Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Spitalele vâlcene sunt „pline” de bani

” CAS Vâlcea a împărțit bugetele pe 2007

”  în fiecare an, cea mai mare parte din banii alocați de CAS Vâlcea spitalelor se îndreaptăcă tre Spitalul Județean de UrgențăVâlcea ” nemulțumităde bugetul alocat, Georgeta Săliște, managerul SJU Vâlcea, a contestat bugetul 

 

La sfârșitul lunii ianuarie a.c., conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea a încheiat contracte, pentru decontarea serviciilor medicale, cu toți furnizorii de servicii din județ, ce au contract cu Casa. Astfel, pentru decontarea serviciilor medicale din spitalele vâlcene a fost stabilităo sumăcu aproape 15.000 RON mai mare ca anul trecut. Dacă în 2006 spitalele primeau în total 66.791 RON, anul acesta vor primi nu mai puțin de 81.112 RON. Numai că , nu toți managerii unităților spitalicești sunt mulțumiți de sumele primite. În schimb, reprezentanții CAS se plâng că multe spitale din județ nu reușesc să-și cheltuiască fondurile până la sfârșitul anului. Printre acestea se numărăSpitalele din Brezoi, Bălcești și Horezu. Din lipsăde activitate medicală, aceste spitale rămân în permanențăcu fonduri necheltuite.

Georgeta Săliște a contestat bugetul

Cea mai importantăunitate spitalicească din județ este Spitalul Județean de UrgențăVâlcea. Zilnic, aici vin sute de vâlceni din tot județul. Majoritatea pacienților apeleazăcu precă dere la serviciile spitalului județean și mai puțin la cele ale spitalelor orășenești. De aceea, în fiecare an, cea mai mare parte din banii alocați de CAS Vâlcea spitalelor se îndreaptăcă tre Spitalul Județean Vâlcea. Anul acesta, managerul spitalului, Georgeta Săliște se declarăextrem de nemulțumităde bugetul alocat de CAS Vâlcea, care este în valoare de aproximativ 450 miliarde lei vechi. „Deja am făcut obiecțiuni la contract, deoarece banii alocați nu acoperădecât 80% din necesar. Sper săse rezolve problema până la urmă, deși o săse facă rectifică ri de buget și în ultimul semestru” – ne-a declarat Georgeta Săliște.

Cu 10% mai mult Față de 2006

În schimb, managerul Spitalului orășenesc Bălcești, Elena Matei este mulțumităde cei aproximativ 16 miliarde lei vechi alocați de CAS Vâlcea pentru decontarea serviciilor medicale. Ea spune că Față de anul trecut bugetul a crescut cu aproape 10 procente. Mai mult, tariful pentru un caz rezolvat este egal cu cel al Spitalului Județean de UrgențăVâlcea și mult mai mare decât al celorlalte spitale orășenești. „Față de anul trecut, am primit mai mulți bani. Oricum, nu ne facem griji, deoarece niciodatăCAS Vâlcea nu ne-a lăsat fărăbani, iar la sfârșit de an existăposibilitatea rectifică rii bugetului. însă , noi ne confruntă m cu alte probleme. În policlinică , avem o lipsăacutăa medicilor de specialitate. Sperăm ca în scurt timp săne vinăcâțiva medici de la Craiova” – ne-a mărturisit Elena Matei, directorul Spitalului Orășenesc Bălcești.

Manageri de spitale de negăsit  

Despre Spitalul municipal „Costache Nicolescu” din Drăgășani știm că , datorităslabei organizări din anii trecuți, nu a reușit săbeneficieze de dotarea și finanțarea necesară desfășurării activității medicale corespunzătoare. Spitalul deservește pacienți din 17 localități, ceea ce înseamnă aproape 75.000 de locuitori. În 2006, datorităbugetului foarte mic al spitalului, directorul Gheorghe Tănase ne declara că pacienții sunt nevoiți săscoatăbani din buzunar pentru procurarea medicamentelor. Anul acesta, bugetul alocat de CAS Vâlcea este în jur de 17 miliarde lei vechi, în condițiile în care cadrele medicale trateazăpeste 14.000 de bolnavi anual. În nenumărate rânduri, am încercat săaflăm un punct de vedere al managerului spitalului Gheorghe Tănase, însă acesta nu a putut fi contactat telefonic.

Într-o situație similarăeste și Spitalul Orășenesc Horezu, ce are arondate peste 25 de localități limitrofe. Lucrările pentru finalizarea noii clădiri a spitalului din Horezu sunt în derulare încă din anul 1993 și din lipsăde fonduri nu a fost terminatănici până în ziua de azi. Niciun manager al spitalului nu a reușit săobținăperformanța de a finaliza lucrările și a face din Spitalul Orășenesc Horezu cea mai mare unitate spitalicească din  zonă. Contactat telefonic, managerul spitalului, Constantin Popescu, nu a dorit săne spunădacă cei aproximativ 16 miliarde lei vechi alocați de CAS Vâlcea sunt suficienți pentru a deconta serviciile medicale.

Claudia Stanciu