1

Suie Momarluie – noi intram in UE

Motto: „Încotro ne ducem noi, măi Niculae?”

(Finalul filmului „Moromeții”)

Nici un Crăciun fărăveste proastă.

 

Acum doi ani, tsunami în Indonezia, cu sute de mii de victime. Anul trecut, atentate sinucigașe la Baghdad, cu zeci de morți. Anul acesta, momârlanii din Valea Jiului n-au mai putut săcolinde de-a-n-că larelea, cum erau ei obișnuiți din moși-strămoși, fiindcă noul Cod Rutier, intrat în vigoare cu o lunămai devreme de aderarea României la UE, nu permite prezența animalelor și a atelajelor cu tracțiune animalăpe drumurile naționale.

 

Momârlanii s-au înghesuit în autobuze, cu tot cu sculele și cu uneltele colindatului, și au pornit spre locul voiau săajungă. Au mormăit și au momârlănit, că „ce colindat mai e și ăsta”, cu voie de la Primărie și cu transport asigurat prin Direcția de Cultură, mai dihai ca pe vremea festivalului Cântarea României. Dar au făcut-o.

 

Mai ofticați decât momârlanii, europesimiștii au găsit un nou prilej de cârteală. Nu e de ajuns că aderarea la UE și-a băgat nasul în cazanele noastre de făcut țuică și în sacrificarea gospodărească a porcului de Crăciun. Nu-i de ajuns că vacile și măgarii umblăcu microcipuri în urechi. Nici că or săcrească taxele vamale la importurile de autoutilitare Nissan, așa încât chirigiii noștri rurali vor fi nevoiți săse „apgradeze” numai de la mărcile Fiat, VW sau Renault. Uite că acum rigorile Uniunii pun cu botul pe labe și tradiția obiceiurilor de iarnă, iar în curând nici „Îa-ța-ța că priță-ța!” n-o săse mai cânte fărălicențăacordatăde Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.

 

În schimb, euroscepticii se îndoiesc că „mai rău de-atât, nu se poate”. Cum adică , săvinăcineva săne bage pe gât ideea asta?! Întotdeauna existăloc pentru mai rău spun dumnealor, nu fărăo nuanțăde optimism în ochi. Desigur, euroscepticii reprezintă, la noi, varianta glumeațăa europesimiștilor. Ca în bancul acela cu sticla: fie pe jumătate golităde vin, fie pe jumătate umplutăcu aer.

 

Eurooptimiștii, însă, preiau din zbor balonul ridicat de eurosceptici și zic așa: „OK. E nasol că momârlanii trebuie să-și adapteze, parțial, tradițiile. E nasol că trebuie săîmpușcă m sau săelectrocutăm porcul înainte de a-i face butonierăcu cuțitul la beregată. E nasol că nu mai putem distila țuică din prune sau din găinaț, decât atâta cât putem săbem la noi în gospodărie. Dar ia imaginați-văcum era în vremurile când năvăleau peste noi tătarii și, desigur, rușii. Ne luau cu japca și caii și că ruțele momârlanilor, și porcul din bătătură, și țuica, și vaca, și măgarul, și ne mai trăgeau și câte un glonț în c…, ori într-o altăparte a corpului.”

 

Așa că , pânăla urmă, tot mai bine-i săaderăm la Europa și săascultăm cu urechea ciulităînspre Bruxelles, în loc de Moscova, de Pekin sau de Ulan Bator – argumentul suprem al eurooptimiștilor, care sunt atât de eurofili, încât râd cu gura pânăla urechi atunci când domnul Paler mai spune, la televizor, câte o aluzie oralăla Marele Licurici de la Washington.

 

Apropo: ați văzut desigur că la EuroNews apar, în colțul ecranului, ora Bruxellesului, ora Moscovei și ora New Yorkului. Ora Washingtonului nu apare, fiindcă acest oraș nu-i „decât” capitala Statelor Unite, cu care blânda UE se mai și ciondănește din când în când, cum ar fi în chestiunea irakiană. Frumos, nu-i așa?

 

UE, ne-UE, dacă iarna asta secetoasăva fi urmatăde un an prea puțin ploios, se duce dracului rapița, vorba lui Nenea Iancu. Așa că și în 2007 poporul nostru proaspăt aderat va ieși în pelerinaj, pe ulițe, cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitului și cu cârduri de șuie-paparude.

 

Iar poliția va veghea la buna aplicare a Codului Rutier. că ruțele vor fi transportate pe trailere, precum TIR-urile pe calea feratăîn Austria; momârlanilor li se vor închiria autobuze; iar cârdurile folclorice vor desfășura activități de meteo-vrăjitorie numai în locuri special amenajate. Săne integrăm bine!

Zora Vifor