Acasă Arhiva Svetlana Preoteasa a ajuns ministru secretar de stat

Svetlana Preoteasa a ajuns ministru secretar de stat

Svetlana Preoteasa este o profesoarăcontestată, iar copiii pe care, cu mândrie, spune că i-a „inițiat” în tainele limbii engleze se declarătotal nemulțumiți de metoda pedagogică adoptată de ea, la clasă” șeful liberalilor vâlceni nu a plăcut-o niciodatăprea tare pe Svetlana Preoteasa. Spune despre ea  că este slab pregătităprofesional și un politician insipid ” câteva ziare naționale au scris că decizia actualului guvern de a numi în această funcție pe necunoscuta de la Vâlcea, este o adevăratăofensăadusăcorpului profesoral din întreaga țară

 

Fosta președintăa femeilor liberale vâlcene, Svetlana Preoteasa a primit din partea partidului mult iubit, un cadou nesperat. Ea a fost numită, de premierul României, că lin Popescu Tăriceanu, în funcția de secretar de stat pentru învățământul preuniversitar din cadrul ministerului Educației și Cercetării. Mai mult, ministrul a explicat că Preoteasa are o „vastăexperiență” în învățământul preuniversitar. Nu știm exact care sunt argumentele care au stat la baza declarației lui Cristian Adomniței, având în vedere că nu ne amintim de nicio mare realizare profesionalăa noului ministru secretar de stat, pe perioada cât a stat la catedră. Ba chiar, Svetlana Preoteasa este o profesoarăcontestată, iar copiii pe care, cu mândrie, spune că i-a „inițiat” în tainele limbii engleze se declarătotal nemulțumiți de metoda pedagogică adoptată de ea, la clasă.

Renegata

În ultima sa conferințăde presă, președintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu a spus presei vâlcene, cu mare bucurie în glas, că Svetlana Preoteasa a fost numităîntr-un post cheie în cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Fericirea debordantăcare se citea pe fața politicianului la momentul anunțului referitor la numirea liberalei într-o funcție la care nici cei mai pregătiți dintre profesorii din țara asta nu visează, este aproape de înțeles. Se știe foarte bine că șeful liberalilor vâlceni nu a plăcut-o niciodatăprea tare pe Svetlana Preoteasa. Surse demne de încredere din PNL ne-au spus că Emilian Frâncu, în cadrul discuțiilor interne de partid pe care le purta cu colegii săi, vorbea destul de urât la adresa liberalei, despre care susținea că este slab pregătităprofesional și un politician insipid.

Vânătoarea de funcții

Imediat După alegerile din 2004, Svetlana Preoteasa i-a spus lui Emilian Frâncu, răspicat, că își dorește un post bine plătit și mașinăde serviciu la scara blocului care săo plimbe pe unde îi poftește inima. Ea argumenta că asemenea favoruri i se cuvin din plin pentru că , zicea liberala, a muncit cu vârf și îndesat în campania electorală, ajutându-l pe Frâncu și ai lui săcâștige alegerile. Inițial, președintele PNL Vâlcea îi promisese că o va pune pe scaunul de director al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”. Încântatăde propunerea primită, Preoteasa a acceptat, considerând că eforturile sale politice nu au fost, așadar, zadarnice. Numai că nu a fost săfie așa. Liberala a avut parte de un concurs de împrejurări care nu i-a fost câtuși de puțin favorabil și a rămas cu ochii în soare. Gurile rele din partid sunt de părere că e de bun augur ceea ce s-a întâmplat pentru că , altfel, vorbeau pe la colțuri colegii săi, electoratul ar fi taxat o alegere a partidului atât de proastăla conducerea instituției amintite.

Anonim săfii noroc săai

Deși a primit ca pe o mare decepție pierderea postului de șef al Bibliotecii Județene, cu toate acestea, a încercat să-și lărgească opțiunile politice. Întâmplarea a făcut ca Preoteasa săprindăun rol de calfăpe lângă Norica Nicolai, pe care o aprecia aproape de idolatrizare. Lăsând la o parte personalitatea politică , Svetlana a făcut tot ce i-a stat în putere săintre în grațiile Norică i Nicolai, pe care a slujit-o, spun câțiva liberali vâlceni, neobosit. Ca și urmare a lealității sale, Nicolai a promovat-o pe slujnica sa politică , ajutând-o săcâștige fotoliul de vicepreședinte al Organizației Femeilor Liberale (OFL) din România. Numai că , în timp, pretențiile necunoscutei profesoare de limba englezăde la o anostășcoalădin Râmnic, au crescut fărămăsură. De fiecare datăcând avea ocazia, liberala îi reproșa Norică i Nicolai că nu a răsplătit-o suficient pentru câtămuncă de partid a depus, de-a lungul timpului.

Așa se face că , în cele din urmă, Nicolai a decis să-i ofere un scaun că lduț acolitei sale. Și i-a oferit. Unul important și mare, prea mare pentru că ciula ei, în rândul „greilor” din Ministerul Educației și Cercetării.

Ofensănațională

Nici presa centralănu a privit deloc cu ochi buni poziția pe care o ocupăSvetlana Preoteasa, nu datorităcompetenței profesionale ce ar caracteriza-o, ci în urma unor jocuri politice, lipsite de substanța realității. Foarte grav este că proaspătul ministru de stat nu are nici măcar toate examenele pentru gradele didactice, cerințăobligatorie pentru postul pe care, liberala, prin noroc, l-a ocupat. Câteva ziare naționale au scris că decizia actualului guvern de a numi în această funcție pe necunoscuta de la Vâlcea, este o adevăratăofensăadusăcorpului profesoral din întreaga țară . Sunt mulți cei care spun – și ne referim aici la părinții care au avut copiii în clasa Svetlanei Preoteasa – că profesoara nu avea câtuși de puțin respect pentru actul didactic, lipsind cu săptămânile de la cursuri, pe motiv că are de îndeplinit atribuții politice. Încă o dată, se dovedește cât de păguboasăpoate deveni ideea numirii, în posturi importante, a unor oameni doar pe criterii politice, neținându-se seama, deloc, de potența intelectualăși profesionalăa individului. Așadar, de azi înainte, Svetlana Preoteasa va înnoda și desface multe dintre ițele ce se vor țese prin învățământul românesc, în care a „intrat”, pe o ușăce ar fi trebuit să-i rămână pentru totdeauna închisă.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.