1

Stolojan redivivus?

 

       Foarte ciudat, zilele trecute, pe un post de televiziune național, a apărut liberalul Theodor Stolojan. Cu un discurs politic uscat, el a spus că între PNL și PD mai este încă , posibilă o fuziune.   să spună tuturor că steaua liberală nu a apus încă . Theodor Stolojan e greu situabil în clasa politică . Paradoxal,  politicul și fauna  pe care și el a creat-o îi repugnă teribil. Liberalul pe care l-am ascultat acum puțin timp, la televizor, a dovedit că știe bine să interpreteze pe tonuri alto o partitură politică , însă , doar atunci când ea nu presupune un angajament extrem de serios. Atunci, începe să cânte fals, se bâlbâie, clachează. Așa cum s-a întâmplat în momentul în care a candidat pentru președinția României.  Onest și de o sinceritate lăudabilă, într-o lume dominată de cabotinism și demagogie, Stolojan are farmecul celui ieșit din rând, al atipicului politic. Cu toate astea, e lipsit de instincte politice și totuși inapt să vadă mai departe de primele doua-trei mutări ale unor jocuri strategice în care a intrat fără o busolă proprie, sau cu una prea puțin funcțională.

       Să fi ieșit Stolojan din proprie inițiativă la rampă, sau în spatele acestei reveniri să stea un ceva ori cineva foarte important? Timpul ne va răspunde


Este acum, mai clară ca niciodată intenția președintelui Băsescu de încerca reinserția lui Stolojan în partid, care până acum a eșuat, cu scopul de-ai lua poziția lui Tăriceanu, cea de premier a României.

       Întrebarea e, câți îl vor susține? Îl vor sau nu liberalii în fruntea executivului? Sau doar Băsescu? Din nou, rămâne de văzut. E un scenariu, care, cred, trebuie luat în seamă. Și nu pare deloc deplasat să susțin că Stolojan se lansează într-o cruciadă politică , pregătită în pripă, a că rei finalitate rămâne învăluită în mister. La Vâlcea, în PNL, lucrurile sunt clare. Liberalii îl vor susține până în pânzele albe pe Tăriceanu. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de liderii politici vâlceni, care, conservatori cum sunt, nu-și doresc vreun cutremur intern. Și probabil, mai sunt încă multe aște filiale în țară , care nu-l vor jos pe actualul prim-ministru.  Dar, cum spuneam, nu este timpul acum să mutăm pionii, pe alambicata tablă de șah a politicii românești.  Timpul integrării, care sperăm să nu fie un eșec, se apropie cu pași rapizi și apăsați, iar timpul pierdut, pentru reinventarea scenei politice nu face decât să (ne) dăuneze. 

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pe viitor, în PNL, și care sunt direcțiile pe care și le vor alege să le urmeze. Reformarea trebuie să vină din interior și nu la vreo propunere, cu interes abscons. Cert e că , deocamdată, Stolojan a pornit într-o lupă în care folosește o sabie de lemn, gata să se rupă la un obstacol mai mare.

Olivia Pirvu