Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Svetlana Preoteasa vrea să taie salariile de merit ale profesorilor

Din ciclul: „Ministrul dacă nu-i fudul, cică nu-i ministru destul”

„Nu poate ea sădesființeze salariile de merit. Este o aberație. Toți bugetarii se bucurăde acest privilegiu Ar fi discriminare ca angajații din învățământ sănu primească ( )Nu am prea văzut un ajutor substanțial pentru județul nostru, în domeniul învățământului. Sincer ” – ne-a declarat Lucian Marinescu, liderul Uniunii Sindicale din Învățământ Vâlcea

Cu câteva zile în urmă, ministrul secretar de stat liberal pentru învățământul preuniversitar, Svetlana Preoteasa, a anunțat cu nonșalanță, că , din punctul său de vedere, salariile de merit ale dască lilor români ar trebui desființate. În mod normal, ministrul ar fi trebuit săgăsească niște soluții pentru ca aceste salarii săfie acordate, în continuare, în funcție de performanțele profesionale ale fiecă rui profesor în parte.

Pe de altăparte, Svetlana Preoteasa, ministrul ajuns într-una din cele mai înalte poziții de conducere din învățământ, datorităunor jocuri politice de culise ce nu țin seama de competența profesională, a spus, răspicat, că desființarea acestor salarii se datorează, în principal, descentralizării din sistem. 

Deși avem mari dubii, ea a declarat că salariile din învățământ se vor mări, substanțial, în perioada următoare.

Ministrul anonim

Liderul Uniunii Sindicale din Învățământ (USÎ) Vâlcea, Lucian Marinescu, ne-a spus că Svetlana Preoteasa vorbește fărăsens. „Nu poate ea sădesființeze salariile de merit. Este o aberație. Toți bugetarii se bucurăde acest privilegiu Ar fi discriminare ca angajații din învățământ sănu primească ” – ne-a declarat el. Cât privește senzaționalele realizări profesionale despre care ne-a tot vorbit Emilian Frâncu, Lucian Marinescu are o opinie personală: „Nu am prea văzut un ajutor substanțial pentru județul nostru, în domeniul învățământului. Sincer ” – a conchis liderul de sindicat.     

Salariul de merit, se acordăo datăpe an, la solicitarea profesorului, în baza unei fișe de autoevaluare. Legea spune că   doar 15% dintre profesorii dintr-o unitate de învățământ, care au calificativul „foarte bine” îl pot primi, adică un procent de 15% care se adaugăla salariul de bază. Profesorii nu au voie săaibăsalariu de merit și gradație de merit, în același timp.

Mult zgomot pentru nimic

De la numirea în funcția de secretar de stat, liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, nu mai contenește săo laude pe Preoteasa, vorbind, adesea, presei, despre „mărețele” realizări profesionale ale acesteia și despre cât de mult a ajutat ea învățământul vâlcean. Privind cu atenție în esența lucrurilor este limpede, ca lumina zilei, că declarațiile liberalului sunt în disonanțăcu realitatea. În primul rând, ministrul se aflăîn funcție de prea puțin vreme, ca săia decizii majore și importante menite săajute, substanțial, învățământul din județul nostru. În plus, nu credem că Svetlanei Preoteasa îi pasă, cu adevărat, de problemele reale cu care se confruntă dască lii vâlceni. Activitatea sa este, mai degrabă, guvernatăde inutile și absurde lupte politice. Chiar Frâncu recunoștea acest lucru, pe vremea, când, așa cum s-a exprimat el, Preoteasa era un „simplu băgător de seamă” la PNL Vâlcea.

Liderului liberalilor vâlceni i-ar fi convenit ca funcția Svetlanei săfi fost ocupatăde o slugăpolitică de-a sa, pe care săo poatămanevra, așa cum îi este felul, în funcțiile de propriile interese. Preoteasa nu a fost niciodatăîn grațiile lui Frâncu, pentru că aceasta i-a reproșat, în permanență, că deși l-a ajutat în campania electoralădin 2004, nu i-a oferit, așa cum îi promisese, un post de conducere bine plătit. De atunci, relațiile dintre cei doi au devenit reci și, uneori, presărate cu certuri politice.