Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tariceanu a ‘inspectat’ Valcea

        ” Femeile liberale vâlcene au strâns mii de semnături să-l aibăpe premier în mijlocul lor ” șeful executivului a fost la Muereasca, Horezu și Oltchim ” liderii PNL Vâlcea l-au „sorbit” din priviri pe premier, aplaudându-l la fiecare pas ” cu mare trecere la doamne, Tăriceanu le-a sărutat pe obraz pe toate „fanele” lui  și a mâncat cu mare poftădin colacul pregătit la Muereasca, doar pentru el   

 

          Marți, 7 noiembrie a.c., premierul României, că lin Popescu-Tăriceanu s-a aflat în județul Vâlcea pentru o vizităde lucru. Prima oprire a primului ministru și a delegației care l-a însoțit – Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Victor Paul Dobre, secretar de Stat în Ministerul Administrației și Internelor și Norica Nicolai președinta femeilor liberale a fost la Prefectura Vâlcea. Astfel, în jurul orei 10.30 (cu mai bine de o orăîntârziere Față de programul stabilit) elicopterul care l-a transportat pe Tăriceanu de la București a aterizat pe Stadionul Municipal. „Comitetul de primire” al premierului și celor care au făcut parte din delegația oficialăa fost format din membri de seamăai PNL Vâlcea, șefi ai instituțiilor descentralizate din județ, precum și de prefectul Anuța Handolescu și președintele Consiliului Județean, Dumitru Bușe. Apoi, primul-ministru a intrat în sala mare a Prefecturii Vâlcea, unde, i-au fost prezentate problemele stringente ale județului. După mai bine de două ore de discuții, premierul a dat o declarație de presă, în care a dorit săscoatăîn evidențăprincipalele teme de discuție, purtate cu directorii celor mai importante instituții din Vâlcea. „Am discutat, în principal, despre aderarea României la Uniunea Europeană . Am subliniat faptul că avem nevoie, pentru a primi cât mai mulți bani europeni, de proiecte viabile care săajute domeniile la care țara noastrăeste deficitară. O sumăimportantăde fonduri va fi alocatăadministrației locale, motiv pentru care este absolut necesar ca acestea (autoritățile locale n.r.) săcreeze unități specializate, pentru a putea beneficia de banii primiți de la U.E. În plus, am dorit săaflu cum s-a pregătit județul dumneavoastrăpentru sezonul de iarnă” a afirmat premierul.

          Colac și sare pentru Tăriceanu

          După întâlnirea de la prefectură, delegația condusăde primul-ministru s-a deplasat în comuna vâlceanăMuereasca, unde Tăriceanu a fost întâmpinat, conform tradiției, cu pâine și sare, de câteva tinere îmbrăcate în costume populare românești. Încântat de frumos împletitul colac, premierul a luat câteva bucă ți din el exclamând: „E foarte bun. Mai rup puțin din el. Îmi place că are miere pe deasupra”. De asemenea, șeful executivului a vorbit și cu PS Gherasim, care a proslăvit frumusețea mănăstirii Frăsinei. Mai mult, Tăriceanu a ținut săsărute pe obraz femeile din Muereasca, care l-au primit în aplauze și pline de speranțăcă premierul va acorda, odatăajuns la București, importanțăproblemelor cu care se confruntă comuna. „Mie îmi place tare mult de dumneavoastră, domnule Tăriceanu. Cred că ne veți ajuta și pe noi, că și așa avem multe necazuri. Săvădea Dumnezeu sănătate!” a spus, timid, o bătrânică . Premierul a adresat câteva cuvine cetățenilor din Muereasca, pe care i-a asigurat că va face tot posibilul săaloce o serie de fonduri pentru reabilitarea drumului de aici. În spatele său, a stat tot timpul, aproape nemișcat, liderul PNL Emilian Frâncu, care a avut o atribuțiune extrem de solicitantă: a fost responsabil cu aplaudatul. După fiecare cuvântare a lui Tăriceanu, liberalul începea să-și ovaționeze șeful, având mare grijăsă-i angreneze pe toți cei prezenți în această „acțiune”.

Apoi, a urmat deplasarea într-o grădinițădin localitate, unde femeile liberale au dat cadouri micuților care învațăacolo. Într-un colț, o doamnăliberalăîi solicita ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur ajutorul în legăturăcu alocarea de fonduri pentru alimentarea cu apăa zonei. „Domnule ministru, ați putea săne ajutați cu apa? Nu avem „ „“a întrebat liberala. „Știți, doamnă”, – i-a replicat Flutur, „eu am grijăsăvăajut săaveți După ce bea apă”.

          Banii cu efect

          După vizita la Muiereasca, delegația oficialăa plecat spre orașul Horezu, acolo unde, șeful executivului a vizitat Liceul „Constantin Brâncoveanu” și spitalul din localitate. Referitor la vizita sa la Horezu, premierul a spus: „Din câte se pare, fondurile alocate învățământului își fac efectul. Liceul de aici va fi terminat foarte curând și va deveni funcțional După finalizarea dotărilor necesare. De asemenea, am vizitat și spitalul, a că rui construcție va fi gata în curând. În aceste două domenii (învățământ și sănătate n.r.) vom investii, în anii care urmează, cele mai mari fonduri. Prioritară, în acest sens, este și agricultura, unde mai sunt foarte multe de rezolvat”. Șeful executivului a precizat că a identificat, cu prilejul vizitei sale la Vâlcea, și problemele cu care se confruntă cetățenii, care susține el, sunt aceleași cam peste tot în România.

În plus, că lin Popescu Tăriceanu, a afirmat că rata șomajului – 20% – din Horezu este îngrijorătoare. „Din punctul nostru de vedere, oamenii trebuie sătrăiască din salariu, și nu din ajutorul de șomaj. Cred că cea mai bunăformă de protecție socialăe asigurarea unui loc de muncă „ a spus el. Pe perioada sezonului rece, Guvernul României, susține Tăriceanu, va acorda cetățenilor care își încă lzesc locuințele cu lemne, subvenții care pot ajunge până la suma de 700 lei vechi.

        ” Dacă e mic salariul la Oltchim, angajează-te la Oil Terminal„

          De la Horezu, premierul Tăriceanu și oficialii care l-au însoțit, au plecat, cu elicopterul, spre platforma chimică a Oltchim-ului. Aici, a fost întâmpinat de directorul societății, Constantin Roibu, precum și de alți membri din conducerea combinatului. În periplul său pe platforma chimică , Tăriceanu a fost însoțit de Constantin Roibu, care a făcut, de altfel, și o prezentare generalăa domeniului de activitate al Oltchim-ului. „Suntem unul dintre cele mai importante combinate din România, iar, cu ceva timp în urmă, am primit și recunoaștere internațională. Am făcut și facem în continuare, foarte multe eforturi pentru a ne alinia standardelor impuse de Uniunea Europeană „ a subliniat șeful acestei societăți. Tot aici, că lin Popescu Tăriceanu a avut o întâlnire cu cei mai importanți oameni de afaceri din județ. „Discuțiile cu oamenii de afaceri sunt foarte importante. Ei sunt, până la urmă, cei care creează, într-un județ, foarte multe locuri de muncă . E important, cred eu, să-i ascultăm cu mare atenție”– a mai adăugat el. Profitând de vizita premierului la Vâlcea, liderul de sindicat al Oltchimului, Mihai Diculoiu, s-a plâns acestuia că angajații acestei societăți au salarii foarte mici. „Dacă nu văconvine salariul, de ce nu văangajați la Oil Terminal?” i-a răspuns, zâmbind, Tăriceanu. Primul-ministru surprinde mereu cu declarațiile sale „bombă”. Cu ceva timp în urmă, agasat de problemele cu care se confruntau sinistrații din zonele unde au avut loc inundații, primul-ministru a spus: „Ce vreți, săvăfac hoteluri?”. Asta a spus primul-ministru unor oameni disperați care au rămas fărălocuințe, în urma calamităților naturale.

          Tăriceanu a evitat săspunădacă l-a iertat pe Frâncu

          După mai multe ore petrecute la Oltchim, timp în care Tăriceanu și membrii delegației sale au servit și masa, șeful executivului a plecat spre Prefectura Vâlcea, pentru a susține o conferințăde presă, împreunăcu miniștrii Nicolăescu și Flutur.

Întrebat de presădacă s-a pus în discuție reprimirea lui Theodor Stolojan în PNL, Tăriceanu a afirmat: „Nu, nu am discutat acest subiect, în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu cei din PNL. Oricum, în partidul nostru are loc orice susținător al valorilor și ideilor liberalismului. Toți cei care vor săvinălângănoi, pot s-o facă „ a menționat șeful executivului. Pe tot parcursul conferinței, deputatul liberal Emilian Frâncu a stat ca pe ace, la fel de galben la Față ca și fularul de penelist ce cu mândrie și-l înfășurase în jurul gâtului. Însă, inevitabilul s-a produs. Unul dintre redactorii publicației noastre l-a întrebat pe Tăriceanu ce sancțiuni va lua împotriva lui Frâncu, cel care, cu ceva vreme în urmă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu un coleg de partid a spus: Clanul Tăriceanu a instaurat teroarea în partid, te rog sămăcrezi că -i foarte grav ce face Tăriceanu. La Delegația Permanentăam ajuns sănu mai spun nimic. E o adevăratăteroare. Tu știi foarte bine că nu sunt fan Tăriceanu. Nu îl suport. Mi se rupe c…u’ de acest partid de c…at care a ajuns PNL. Pe Tăriceanu sănu-l mai vad în ochi. Eu sunt foarte supărat. Măp..ș pe Tăriceanu!„.

Degeaba a dat din mâni ca apucatul Emilian Frâncu, încercând săbage pumnul în gurăpresei, ca de obicei. Ocolind cu 380 de grade răspunsul, premierul a afirmat: „Toți cei care au venit în PNL, s-au înscris în această formațiune politică pentru că ei cred în ideologia și doctrina liberală. Sancționarea sau eliminarea din partid a anumitor personaje se datoreazănu unor răzbunări personale, ci faptului că au încă lcat anumite decizii adoptate cu majoritate de voturi, în partid” a conchis premierul. După întâlnirea cu presa, delegația a purtat discuții cu femeile liberale, precum și câțiva membri ai Alianței D.A., la Vâlcea.

          Promisiuni respectate

          Efectele vizitei fulger a premierului Tăriceanu în județul nostru au apărut imediat. În ședința de guvern de miercuri, 8 noiembrie a.c., primul ministru a alocat județului Vâlcea suma de 4,92 milioane lei noi (49 miliarde lei vechi). Suma alocatăa vizat bugetele Consiliului Județean Vâlcea, al orașului Horezu, precum și al comunei Laloșu. Astfel,  bugetul local al Consiliului Județean Vâlcea a fost suplimentat cu 3,44 milioane lei noi, pentru executarea în regim de urgențăa unor lucrări de reabilitare a drumului județean DJ 658 Gura Văii Muereasca Mănăstirea Frăsinei. Mai multe tronsoane din DJ 658 sunt degradate ca urmare a precipitațiilor și viiturilor. Vor fi realizate ziduri de sprijin pentru consolidarea versantului, precum și lucrări de reparații și consolidare a podurilor de pe acest drum județean, care au fost construite în 1965.

Nici orașul Horezu nu a fost uitat de premier. 1,13 milioane lei noi de la guvern vor fi destinate achitării plăților restante datorate furnizorilor de materiale, pentru reparații executate la unele imobile în care funcționeazăspitalul din localitate și unele unități de învățământ.

          Comuna Laloșu va avea sediu nou

          Diferența de 350.000 de lei noi se alocă bugetului comunei Laloșu, pentru construirea unui nou sediu al Primăriei și Consiliului Local. Imobilul în care își desfășoarăactivitatea autoritățile locale se aflăîntr-un stadiu avansat de degradare, fiind construit în urmăcu 80 de ani.

Olivia Pirvu