Acasă Arhiva Tanar acuzat de procurorii DIICOT de furturi electronice

Tanar acuzat de procurorii DIICOT de furturi electronice

      ” de mai bine de o lună de zile, Marian Tufeanu de 26 ani din Rm. Vâlcea trăiește cu spaima că va fi arestat în orice clipă ” deși două instanțe judecă torești au hotărât că nu se impune măsura arestării preventive, procurorii DIICOT insistă să-l vadă pe tânăr în spatele gratiilor

 

       La începutul lunii septembrie a.c., procurorii DIICOT au descins în apartamentul lui Eugen Dumitrescu, unde au găsit un echipament utilizat la scrierea de carduri magnetice numit MSR 206. Deși la domiciliul lui Dumitrescu nu s-au găsit obiecte care să poarte urmele săvârșirii unor infracțiuni, Dumitrescu a recunoscut că a achiziționat echipamentul, prin intermediul Internetului, din străinătate la solicitarea și în beneficiul lui Marian Tufeanu, cu care era în relații de amiciție, ba chiar fuseseră și colegi de școală. Plecând de la această declarație, care nu se știe în ce condiții a fost dată de Dumitrescu, procurorii DIICOT au solicitat instanței emiterea unei autorizații de percheziție domiciliară în apartamentul lui Marian Tufeanu. Percheziția a avut loc în data de 12 septembrie, ocazie cu care în casa tânărului, care locuiește cu părinții, s-au găsit: un dispozitiv MSR 206, un alt dispozitiv de citire a cardurilor, o rolă de bandă magnetică începută, un laptop, precum și un modem Zapp, cu ajutorul că ruia Marian Tufeanu se putea conecta la Internet, precum și sume de bani care, în opinia procurorilor nu puteau fi justificate.

       Tribunalul îl pune în libertate

       În data de 13 septembrie a.c., procurorii DIICOT cer instanței de judecată arestarea preventivă a tânărului pentru 9 zile, pe motiv că Tufeanu ar fi săvârșit infracțiuni de falsificare a instrumentelor de plată. În mod corect, judecă torul a reținut că Marian Tufeanu doar deține instrumente de plată electronice, fără a fi săvârșit vreo infracțiune cu ele. Un alt aspect evocat de procuror în motivarea propunerii de arestare pentru 9 zile se referă la sumele de bani găsite la domiciliul lui Tufeanu cu ocazia percheziției. Este vorba despre 650 milioane lei vechi, bani care aparțineau părinților lui. O parte din sumă provenea dintr-un credit bancar, iar cealaltă ca urmare a plăților compensatorii primite de tatăl său la pensionare. Astfel, tribunalul consideră că „la dosarul cauzei nu există probe care să dovedească pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a lui Marian Tufeanu”. De asemenea, judecă torul a mai reținut că cercetarea penală poate fi continuată și finalizată cu Marian Tufeanu în stare de libertate. Judecă torul i-a impus lui Tufeanu obligația de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

       Curtea de Apel menține soluția

       Procurorii DIICOT nu s-au lăsat și au introdus recurs la Curtea de Apel Pitești. însă și aici au avut ghinion pentru că s-a apreciat că Tribunalul Vâlcea a pronunțat o soluție legală și temeinică . Judecă torii de la Pitești au reținut că nu sunt probe la dosar, dar nici indicii temeinice pentru săvârșirea infracțiunilor puse în cârca lui Tufeanu de procurori și astfel au menținut soluția dată de Tribunalul Vâlcea. „Curtea apreciază că în mod corect, tribunalul s-a orientat în cauză, având în vedere infracțiunea ce i se poate reține în sarcina inculpatului, la aplicarea unei alte măsuri preventive, mai puțin severe, cum este aceea a obligării de a nu părăsi localitatea”.

       Din nou în fața judecă torilor

       Luni, 6 noiembrie a.c. va avea loc o nouă înfățișare în fața judecă torilor Tribunalului Vâlcea pentru că procurorii DIICOT au depus o altă cerere de arestare preventivă pe numele lui Marian Tufeanu. În toată această perioadă , tânărul a fost obligat să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea SCCO din cadrul IJP Vâlcea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție. „Pentru că am avut curajul să-i spun polițistului că mașina pe care mi-au reținut-o pentru percheziție este zgâriată, sunt chemat în fiecare zi la ora 8 la poliție pentru a semna. până atunci, trebuia să mă prezint din 3 în 3 zile”. ne-a declarat Marian Tufeanu.

Andrei Bacalu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.