Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SPITALUL IN INSTANTA

           ” un caz aparte cu care se confruntă juriștii Oficiului Juridic din cadrul unității spitalicești se referăla Clinica de recuperare medicalădin că limănești, clinică ce aparține de Spitalul Județean Vâlcea. Imobilul în care își desfășoarăactivitatea peste 55 de cadre medicale a fost revendicat, în urmăcu 8 ani de zile, de patru persoane ce locuiesc în București ” „Bineînțeles, am avut sesizări ale pacienților în ceea ce privește comportamentul asistenților medicali, însă nu am avut procese până acum. Trebuie sărecunosc că mi-e greu săcred că nu vom avea niciun proces de acest fel.Pentru că , în actul medical e greu sănu greșești și de aceea e o vorbăla noi aici în spital”, spune consilierul juridic al Spitalului Județean Vâlcea

 

           Spitalul Județean de UrgențăVâlcea se judecă cu proprii angajați, cu pacienți sau cu alte persoane ce revendică anumite clădiri în care își desfășoarăactivitatea cadre medicale. La instanțele de judecatădin județ, dar și din țară se aflăpe rol peste 300 dosare, în care cel mai mare spital din județ este parte în proces în calitate de pârât sau de reclamant. În afarăde acestea, cei doi juriști ai spitalului județean au mai soluționat anul acesta peste 240 de procese, pierzând doar 4.

           Aproape 100 de procese penale

O mare parte a proceselor Spitalului Județean sunt penale, în care unitatea spitalicească este consideratăparte civilă. De curând, odatăcu intrarea în vigoare a Legii 95/2006, spitalele se pot constitui parte civilăîntr-un proces, în cazul pacienților internați ca urmare a accidentelor de circulație sau a vătămărilor corporale. „până acum, CAS Vâlcea se ocupa de  recuperarea sumelor cheltuite de spital cu pacienți internați în urma accidentelor sau a vătămărilor corporale. Acum spitalul este responsabil cu recuperarea banilor. Așadar, Spitalul Județean se constituie parte civilăîn procese penale, iar instanța are obligația de a-l determina pe  învinuit săsuporte cheltuielile de spitalizare. În acest moment, Spitalul Județean Vâlcea are în jur de 100 de astfel de procese” ne-a declarat consilierul juridic al Spitalului Județean Vâlcea, Daniel Deaconu.

           „Fiecare medic are colțul său de cimitir” jurist Daniel Deaconu 

           Nemulțumirile medicilor, asistenților sau a brancardierilor s-au manifestat, adeseori, prin intentări de procese. Aceștia au dat în judecatăspitalul pentru primirea sporurilor salariale, deoarece considerăcă nu le-au fost acordate în totalitate. De asemenea, ei mai contestăși deciziile conducerii spitalului în ceea ce privește sancționarea lor pentru anumite abateri disciplinare. „Majoritatea proceselor intentate de că tre angajați sunt pierdute de spital, deoarece judecă torul are întotdeauna un ochi favorabil pentru salariat. Cele patru procese pierdute de spital în acest an sunt în favoarea angajaților”, mai spune juristul Daniel Deaconu. Acesta ne-a mărturisit că de aproape șapte ani de zile, de când își desfășoarăactivitatea în cadrul Spitalului Județean Vâlcea, nu s-a confruntat cu procese intentate de pacienți. Daniel Deaconu crede că acest lucru se datoreazăfaptului că vâlcenii nu-și cunosc drepturile. „Bineînțeles, am avut sesizări ale pacienților în ceea ce privește comportamentul asistenților medicali, însă nu am avut procese până acum. Trebuie sărecunosc că mi-e greu săcred că nu vom avea niciun proces de acest fel. De ce spun asta? Pentru că , în actul medical e greu sănu greșești și de aceea e o vorbăla noi aici în spital: „Fiecare medic are colțul său de cimitir”. Totuși, eu sper sănu avem probleme” a declarat juristul. 

           Clinica din că limănești, revendicatăde patru bucureșteni

           Un caz aparte cu care se confruntă juriștii Oficiului Juridic din cadrul unității spitalicești se referăla Clinica de recuperare medicalădin că limănești, clinică ce aparține de Spitalul Județean Vâlcea. Imobilul în care își desfășoarăactivitatea peste 55 de cadre medicale a fost revendicat, în urmăcu 8 ani de zile, de patru persoane ce locuiesc în București. Petrescu Nicolae, Petrescu Maria, Cârstea Ion și Cârstea Ovidiu pretind că sunt moștenitorii Anetei Crețoiu, cunoscută, în jurul anilor 1900, ca o persoanăextrem de bogată, ce deține mai multe clădiri în diferite localități din județ (Olănești, Govora, că imănești, Rm. Vâlcea). Moștenitorii acesteia au mai revendicat și alte clădiri, pe care le-au vândut ulterior. Clinica din că limănești, spun ei, valoreazăpeste 1 milion de dolari. Procesul a început din aprilie 2000 și s-a desfășurat la Tribunalul Vâlcea, care le-a dat câștig de cauzăcelor patru bucureșteni. De asemenea, recursul intentat de Spitalul Județean Vâlcea la Curtea de Apel Pitești a fost câștigat tot de moștenitori. Astfel, juriștii din spital au apelat la o ultimăsoluție, recursul în anulare la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Acum așteptăm săfim citați la Înalta Curte. însă , îmi pare rău pentru că m-am atașat de acest caz și știu ce va urma. Procesul este foarte clar că se va pierde, pentru că oamenii au acte de proprietate. De-a lungul timpului am făcut numeroase demersuri că tre autoritățile locale și Ministerul Sănătății, însă nu ne-am ales nici măcar cu promisiuni. Nu și-au dat seama că este vorba de o clădire foarte importantă, în care lucrează55 de angajați. După decizia judecă torească definitivăși irevocabilă, vom fi nevoiți săredirecționăm cadrele medicale că tre Spitalul Județean” a conchis juristul Daniel Deaconu.

Claudia Stanciu