăîntâlnire cu Mihai. Conform înțelegerii, băiatul i-a așteptat pe infractori pe o bancă , pentru a le da suma cerută. Fărăsăbănuiască nimic, șantajiștii au venit la locul stabilit, bucuroși că mai fac rost de ceva bani, nemunciți. „Elevul i-a dat cei 3,5 milioane lei vechi lui Tudor. I-a luat și i-a băgat în buzunarul de la pantaloni, foarte relaxat. Părea chiar mulțumit. Imediat După producerea flagrantului, tinerii au fost imobilizați de polițiști și duși la secție, pentru a da declarații, cu privire la faptele lor” – a conchis Mihai Mazilu.

Cercetați și-n alte cauze penale

În prezent, Marcel Tudor și Ion Gârglescu sunt cercetați penal pentru infracțiunea de șantaj, iar Judecă toria Drăgășani a emis, pe numele celor doi, un mandat de arestare pentru 25 de zile. Tinerii nu au recunoscut, în fața polițiștilor, că cereau taxe de protecție copiilor, spunând că , de fapt, luau de la aceștia, bani cu împrumut. Șeful Poliției municipiului Drăgășani ne-a mai spus că Tudor și Gârglescu mai sunt anchetați și în alte dosare penale, pentru infracțiuni economice și vătămare corporală. „Băieții nu sunt la prima abatere de la lege. În urmăcu ceva timp, au furat, în Slatina, cablu telefonic în valoare de 500 milioane lei vechi. Din câte știu, mai sunt acuzați, într-un alt dosar, de agresiune” -ne-a relatat el. Pentru infracțiunea de șantaj, cei doi riscă ani grei de închisoare. Pedeapsa prevăzutăde lege pentru această faptă, este între 2 și 7 ani.

Olivia Parvu