Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Stolo de Fluture

        Motto:    „Fluturaș, nu mai ai aripioare / Domnul conte ți le-a retezat.”    

                                                        (Folclor urban. Sau Orban)

 

        Traian Băsescu se va da în vileag în zilele următoare.

 

        Își va da arama pe Față , ca lider din umbră al „Platformei S-S” și ca inspirator (era cât pe ce să scriu „ca instigator”) al grupării pro-Stolojan. O grupare atât de preocupată de soarta unității PNL, încât membrii ei și-au declarat adeziunea la platformă încă de la prima rundă de negocieri a „tăricenilor” cu „stolojenii”.

 

        Hazliu moment: Gheorghe Flutur și ai lui se autodefinesc interFață între contestați și contestatari, se proclamă salvatori ai situației, se comportă ca niște viitori negociatori americani între palestinieni și evrei, iar la prima întâlnire cu grupul contestatar fac țuști cu toții din iahtul lui Tăriceanu în bărcuța lui Stolojan.

 

        În mod firesc, PNL ar fi trebuit să-i excludă din rândurile sale pe toți pro-Stolojenii cei ipocriți, începând cu liderul lor, Gheorghe Flutur. Scriu „Flutur” și, de fiecare dată, computerul mă corectează gramatical, adăugând un „e” la capătul acestui cuvânt incomplet al limbii române. Numai că liderii PNL nu au vrut să forțeze nota. Nu avea nici un rost să-l transforme pe domnul Fără E într-un martir politic, într-o victimă numai bună de speculat din punct de vedere mediatic.

 

        I-au retras doar sprijinul politic, semnalizând astfel că domnul Flutur trebuie să își facă singur harakiri, dacă mai are nu izmene, ci un pic de demnitate, ca năframă-n vârf de băț. Adică , să demisioneze din funcția de ministru, ceea ce domnul Flutur nu acceptă nici în ruptul capului. A și spus-o, motivând cu programele minunate pe care le păstorește dumnealui în agricultură.

 

        Dacă avea demnitate, Gheorghe Flutur mai întâi ar fi demisionat din funcția de ministru și abia apoi i-ar fi spus șefului său pe linie de partid și de stat: „Băi, Tăricene, io te bag în Și mă duc cu Stolo.” Așa se face în Germania, acolo unde se zice că domnul Flutur ar fi dobândit o anumită experiență profesională, înainte să se întoarcă și să-și fâlfâie aripioarele în stolul de lepidoptere de-acasă.

 

        Numai că domnul Flutur vrea să-și păstreze funcția, merțanul, consilierii, deplasările la Bruxelles, pâinea și sarea cu care îl întâmpină agricultorii, friptura de ciută cu care îl ospătează romsilvicultorii și celelalte. Vorba deputatului vâlcean Petrebebe Ungureanu, la întâlnirea platformiștilor cu prostolojiștii: „Baza partidului o constituie cei mai buni dintre oameni”, adică cei cu funcții de conducere pe plan local și pe plan central, iar pentru asta „ori băgăm urgent o modificare și convenim cu PSD-ul să modifică m legea în Parlament, ori găsim o altă soluție”.

 

        Legea, însă, nu se modifică precum ai bate din palme, iar procedurile ce decurg din ea sunt la fel de simple ca propoziția „Mama spală rufe”. Retragerea sprijinului politic este urmată fie de demisie, fie de demitere. Cum domnul Flutur nu vrea să capituleze, mai rămâne ca premierul să ceară demiterea acestuia din guvern. Demiterea o iscă lește, însă, Traian Băsescu. Iar dacă Băsescu va zice „pas” (la fel cum și Ion Iliescu a zis „niet”, în 2002, la dosarele penale ale lui Gheorghe Flutur), nici nu mai trebuie adeverință de la primărie.

 

        Refuzând să semneze decretul de revocare a domnului Gheorghe Flutur din funcția de ministru, domnul Traian Băsescu le va spune clar tuturor românilor că el și nimeni altul este capul răutăților în intrigăria ce macină guvernul Alianței DA încă de prin primăvara lui 2005. Refuzul președintelui României de a se conforma legislației și uzanțelor în materie echivalează cu recunoașterea explicită a rolului său de inițiator, de sprijinitor și de întreținător al stării conflictuale ce pune bețe-n roate guvernului României.

 

        Senzațională este înregistrarea audio a discuțiilor din ședința grupiștilor platformiști.

 

        Stolojan vorbește despre neliniștea casnică a soției sale și anunță că în maximum două luni PD își va retrage miniștrii de la guvernare, conform scenariului deja cunoscut de când cu dărâmarea cabinetului Ciorbea. Petrebebe Ungureanu își arată preocuparea Față de pierderea funcțiilor din administrație. Gheorghe Ștefan-Pinalti se vaită că răsculații vor fi că utați la ouă „în toate afacerile, mă-nțelegeți ce vreau să zic”. Iar Mona Muscă vorbește în parabole despre spermatozoizii bezmetici care „vor să intre și să fecundeze” ovulul cu orice preț.

 

        Cu toții sunt, parcă , un stol de fluturi speriați de sosirea toamnei.

 

        Un Stolo de Flutur. Nimic mai mult.

 

Zora Vifor