” Peste câteva săptămâni, se va bate primul țăruș
” autoritățile județului au decis repartizarea sumei de 2,5 milioane de euro pentru susținerea programelor de dezvoltare localăpentru proiecte de infrastructurăcare necesităco-finanțare locală” jumătate din această sumăse va duce la Primăria că limănești ” lucrarea de construcție a șoselei ocolitoare din municipiul Drăgășani va fi executatăde compania LOUIS BERGER SAS din Franța, și va fi finalizatăîn decembrie 2008
Săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Județean Vâlcea a aprobat repartizarea sumei de 86 miliarde de lei vechi (peste 2,5 milioane de euro) pentru susținerea programelor de dezvoltare localăpentru proiecte de infrastructurăcare necesităco-finanțare locală. Aproape jumătate din această sumăse va duce la Primăria orașului că limănești pentru co-finanțarea celor două proiecte din cadrul Programului Phare 2004 – 2006. La Centrul de Convenții și Expoziții Nord Oltenia, lucrările sunt prevăzute săînceapăîn luna martie 2007 și se vor încheia în toamna anului 2008. Valoarea totalăa cofinanțării Consiliului Județean pentru acest obiectiv va fi în acest an de circa 39 miliarde de lei vechi. Complexul expozițional de la că limănești este al doilea din țară , După Pavilionul Expozițional Romexpo. Deja mai mulți investitori și-au anunțat intenția de a construi trei hoteluri de patru stele și un hotel de cinci stele. Trebuie săne gândim că După darea în folosințăa Centrului Expozițional de la Seaca, vor trebui găsite 400 de locuri de cazare în fiecare zi. Centrul de Convenții și Expoziții Nord Oltenia va avea o supraFață de aproximativ 5 hectare. Proiectul are o valoare de peste 8 milioane euro, din care 5 milioane euro reprezintăcontribuția Uniunii Europene, 1,78 milioane euro contribuția Guvernului României, iar restul de 1,26 milioane euro reprezintăcontribuția Consiliului Județean și a Primăriei că limănești. Anul trecut, s-a finalizat proiectul tehnic de execuție, proiect ce a fost realizat în colaborare cu Universitatea de Arhitectură”Ion Mincu” din București. Centrul va cuprinde un pavilion expozițional central, cu o supraFață de 6.471 de metri pătrați, o platformă expoziționalăîn aer liber, în supraFață de 2.250 de metri pătrați, adiacentăpavilionului expozițional, patru pavilioane expoziționale modulare în supraFață de 5.520 de metri pătrați. Vor mai fi incluse șase spații pentru expoziții și meșteșuguri populare, spații verzi, depozite și servicii. Complexul va mai cuprinde o salăde conferințe și congrese cu o capacitate de 2.500 de locuri. După finalizare, complexul va găzdui anual circa 30.000 de expozanți, la care se adaugăcâteva zeci de mii de vizitatori. Un alt proiect din orașul că limănești ce va beneficia de finanțare de la Uniunea Europeană este denumit „că limănești 2007 – Dezvoltarea infrastructurii turistice”, cu o duratăestimatăde execuție a proiectului de 18 luni și cu o valoare a co-finanțării Consiliului Județean de circa 5 miliarde de lei vechi numai în 2007.
„Eternul și fascinantul” proiect al primarului Viorel Cioteanu
În cursul lunii iulie 2007 sunt programate sădemareze simultan execuția lucrărilor în cadrul a trei proiecte din același Program Phare. Astfel, în localitățile Măldărești, Horezu și Costești va începe construcția în cadrul proiectului „Reabilitare și dezvoltarea infrastructurii generale și turistice în zona cultural – istorică a Depresiunii Horezu”. Valoarea totalăa co-finanțării va fi de 6,4 miliarde de lei. Un alt proiect din același program și despre care am mai scris pe larg este cel din orașul Olănești. Aici, primarul Viorel Cioteanu era aproape să șteargăde pe lista de finanțări acest proiect datorităunor deficiențe în întocmirea documentațiilor de licitație și de proiectare. Proiectul de dezvoltare integratăa stațiunii Băile Olănești este unul dintre proiectele pentru care Consiliul Județean Vâlcea a lucrat continuu, pe toată durata de elaborare a documentației, alături de firma de consultanțădesemnatăde Primăria orașului Băile Olănești, prin implicarea activăa mai multor salariați din Direcția de Integrare Europeană în realizarea documentelor juridice, economice și financiare. Proiectul denumit „Dezvoltarea integratăa stațiunii balneare Băile Olănești” are o valoare totalăde 3,37 milioane de euro, din care fonduri Phare de 2,27 milioane de euro și fonduri de la bugetul de stat și județean de 757.000 de euro. Primarul din Olănești, Viorel Cioteanu, se lăuda peste tot că , în cadrul acestui proiect, va fi reabilitatăși dezvoltatăinfrastructura din stațiunea Băile Olănești: parcul public din centrul localității, străzi și trotuare, alei de acces la izvoarele minerale consacrate pentru tratament, împreunăcu mobilierul urban; plus amenajarea unui parc balnear – centru de tratament, parcare supraetajatăîn centrul stațiunii și piscinăbalnearăacoperită, ambele disponibile atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald împreunăcu facilitățile aferente. Și în stațiunea Băile Govora va începe în luna iulie proiectul de dezvoltare integratăa stațiunii balneare Băile Govora. În acest an, autoritățile județene și cele locale vor aloca în acest an o sumăde circa 5 miliarde de lei vechi pentru co-finanțarea acestui proiect. Municipiul Drăgășani are depuse două proiecte în cadrul Programului Phare 2004 – 2006: „Ocolire municipiul Drăgășani pe drumul de la Craiova la Râmnicu Vâlcea” și „Stație de pre-tratare a deșeurilor menajere în Drăgășani”. Ambele proiecte vor începe în vara acestui an, valoarea totalăa co-finanțării fiind de peste 8,3 miliarde de lei vechi. Lucrarea de construcție a șoselei ocolitoare din municipiul Drăgășani va fi executatăde compania LOUIS BERGER SAS din Franța, și va fi finalizatăîn decembrie 2008. În fine, alte proiecte finanțate prin acest program sunt cele care privesc realizarea unor sisteme zonale de colectare și depozitare temporarăîn comunele Galicea și Fârtățești, unde valoarea totalăa co-finanțării este de numai 220 milioane lei vechi.
Cristina Pirvu
Lasă un comentariu